Chefredaktør: Tyskland vil åbne grænsen – selv hvis Danmark nægter

Det er kun et spørgsmål om få uger, før danskere kan rejse sydpå over grænsen, vurderer chefredaktør på Flensborg Avis.

Danskere med lyst til at rejse sydpå i sommerferien kan godt regne med, at grænsen til Tyskland vil blive åbnet for trafik sydpå.

Uanset om Danmark vil åbne grænsen eller ej.

Det vurderer chefredaktør på Flensborg Avis Jørgen Møllekær oven på dagens udmeldinger fra Tyskland.

- Jeg kan ikke se, at tyskerne kan opretholde en grænselukning mod Danmark længere end 15. juni. Efter den dato vil Tysklands grænser være åbne mod alle øvrige nabolande bortset fra Italien, siger Jørgen Møllekær.

Skæringsdato 15. juni

Den mangeårige chefredaktør på Flensborg Avis hæfter sig ved, at der er stort pres fra den tyske turistindustri på at få grænserne åbnet.

- Smittetrykket i Tyskland er lavt og på niveau med det danske, så jeg har svært ved at forestille mig, at de kan opretholde grænselukningen efter den dato.

Den 15. juni er skæringsdato for, hvornår tyskerne åbner grænserne fuldstændigt mod Frankrig, Schweiz og Østrig. Luxemborg-grænsen åbner allerede på fredag, og tyskerne er også villig til en lynåbning mod Danmark i denne uge. Det blev meldt ud onsdag formiddag af den tyske indenrigsminister, Horst Sehoofer.

Her oplyste ministeren også, at der havde været kontakt i tirsdag aften med repræsentanter for den danske regering, og at en grænseaftale kan komme på plads i løbet af få dage.

Pres på regeringen

Den danske regering har dog sine forbehold, når det kommer til at genåbne grænsen:

- Vi må ikke glemme, at hvis vi genåbner grænserne for tidligt, så risikerer vi at sætte den positive udvikling, vi har haft i Danmark, over styr, så dele af genåbningen i værste fald skal rulles tilbage igen, siger justitsminister Nick Hækkerup onsdag.

Regeringen og resten af Folketingets partier har tidligere aftalt, at der senest 1. juni skal være klarhed over, hvad der skal ske med den skærpede kontrol ved de danske grænser.

Flere partier lægger dog pres på regeringen og vil have grænsen til Tyskland åbnet hurtigst muligt.

Vil ikke provokere

Til TV 2 siger ministerpræsidenten i Slesvig-Holsten Daniel Günther, at han håber på en åbning snarest:

- Forudsætningen er naturligvis en dansk godkendelse. Det respekterer vi, men i Slesvig-Holsten ønsker vi, at der ikke er grænsekontroller efter 15. maj.

Hvis det ikke sker, kan næste skridt altså blive en tysk enegang, vurderer Jørgen Møllekær:

- Jeg tror, Tyskland vil gå langt for ikke at provokere Danmark, så hvis Danmark vil trække beslutningen til udgangen af maj, vil man fra tysk side respektere det. Men grænsen får ikke lov til at være lukket hele sommeren.

Hvis det ender med en ensidig tysk grænseåbning, vil det fortsat være umuligt for tyske turister at komme op til de populære feriedestinationer på den jyske vestkyst.

Sommerhusbranchen har regnet ud, at man foreløbig har mistet tre millioner tyske overnatninger på den konto.