Coronavirus

Christiania åbner igen: - Vi er afhængige af, at der kommer nogen og køber i vores forretninger

Fristaden har været lukket for gæster siden marts.

Christiania åbnede igen portene for gæster lørdag klokken 12. Det sker, efter Fristaden har været lukket i ni uger på grund af den nuværende coronakrise.

Til daglig er Christiania, der aldrig før har været lukket i en så lang periode, en stor turistmagnet, men da nedlukningen af Danmark førte til uhensigtsmæssigt mange besøgende på fristaden, valgte Christiania at følge politiets opfordring om at lukke ned for gæster.

Ifølge talspersonen for Christiania har valget om at genåbne ikke været nemt.

- Vi skal vælge mellem pest eller kolera, siger Hulda Mader til TV 2.

Ifølge hende blev christianitterne bange, de de mange mennesker, der dukkede op, ikke holdt afstand.

Alligevel har de nu valgt at prioritere fristadens forretninger, som lider hårdt under nedlukningen.

- Vi er afhængige af, at der kommer nogen og køber i vores forretninger, fordi vores virksomheder, ligesom alle andre, er ved at gå rimelig meget ned, siger Hulda Mader.

Håber at gæsterne vil holde afstand

Christiania håber nu på, at gæsterne vil overholde sundhedsmyndighedernes retningslinjer. For at hjælpe gæsterne lidt på vej har man blandt andet afmærket nogle af de grønne områder, hvor der maksimalt må sidde ti personer.

- Vi har ikke lyst til at gå rundt med en kasket på og være corona-politi, så vi går ud fra, at folk er ansvarlige, siger Hulda Mader.

Ifølge chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov fra Københavns Politi er genåbningen af Christiania "en situation med mange ubekendte", skriver Politiken.

Han påpeger overfor avisen, at det er et samlingssted, som vil have politiets opmærksomhed, og derfor vil politiet være til stede i fristaden lørdag - også for at holde øje med, om der bliver solgt hash.

Ifølge Christianias talsperson vil der dog ikke blive åbnet op for hashhandlen.

- Vi håber, det forsvinder. Vi har åbnet Christiania, men der bliver ikke nogen boder, siger Hulda Mader til TV 2.