Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus 10. maj

Demonstranter foran et fængsel i Rom.

Denne blog opdateres ikke længere.

Hvad er status? 196 personer er indlagt med coronavirus i Danmark. Heraf er 40 i intensivbehandling og 33 i respirator. 529 er døde med covid-19.

Find de senest opdaterede tal her.

Italien strammer regler for mafialedere løsladt grundet coronavirus

Italiens regering strammer vilkårene for mafiafolk, der er flyttet fra fængsler for at beskytte dem mod coronavirus. Protester og voldsom kritik har fået dem til at stramme op på de betingelser, der ligger til grund for løsladelse af mafialedere fra fængsler. Regeringen har besluttet, at forholdene omkring enhver løsladelse skal gennemgås hver anden uge. Det skal fastslå, om alt er i orden.

Wuhan registrerer første smittede i en måned

Den kinesiske by Wuhan, hvor coronavirus udbruddet stammer fra, har registreret sit første tilfælde af smitte med coronavirus i mere end en måned, skriver mediet AFP.

Indtil slutningen af marts var Wuhan overvejende hele verdens epicenter, inden først Europa og sidenhen USA overtog. Men ifølge det kinesiske kommunistregime er coronavirus nærmest udryddet i landet.

Ifølge officielle tal fra Kina er 82.901 registreret smittet og 4633 døde. Kina påstår, at kun 148 personer stadig er syge med coronavirus i landet. 

Virolog frygter øget smitte med råd om mindre afstand

Søndag har Sundhedsstyrelsen meldt ud, at det nu i langt de fleste tilfælde er tilstrækkeligt at holde mindst en meters afstand til andre mennesker mod de to meter, der tidligere blevet anbefalet.

Men det er et farligt eksperiment, vurderer professor i virologi på Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen.

Han frygter, at smittetrykket bliver øget, når befolkningen står tættere på hinanden, og folk via host, spyt og nys kan overføre dråber med virus.

Storbritannien påbegynder gradvis åbning af samfundet

Den britiske premierminister, Boris Johnson, fortæller i en livetransmission ifølge Sky News, at Storbritannien nu vil begynde en gradvis genåbning af landet. Briterne har været underlagt striske regler grundet coronavirus, herunder et delvist udgangsforbud med undtagelse af én gang daglig udendørs motion.

Blandt andet vil de erhverv, der ikke kan arbejde hjemmefra - såsom håndværkere - fra mandag 11. maj "blive opfordret" til at tage på arbejde igen, siger Boris Johnson. Derudover vil folk få lov til at dyrke motion udendørs i højere grad, end det hidtil har været tilladt. 

Det er små skridt, premierministeren lægger op til at tage, og derfor understreger han også, at det simpelthen ikke er muligt at åbne mere op. 

Derudover sagde Boris Johnson følgende:

  • Han håber, at nogle børn kan vende tilbage til skolerne fra 1. juni.
  • Hvis smitteforholdene tillader det, så kan hoteller åbne fra juli.
  • At der snart vil blive indført karantæne mod rejsende fra udlandet.
  • Storbritanniens smittetryk ligger mellem 0,5 og 0,9. 
  • Man har iværksat et nyt alarmsystem med fem niveauer, der viser, hvor alvorlig coronavirus-krisen er, hvor nummer fem er totalt kollaps af sundhedsvæsenet, og nummer betyder, Storbritannien er coronavirus-frit.  

Statsministeren svarer på kritik af fase 2

Statsministeren synes ikke, at det giver mening, at folk ikke gider følge reglerne, fordi de synes fravalgene i fase 2 er ulogiske. 

- Når jeg tænker på, hvor store ofre mange mennesker har bragt, så er det her lidt for let købt. Der er en logik bag de valg, vi traf. Industrien og produktionen skal have lov til at holde åbent, siger Mette Frederiksen og fortsætter:

- Er der for mange danskere, der går ud på en gang og lever et normalt liv, så risikerer vi, at smitten kommer ud af kontrol. Så selvom alle ikke kan være med i fase 1, halvanden, to og så videre, så må alle udvise tålmodighed.

Økonomien skal i gang

Man vælger at åbne liberale erhverv og storcentre fordi, at man vil have folk tilbage på arbejde, forklarer statsministeren.

- Det er hele tiden en balance mellem at åbne op der, hvor mange mennesker går på arbejde, så vi kan holde arbejdsløsheden nede, siger hun.

Smitten skal ikke komme ud af kontrol

- Jeg forstår fuldstændig utålmodigheden, og vi vil alle sammen gerne i gang igen. Men hvis ikke vi gør det her klogt, og hvis ikke vi er lige så dygtige til at åbne samfundet op, som vi var til at lukke det ned, så risikerer vi, at smitten kommer ude af kontrol, siger statsminister Mette Frederiksen (S). 

