Coronavirus

Genåbning af Danmark i gang: - Jeg har simpelthen længtes efter det

Anden fase af genåbningen af Danmark er i gang. Og folk på biblioteker, bodegaer og efterskoler var mere end almindeligt glade for at komme tilbage.

- Det er så skønt, jeg har simpelthen længtes efter det, lyder det euforisk fra Birthe Dønner på biblioteket i Ringe.

Hun er blandt de første til at sætte sine ben på det genåbnede bibliotek, efter statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede det i marts.

- Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle læse i. Jeg har læst alle mulige kriminalromaner og forskellige ting – taget gamle bøger frem, siger Birthe Dønner, der er pensionist.

Birthe Dønner er blandt de første på biblioteket i Ringe mandag morgen.
Bøgerne blev håndteret med handsker på bibliotekerne, der genåbnede mandag.

Men hun får ikke lov til at blive hængende på biblioteket. Der er bundet rød- og hvidfarvet afspærringsbånd rundt om stole og borde for at vise biblioteksgængerne, at man ikke må tage ophold for længe. Det afskrækker dog hverken Birthe Dønner eller en anden bibliotekselsker, pensionisten Birthe Nielsen.

- Det her er nummer ét. Det er så berigende at få lov at komme herop igen - det er lykken, siger hun.

- Det er fantastisk

Efterskoleelever er også tilbage på skolerne, og på Osted Efterskole var den røde løber rullet ud, Dannebrog var hejst, og lærene stod for underlægningsmusikken, da eleverne kom tilbage for første gang i to måneder.

Der var flag og rød løber på Osted Efterskole ved Roskilde.

Selv om det er en anden virkelighed, er Maja Eberhardt Notaras, der går på efterskolen, ellevild over at være tilbage. Hun turde ikke håbe på, at hun og de andre elever ville komme tilbage.

- Det er simpelthen så fantastisk. Og så er det lidt mærkeligt, fordi man er vant til, at man krammer konstant, men nu skal vi holde en meters afstand, siger Maja.

Forældrene måtte sige farvel til deres børn på grænsen til Osted Efterskole.
En efterskoleelev krammer sin mor farvel, inden hun tager tilbage på efterskolen. Det er tilladt at kramme forældre, man har boet med de sidste par måneder - men ikke klassekammeraterne, når eleverne er tilbage på efterskolen.

På Osted Efterskole har man inddelt eleverne i nærhedsgrupper. Hver gruppe består af otte elever, og hver elev må kun være tæt på dem, som han eller hun er i nærhedsgruppe med.

Maja Eberhardt Notaras er glad for at være tilbage på efterskolen - selv om de nye retningslinjer og afstandskrav er lidt mærkelige.

Det betyder blandt andet, at Maja skal holde en meters afstand til sin kæreste, der også går på efterskolen. Men det er bedre end ingenting - for hun turde slet ikke håbe på, at hun og de andre elever ville komme tilbage inden sommeren.

- Dejligt at være tilbage, men ikke lige så hyggeligt

Tørstige danskere kunne også besøge landets bodegaer og værtshuse efter måneders tørkeperiode. Det udløste glæde - blandt andet på Kanal Bodega på Christianshavn i København.

En stamkunde har taget plads foran Kanal Bodega, der er åbnet efter flere måneders coronanedlukning.

Men de nye retningslinjer betyder en del på baren, hvor folk er vant til at komme ind og få et kram eller kys, siger Mette Risdal, der er bestyrer på bodegaen. Blandt andet er der ingen stole i baren, der skal sættes plexiglas op, og så står håndspritten klar flere steder.

- Det bliver underligt, for vi kommer ikke til at have den samme hygge. Men det bliver dejligt at se mine gæster igen - men det bliver med afstand, siger Mette Risdal.

Håndsprit og grøn Tuborg står side om side på bardisken på Kanal Bodega på Christianshavn.

- Det har været helt forfærdeligt ikke at have nogen at drille

På den anden side af Storebælt er efterlønsmodtager Max Jensen en af dem, der har glædet sig til at komme tilbage på Café Børsen i Viborg.

Han plejer at kommer flere gange om ugen og får en enkelt - eller to - formiddagsøl med den faste klike.

- Jeg har savnet det i to måneder nu. Jeg har savnet det sociale og den snak, der er. Der er nogle gode røverhistorier, siger Max Jensen

Max Jensen plejer at lægge vejen forbi Café Børsen et par gange om ugen.

Kurt Muldbjerg ejer bodegaen, og han synes, "det er helt fantastisk" at holde åbent igen. Også selv om han måtte vente lidt på det faste formiddagsslæng.

- De har lært at sove lidt længe, fandt jeg ud af, men det går jo nok, siger han.

- Det har jo været helt forfærdeligt ikke at have nogen at genere, drille, være lidt grove ved og have det sjovt med, siger Kurt Muldbjerg.

Det har været hårdt for nogle af stamkunderne, at værthuset i Viborg har været lukket, siger Kurt Muldbjerg.