Samfund

Dagens nyheder 23. maj

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Vi giver dig dagens nyheder, mens de sker. Du kan tippe TV 2s journalist her.

Udledning af urenset spildevand udsættes

Hofor udskyder udledning af urenset spildevand i 24 timer. Det betyder, at udledningen af 290.000 kubikmeter urenset spildevand fire kilometer ude i Øresund nu er udsat til at starte mandag i stedet for søndag. Det skriver Hofor i en mail til Ritzau.

Ung mand faldet ud fra tredje sal - en person anholdt

Københavns Politi har anholdt en person, efter en ung mand lørdag aften er faldet ned fra en lejlighed beliggende på tredje sal på Frederiksberg. Ifølge vagtchef Jess Voldager var den anholdte og den unge mand de eneste, der befandt sig i lejligheden. 

To personer anholdt på thairestaurant efter trusler mod politiet

To personer er anholdt og sigtet for trusler mod politiet, efter en patrulje lørdag aften blev kaldt ud til spisestedet Falang på Istedgade i København. Det fortæller vicepolitiinspektør ved Københavns Politi, Thomas Tarpgaard, til TV 2.

Rusland afviser at forhandle om ny Åben Himmel-traktat

Rusland afviser muligheden for at forhandle om en ny Åben Himmel-traktat, hvis USA trækker sig fra den nuværende. Den amerikanske regering meddelte torsdag, at USA vil trække sig ud af aftalen om våbenkontrol, som de beskylder Rusland for at have brudt. Det skriver NRK.

Taliban vil holde tre dages våbenhvile

Taliban i Afghanistan vil holde tre dages våbenhvile fra søndag. Det meddeler en talsmand for den militante bevægelse ifølge nyhedsbureauet AFP. Våbenhvilen falder sammen med afslutningen på den muslimske ramadan.

Ukrainsk politiker fundet skudt i hovedet på sit kontor

En ukrainsk politiker ved navn Valerii Davydenko er lørdag blevet fundet skudt og dræbt på sit kontor, skriver indenrigsminister Anton Gerashchenko ifølge Reuters i et Facebook-indlæg. Fra maj 2013 til marts 2014 var Davydenko viceminister for Ukraines politik og fødevarer og stillede desuden op ved sidste års parlamentsvalget.

Ni hvidnæser strandet langs Vestkysten - nu er den seneste obduceret

Otte hvidnæser er i løbet af de seneste to måneder strandet langs Vestkysten, og i dag blev endnu en af de store delfiner en del af den kedelige statistik. Årsagen er stadig ukendt, men samtlige ni vil blive undersøgt på laboratorium, skriver TV Midtvest

Hoppepude flækket på midten - tre børn og en voksen hentet med ambulancer

En hoppepude på Jambo Feriepark i Saltum flækkede lørdag sidst på eftermiddagen pludselig på midten. Tre børn og en voksen måtte hentes med ambulancer, men slipper ifølge TV 2 Nord uden men. 

S-tog kører igen efter planen

S-togene kører igen som normalt, skriver DSB på deres hjemmeside, efter timer forsinkelser grundet personer i sporet mellem København H og Vesterport Station.

Trump og Erdogan aftaler fortsat samarbejde

Den amerikanske præsident Donald Trump og den tyrkiske kollega Tayyip Erdogan er under en telefonsamtale lørdag blevet enige om at fortsætte et tæt militært og politisk samarbejde for at forfølge stabilitet i det østlige Middelhavsområde. Det skriver Reuters.

Danmark med i forslag om europæisk låneordning

Danmark, Sverige, Holland og Østrig er ikke tilhængere af den model, som Tysklands kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, mandag præsenterede. Forslaget lød på at oprette en genopretningsfond på 3.725 milliarder kroner, der skal gives i tilskud til virksomheder,  brancher og regioner, der er presset af coronakrisen. Men der bør i stedet være tale om en lån, ikke et tilskud, mener altså blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S). Det skriver Politico.

S-tog kører uregelmæssigt og med forsinkelse

Der meldes om forsinkelser og længere rejsetid på S-togslinjerne A, B og C grundet personer i sporet mellem København H og Vesterport Station. Det skriver DSB. 

Forretningsmand frihedsberøvet sigtet for svindel med hjælpepakker

En københavnsk forretningsmand blev fredag aften varetægtsfængslet i en sag om forsøg på svindel med midler fra de hjælpepakker, som er indført i forbindelse med coronakrisen. Københavns Byret har besluttet, at den 57-årige skal være frihedsberøvet frem til 16. juni sigtet for uberettiget at have fået udbetalt i alt 1,2 millioner kroner.

La Liga genåbner

Den spanske premierminister, Pedro Sanchez, siger, at den bedste spanske fodboldrække, La Liga, genåbner 8. juni.

Det skriver Reuters.

Sort boks fra styrtet fly er fundet

Den såkaldte "sorte boks" fra passagerflyet, der i går styrtede ned i den pakistanske by Karachi, er blevet fundet og overdraget til myndighederne. Det oplyser en talsperson for flyselskabet, skriver Reuters.

97 passagerer omkom, og to overlevede, da flyet styrtede ned i et boligkvarter. Det er dog stadig uvist, hvor mange beboere i det berørte område, der har mistet livet eller er kommet til skade.

Danskere ønsker statslige opkøb af virksomheder

Den danske stat bør aktivt opkøbe aktier i danskejede virksomheder, som ellers ville være i risiko for at blive opkøbt af udenlandske virksomheder.

Sådan lyder holdningen blandt 51 procent af danskerne i en ny undersøgelse fra konsulentfirmaet Moos-Bjerre og dataleverandøren Userneeds. Det skriver Børsen.

Arbejdsløsheden er rekordhøj i 43 stater

Arbejdsløsheden er nu rekordhøj i 43 af USA's delstater. Det viser nye opgørelser fra det amerikanske beskæftigelsesministerium. Særligt Nevada, hvor spillebyen Las Vegas ligger, er hårdt ramt med en arbejdsløshedsprocent, der er steget fra 4 til 28,2 procent. Det skriver Finans.

Tidligere guvernør er bekymret

Hongkongs sidste guvernør under britisk styre, Chris Patten, siger, at Kina har forrådt befolkningen i den tidligere britiske kronkoloni. Patten tilføjer, at Vesten bør holde op med at bøje sig i støvet for det kommunistiske styre i Beijing i forventning om at blive belønnet med en stor illusorisk krukke guld. Det skriver Reuters. Udtalelserne kommer, efter Kina har gjort klart, at de har i sinde at overtage magten med sikkerhedsloven i Hongkong.

Storbritannien vil mindske Huaweis rolle i 5G-netværk

Kinesiske virksomheder skal ifølge den britiske premierminister, Boris Johnson, være langt mindre involveret i udbygning af britisk infrastruktur end hidtil. Og fra 2023 skal Kina helt været udelukket fra den slags opgaver. Det skriver blandt andet The Guardian og The Daily Telegraph.

Ifølge avisen planlægger Johnson i første omgang at mindske det kinesiske teleudstyrsfirma Huaweis engagement i opbygning af et 5G-netværk i Storbritannien.

Udlejningsfirma begæret konkurs

Biludlejningsfirmaet Hertz har indgivet en konkursbegæring i USA og Canada. Det skriver CNN. Det sker som følge af coronapandemien, der har ramt rejsebranchen hårdt. Europa, Australien og New Zealand er ikke en del af konkursbegæringen. Det er verdens næststørste biludlejningsfirma.