Nyheder

Partier kræver stop for hjælpepakker til selskaber ejet i skattely

Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti vil have ændret reglerne for hjælpepakker og skattely. Det kan dog blive svært på grund af EU-reglerne.

Virksomheder skal ikke kunne få coronahjælp fra staten, hvis de er ejet i skattely.

Og definitionen af skattely skal være meget bredere, end den er i dag.

Vi skal gå så langt, at eksperterne kan være i tvivl om, hvorvidt det er på den ene side af kanten eller den anden

Jacob Mark, gruppeformand SF

Det mener de tre partier SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten, efter TV 2 torsdag kunne fortælle, at der er udbetalt 261 millioner kroner i lønkompensation til virksomheder, som helt eller delvist er ejet i lande, som flere eksperter karakteriserer som skattely.

- Jeg mener, det er noget svineri, at virksomheder, som får danske skattekroner, ikke selv betaler den skat, de skal i Danmark, siger Jacob Mark, som er gruppeformand for SF.

Han har derfor kaldt finansministeren i samråd for at få svar på, hvad man kan gøre for at stoppe udbetalinger til virksomheder ejet i skattely.

Dansk Folkeparti er også kritisk over for virksomhederne:

- Det er dybt forkasteligt, at der er virksomheder, som ikke vil betale skat i Danmark, og som så alligevel gerne vil have tilskud fra de danske skatteydere i forbindelse med hjælpepakkerne. Det er en provokation, siger erhvervsordfører Hans Kristian Skibby.

National liste over skattely

I april besluttede Folketinget, at hjælpepakker ikke skulle udbetales til virksomheder baseret i skattely. I aftaleteksten er skattely defineret som den sortliste over skattely, som EU har lavet. Men ifølge flere eksperter er den dog særdeles mangelfuld.

- Det er et fint politisk statement, som er oppe i tiden, men listen har det problem, at der er en række skattely, som ikke er med på listen – ikke mindst de europæiske skattely, sagde Jan Pedersen, der er professor på Aarhus Universitet til TV 2 torsdag.

Det er for eksempel lande som Holland, Luxembourg og Irland, der ikke er med på listen, selvom det ifølge forskere netop er de lande, som Danmark mister størstedelen af tabte skatteindtægter til.

Sådan fandt TV 2 frem til selskaberne

TV 2 har fået aktindsigt i 24.000 selskaber, som har modtaget lønkompensation fra staten inden 1. maj i år.

Modtagerne af hjælpepakken er blevet kørt sammen med databasen over ultimative ejere hos erhvervsopslagsværket Biq.

Ultimative ejere er det sidste led i ejerkæden i danske registre, som ejer minimum 25 procent af virksomheden.

TV 2s research viser, at der er 247 ultimative ejere i skattely.

Skattely er defineret med udgangspunkt i et forskningsprojekt fra Berkeley, University of California og Københavns Universitet: https://missingprofits.world/

Skatteordfører for Enhedslisten Rune Lund kalder det "den ultimative form for nasseri", når virksomheder ejet i skattely ansøger om hjælpepakker.

- Derfor skal vi se på, om vi kan lave vores egen nationale sortliste over skattely som et supplement til EU’s liste, siger skatteordføreren.

Sådan en liste vil SF og Dansk Folkeparti også have, men det bliver svært i forhold til EU-reglerne.

Må ikke diskriminere andre EU-lande

Ifølge EU’s love må man ikke forskelsbehandle virksomheder fra EU-lande. Derfor ville man heller ikke kunne nægte at udbetale hjælpepakker til virksomheder, fordi de er ejet i et bestemt EU-land.

- Bare fordi et selskab er ejet af et holdingfirma i Luxembourg, så er det ikke ensbetydende med, at der foregår skattesvig. Ligesom i Danmark skal man bevise, at der er tale om skattesvig. Derfor er det også udelukket, at EU-lande kan stå på sådan en liste, siger Søren Friis Hansen, der er juraprofessor på CBS.

Selv hvis det er lande uden for EU, så mener Søren Friis Hansen, at det kan blive meget svært at nægte udbetalinger af statslige støttekroner:

- Reglerne om kapitalens frie bevægelighed gælder også i forhold til tredjelande. Det betyder, at man ikke må opstille restriktioner overfor virksomheder i lande uden for EU, fortæller Søren Friis Hansen.

Tag kampen med EU

Ifølge de tre partier er spørgsmålet så vigtigt, at man bør tage kampen op med EU.

- Hvis vi siger, at vi ikke vil give hjælpepakker til virksomheder, som er ejet i skattely, tror vi så virkelig, at EU vil komme rendende og kræve af os, at vi skal sende vores gode skattekroner til de her selskaber, som ikke gider bidrage? Den kamp tror jeg, at EU vil få meget svært ved at argumentere for, siger Rune Lund.

Jacob Mark er villig til at tage en tur i EU-domstolen for sagen:

- Vi skal gå så langt, at eksperterne kan være i tvivl om, hvorvidt det er på den ene side af kanten eller den anden, og så kan det være, at EU-domstolen så skal afgøre det.

Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti vil lægge pres på regeringen:

- Vi må presse på, for at ministrene tør tage de her favntag med EU, for det er uholdbart, at virksomheder, som ikke vil betale skat i Danmark, stadig kan få tilskud fra de danske skatteydere.

Ingen dokumentation for skatteunddragelse

Torsdag vurderede to eksperter i skatteregler, at en række danske virksomheder, som har modtaget lønkompensation, havde en virksomhedsstruktur, som var designet til at undgå at betale skat.

TV 2 har dog ingen dokumentation for, at virksomhederne har brugt konstruktionen til at undgå at betale skat.

Men den dokumentation er ifølge SF og Enhedslisten ikke nødvendig for at kræve ændringer.

- Det centrale er, at de har base i skattely, hvor man kan unddrage sig den danske skat, siger Jacob Mark.

- Uanset hvad, så siger det noget om et selskab, at man vælger at tage et valg om at bosætte sig i et skattely, og jeg synes at vores hjælpepakker skal støtte de virksomheder, som godt vil bidrage her i Danmark, siger Rune Lund.

Modtagere af hjælpepakker, som er helt eller delvist ejet i skattely

 1. Gate Gourmet

  Gate Gourmet Danmark ApS laver flymad og har modtaget: 42.068.706 kroner i lønkompensation.

  Det er ejet af og sambeskattes med Gate Gourmet Northern Europe ApS, som ikke har betalt selskabsskat siden 2014

  Gate Gourmet Northern Europe ApS er ejet af Gate Gourmet Luxemburg IV SàRL i Luxembourg, som igen er ejet af Gategroup Holding AG i Schweiz.

  Det schweiziske selskab er til sidst ejet af forretningsmanden Tiong Sin Ongs virksomhed i Hong Kong og en kapitalfond ejet af Singapores regering.

  I en mail skriver Gate Goumet:

  - Det er af afgørende betydning for gategroup at overholde alle gældende regler, herunder skatteregler. Vi betaler alle den skat, vi skal i Danmark for aktiviteter i landet. Vores aktionærers holdingstruktur påvirker ikke vores skattebetalingsmæssige forpligtigelser i Danmark.

 2. Euro Cater

  Euro Cater Holding A/S har en række catervirksomheder og Inco-forretningerne. Selskabet har i alt modtaget 33.557.744 kroner i lønkompensation.

  Siden 2014 har koncernen betalt 370,3 millioner kroner i selskabsskat.

  Euro Cater Holding A/S er 35 procent ejet af selskabet ICG EFV Luxembourg S.a.r.l, som ligger i Luxembourg. Det er igen ejet af ICG EUROPE FUND V NO.1 LIMITED PARTNERSHIP, som ligger på øen Jersey, der af flere eksperter bliver betragtet som et skattely.

  Søren B. Rasmussen fra Euro Cater skriver følgende i en mail til TV 2:

  - Euro Cater Holding koncernen har været og er under pres som følge af coronakrisen, da vores primære kundesegment i Danmark (restauranter og cafeer) har været nedlukket siden medio marts. Derfor har vi taget del i hjælpepakker til at afhjælpe følgerne af covid-19-situationen.

 3. Synoptik

  Synoptik A/S har modtaget 24.819.141 kroner i lønkompensation.

  Siden 2014 har virksomheden betalt 72,9 millioner kroner i selskabsskat.

  Hovedejeren i Synoptik er den hollandske børsnoterede virksomhed GrandVision Retail Holding B.V., som ejer 64 procent. Synoptik-Fonden ejer de resterende 36 procent. Igennem en række virksomheder er GrandVision 76 procent ejet af HAL Holding, der ligger på øen Curacao på de hollandske Antiller. Den virksomhed er igen ejet af to fonde i skattelyet Bermuda.

  Direktør i Synoptik Lars Tandrup skriver i en mail til TV 2, at alt foregår efter bogen i Synoptik og GrandVision.

  - Ved ansøgningen om lønkompensation var det vores topprioritet at undgå masseafskedigelser og dermed bevare flest mulige arbejdspladser (…). Det lykkedes for os, og det kan i høj grad tilskrives muligheden for lønkompensation, skriver Lars Tandrup.

  Han oplyser at lønkompensationen dækkede 35 procent af lønindkomsterne i april, og at de nu er begyndt at tilbagekalde personale og derfor også vil tilbagebetale noget af lønkompensationen.

 4. Sportmaster

  SDK Sport II Aps, som ejer Sportmaster-butikkerne, har modtaget 14.083.878 kroner i lønkompensation.

  Virksomheden er i sidste ende ejet af og sambeskattet med SPORT NORDIC HOLDING ApS, som har betalt 0 kroner i selskabsskat siden 2014.

  SPORT NORDIC HOLDING ApS er ejet af Sportmaster Operations PTE. LTD. i Singapore, som igen er ejet af Sport Retail Group PTE. LTD.

