Nyheder

Din hund kan blive en trodsig teenager, viser forskning

Har du også oplevet, at din hund blev dårligere til at lystre, da den ramte etårsalderen?

Dovne, umulige at få op om morgenen og fulde af humørsvingninger – teenagere kan være svære at håndtere.

Nu viser det sig, at det samme er tilfældet med hunde.

Vores firbenede venner er nemlig mere trodsige, egenrådige og dårligere til at lystre, når de er i puberteten. Det viser ny forskning fra Newcastle University.

- Det er altså ikke nødvendigvis, fordi de er frække, at de ikke lystrer. Det er simpelthen, fordi deres hormoner raser i kroppen ligesom hos mennesker, siger Lucy Asher, der er blandt forskerne bag undersøgelsen.

Hun fortæller, at hundenes pubertet starter, når de er mellem seks og ni måneder og varer, indtil de er et år.

Forsøg med 162 hunde

Forskerne har undersøgt, i hvor høj grad 162 forsøgshunde lystrede, når de fik beskeden "sit".

82 af hundene var fem måneder gamle (hvalpe), og 80 af dem var otte måneder gamle (unge teenagere).

Og resultatet af forsøget talte sit tydelige sprog:

- Der var dobbelt så mange otte måneder gamle hunde, der ignorerede ordren "sit", sammenlignet med hundene på fem måneder, siger Lucy Asher.

- Vi vidste på forhånd, at der sker hormonelle ændringer hos hunde omkring puberteten, når de er i otte-måneders alderen, men før vi foretog undersøgelsen, vidste vi ikke, at puberteten påvirkede deres adfærd, siger Lucy Asher.

Resultaterne af forsøget blev fulgt op af spørgeskemasvar fra 285 hundeejere, der svarede på, om hundenes træningsevner faldt i ungdomsårene.

Forventelige resultater

Men det er ikke overraskende, at hunde ændrer adfærd i deres ungdomsår.

- Jeg tror, de fleste kan nikke genkendende til, at der er en periode omkring hundenes kønsmodning, hvor dét, de har lært, er lidt sværere at huske, siger Iben Meyer, der er dyrlæge og har skrevet ph.d. om interaktionen mellem hunde og mennesker.

Hun har oplevet – i tråd med forskningsresultaterne – at nogle hunde får sværere ved at fokusere, bliver mere nervøse og ender i flere konflikter, når de bevæger sig væk fra ungdomsårene og ind i voksenlivet.

Men hvad stiller man så op med en hund, der ikke lystrer, er mere nervøs og kommer i flere konflikter?

Ifølge både Lucy Asher og Iben Meyer så er det vigtigt at have tålmodighed, når ens hund går fra sød hvalp til umulig teenager.

- Man skal prøve at huske at nyde sin hund og være overbærende, ligesom man er med en teenager. Man kan hurtigt blive frustreret, og det kan hunden mærke - også på længere sigt, siger Iben Meyer.