Sundhedsstyrelsen ændrer anbefalinger: To meters afstand bliver til en

Anbefalingerne bliver ændret yderligere den kommende uge, lyder det.

Anden fase af genåbningen af Danmark begynder i lige så stille morgen – og med den følger nu en række nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen.

De anbefalinger, vi kommer med, er mere langtidsholdbare

Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen

Nok mest afgørende ændrer styrelsen nu den afstand, de anbefaler, at danskerne holder mellem hinanden i det offentlige rum.

Fra at være én til to meter, bliver denne nu ændret til én meter, fordi dette ”i langt de fleste tilfælde er tilstrækkeligt”

- Vi har blandt andet kigget på erfaringer fra Norge, der viser, at det er forsvarligt at operere med mindst en meters afstand, siger Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm til TV 2.

Det betyder blandt andet, at børn på landets skoler og daginstitutioner nu kan rykke en smule sammen i klasselokalerne og på stuerne.

Synger man fællessang, råber eller holder foredrag bibeholdes anbefalingen om to meters afstand. Her kan de tunge dråber, som kan indeholde coronavirus, nemmere slynges ud og dermed smitte andre.

Åbner for buffetservering

En anden ændring, som særligt er relevant for de mange restauranter, som nu kan åbne dørene for gæster igen, er, at anbefalingerne om buffetservering lempes.

Hvis spisesteder lever op til en høj hygiejnestandard og sørger for, at der er mulighed for at vaske og afspritte hænder og holde afstand, så kan de med Sundhedsstyrelsens velsignelse igen åbne for deres buffet.

Med de nye anbefalinger følger Danmark nu Verdenssundhedsorganisationen WHO's anbefalinger.

Fem konkrete råd til håndhygiejne

Med fase 2 følger at storcentre, caféer, restauranter, efterskoler, de store skoleklasser og trossamfund åbner igen. Det er derfor forventeligt, at der bliver langt mere kontakt mellem mennesker, end der har været de seneste måneder, hvor store dele af Danmark har været lukket ned.

De ændrede krav om afstand følges derfor op med større fokus på håndhygiejne.

Hænderne og de overflader, vi rør ved, er en væsentlig kilde til smitte, og følgende fem generelle anbefalinger bliver derfor understreget fra myndighedernes side:

  • Vask dine hænder tit, eller brug håndsprit
  • Host eller nys i dit ærme
  • Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt
  • Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen
  • Hold afstand og bed andre tage hensyn

Flere ændringer på vej

Ifølge Sundhedsstyrelsens pressemeddelelse, vil deres retningslinjer og vejledninger blive revideret yderligere den kommende uge, som Danmark åbner op. Desuden vil de arbejde på at udarbejde retninglinjer til de forskellige sektorer, som nu åbner op - samt dem i næste fase, der starter 8. juni.

Dog understreger Søren Brostrøm, at danskerne stadig skal forsøge at "undgå mylder".

Og respektere, at der er masser af mennesker, som er i risikogruppen og altså kan få et svært forløb med covid-19, hvis de bliver smittet. Det gælder ifølge anbefalingerne særligt ved besøg på plejecentre og sygehuse.

I rapporten omkring anbefalingerne fremgår det, at de er blevet til på baggrund af sundhedsfaglige vurderinger omkring, hvilke tiltag der har størst smitteforebyggende effekt og samtidig er realistiske for befolkningen at overholde i længere tid.

- De anbefalinger, vi kommer med, er mere langtidsholdbare. Og så skal man lægge mærke til, at vi har et væsentlig øget fokus på hygiejne, siger Søren Brostrøm.

Rengøring af kontaktflader prioriteres højere end afstandsanbefalingerne, lyder det.

Her er de nye anbefalinger om at holde afstand

  1. En meters afstand gælder:

    Afstanden gælder mellem personer i det offentlige rum.

  2. To meters afstand gælder:

    • Situationer, hvor der kan være øget risiko for dråbesmitte via spyt, host eller nys, eller hvor et forsigtighedsprincip tilsiger et særligt hensyn - eksempelvis ved tvivl om sygdomssymptomer hos en selv eller andre.
       
    • Aktiviteter med kraftig udånding, hvor dråber dannes og slynges længere væk fra personen end ved normal tale. Det er eksempelvis sang, råb, foredrag, skuespil og fysisk anstrengelse.
       
    • Aktiviteter i bevægelse, eksempelvis rutsjebaner.
       
    • Besøg på plejecentre, sygehuse eller hos personer med særlig risiko, hvis de smittes.
       
    • Ophold i lukkede rum med begrænset bevægelsesrum eller dårlig udluftning, eksempelvis kælderlokaler, bør man også holde to meters afstand til andre.

Kilde: Sundhedsstyrelsen