  Det er igen ejet af to fonde på De Britiske Jomfruøer, som ifølge flere eksperter er et skattely.

  Ifølge cvr-registret har SDK Sport II Aps oplyst, at de reelle ejere af virksomheden er tre russere, Vladimir Alekseevich Fartuschnyak, Alexander Ivanovich Mikhalskiy og Nikolay Alekseevich Fartushnyak, som alle bor i Schweiz.

  Sportmasters talsperson Christina Schärfe Lambach skriver i en mail til TV 2, at virksomheden har været underskudsgivende i flere år, og derfor er der ikke betalt hverken udbytte eller selskabsskat.

  Hun påpeger, at Singapore ikke er på EU’s liste over skattely, og at virksomheden i Singapore købte Sportsmaster i 2019 og dermed ”har tilført kapital til Danmark for at videreføre SPORTMASTER og dermed bevare mere end 1000 danske arbejdspladser.”

  - Lønkompensationsordningen går til dækning af dele af lønudgiften. (…) Det har SPORTMASTER benyttet sig af, da vi gerne vil holde fast i vores mere end 1000 dygtige og dedikerede medarbejdere. Alternativet er afskedigelser, skriver Christina Schärfe Lambach.

 5. BC Hospitality Group

  BC Hospitality Group A/S driver en række hoteller – blandt andet Mariott Hotel. Selskabet har modtaget 6.451.899 kroner i lønkompensation.

  I sidste ende er virksomheden ejet og sambeskattet med Solstra Investments A/S, som har betalt 6,8 millioner i virksomhedsskat siden 2014.

  Virksomheden er primært ejet af Solstra Holdings Cyprus Limited i Cypern, som primært er ejet af Markerina Investments Limited på Cypern, som igen er ejet af FIRST TRUST MANAGEMENT AG AS TRUSTEE OF THE ALFI MARK TRUST i Lichtenstein, som af flere eksperter betragtes som et skattely.

  Ifølge cvr-registret har BC Hospitality Group A/S oplyst, at den reelle ejer er Alshair Fiyaz, der bor i Monaco.

  I et svar til TV 2 skriver BC Hospitality Group følgende:

  - Vi vil understrege, at BC Hospitality Group A/S’ skatteforhold er uangribelige, og at BC Hospitality Group A/S aldrig har medvirket til, at ubeskattede indtægter fra BC Hospitality Group A/S ender i skattely. Den udenlandske ejerkreds bag BC Hospitality Group A/S har i øvrigt investeret aktivt i danske erhvervsvirksomheder gennem ti år og har forsat et ønske om at investere kapital i Danmark.

 6. Babysam

  Babysam A/S har modtaget 5.547.647 kroner i lønkompensation

  Babysam A/S er i sidste ende ejet af og sambeskattet med Samba Feeder A/S, som ikke har betalt selskabsskat siden 2014

  Samba Feeder er 35 procent ejet af det danske selskab Golden Eye A/S, som igen er 100 procent ejet af AAC Capital NEBO Sub LP, som ligger på øen Guernsey, der ifølge flere eksperter er et skattely.

  Bestyrelsesformanden Sanna Suvanto-Harsaae skriver i en mail TV 2, at Guernsey ikke er på EU’s liste over skattely.  

  - BabySam A/S og holdingselskabet Basa Holding A/S har altid betalt dansk selskabsskat efter de til enhver tid gældende regler. Der er aldrig udbetalt udbytte fra holdingselskabet til ejerne, og ejerstrukturen er ikke etableret med henblik på at undgå at betale hverken selskabsskat eller udbytteskat, skriver Sanna Suvanto-Harsaae.

 7. Lagkagehuset

  Lagkagehuset A/S har modtaget 4.684.001 kroner i lønkompensation.

  Selskabet er i sidste ende ejet af og sambeskattet med Danish Bake Holding ApS, som ikke har betalt noget i selskabsskat siden 2017.

  Danish Bake Holding ApS er ejet af en tredjedel af FoodLuxCo S.à r.l. i Luxembourg og to tredjedele af CIDRON GARONNE LIMITED på Jersey. FoodLuxCo S.à r.l er igen ejet af CIDRON GARONNE LIMITED. Både Jersey og Luxembourg bliver af eksperter opfattet som skattely.

  Mikael Koch, der er Group CFO i Lagkagehuset, skriver i en mail til TV 2, at både Jersey og Luxembourg er blandt de mest regulerede finanscentre i verden og ikke en del af EU’s liste over skattely.

  - Lige nu har vi fuldt fokus på at holde hånden under de 3000 jobs i Danmark. Mere end 150 medarbejdere er pt. hjemsendt med løn, takket være statens hjælpepakke. Vi er glade for, at regeringen reagerede så hurtigt. Det er hidtil lykkedes Lagkagehuset at undgå afskedigelser under coronakrisen, og vi arbejder fortsat af al kraft på at undgå afskedigelser, skriver Mikael Koch.