Hvis alt bliver åbnet op på en gang, så vil coronavirus muligvis komme tilbage for fuld udblæsning i vores samfund, siger statsministeren. I så fald risikerer vi at skulle lukke ned igen, fortsætter hun.

Årsagen til, at man har truffet de valg man har, er ifølge statsministeren, at man er nødt til at vælge, og de steder, man har valgt at åbne, er valgt ud fra et sundhedsmæssigt og menneskeligt perspektiv, mener hun. 

Nye anbefalinger er langsigtet

- Vi vil forvente at se mere kontakt mellem mennesker, det følger af at øge aktiviteten i samfundet. De her anbefalinger skal være mere langtidsholdbare for at forebygge smittespreding i vores samfund, siger Brostrøm. 

Søren Brostrøm forklarer ændring i anvisning om afstand

Sundhedsstyrelsen har ændret afstandsanvisning efter at have kigget til udlandet og ladet sig inspirere af, hvad man har gjort i andre lande. Søren Brostrøm peger på Norge som eksempel på, at én meter er nok til at hindre smitte.

Mette Frederiksen bliver nu interviewet på TV 2

Vi holder dig opdateret på statsministerens interview om genåbningens fase 2 her. 

Én dag til næste fase - hør Mette Frederiksen live på TV 2 klokken 19

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) bliver klokken 19 interviewet i TV 2 Nyhederne live. Her vil hun blandt andet blive spurgt ind til hvorfor, man har valgt, som man har gjort i fase 2. Interviewet kan ses både på TV 2 og på TV 2 News.

Fase to bliver officielt skudt i gang i morgen. Men det er ikke alle, der er lige tilfredse med, hvad der åbner, og hvad der fortsat skal holde lukket.

Blandt andet har museer og zoologiske haver udtrykt stor utilfredshed over, at de ikke må åbne, ligesom fitnesscentre er vrede over fortsat at skulle holde lukket. Kritikken lyder blandt andet på, at det er paradoksalt, at zoologisk have eksempelvis ikke må åbne, når der ikke er særligt høj smittefare i zoo.

Sundhedsstyrelsen åbner for buffeter

I forbindelse med næste fase af genåbningen mandag 11. maj kommer Sundhedsstyrelsen nu med en række nye anbefalinger, der overtrumfer de gamle.

Blandt andet lemper myndighederne på den afstand, de hidtil har anbefalet, at danskerne holder mellem hinanden i det offentlige rum.

I stedet for to meters afstand er minimumsgrænsen sat ned til en meters afstand – med visse forbehold, herunder bedre håndhygiejne. Blandt andet er der kommet fem nye råd til hygiejnen:

  • Vask dine hænder tit, eller brug håndsprit
  • Host eller nys i dit ærme
  • Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt
  • Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen
  • Hold afstand og bed andre tage hensyn

Derudover kan visse restauranter få lov til at åbne op for buffeten igen, hvis de efterlever en række krav og får tilladelse fra Sundhedsstyrelsen.

Med de nye anbefalinger følger Danmark nu Verdenssundhedsorganisationens (WHO) anbefalinger.

Brud på åbningsforbud kan give bøde på op til 150.000 kroner

Fra mandag vil regeringen indføre et forbud mod, at eksempelvis zoologiske haver og museer, som ikke er omfattet af genåbningens fase 2, åbner.

Hvis virksomheder med mere end 50 medarbejdere trodser forbuddet, vil det første gang koste en bøde på 40.000 kroner, anden gang en bøde på 100.000 kroner og tredje gang 150.000 kroner.

Desuden vil politiet have mulighed for at lukke virksomheden.

Fem spillere fra La Liga syge med coronavirus

Fem spillere fra La Liga og Segunda Division er testet positive for corona. Det oplyser organisationen bag La Liga ifølge nyhedsbureauet Reuters.
 

Se Mette Frederiksen live på TV 2 klokken 19

Klokken 19 vil statsminister Mette Frederiksen (S) stille op til et længere interview i TV 2 Nyhederne. Her vil hun blandt andet blive spurgt til, hvorfor man har valgt, som man har gjort i forbindelse med genåbningens fase to.

Fase to bliver officielt skudt i gang i morgen. Men det er ikke alle, der er lige tilfredse med, hvad der åbner, og hvad der fortsat skal holde lukket.

Blandt andet har museer og zoologiske haver udtrykt stor utilfredshed over, at de ikke må åbne, ligesom fitnesscentre er vrede over fortsat at skulle holde lukket. Kritikken lyder blandt andet på, at det er paradoksalt, at zoologisk have eksempelvis ikke må åbne, når der ikke er særligt høj smittefare i zoo.

Fem nye dødsfald i Sverige

Sverige har det seneste døgn registreret fem nye coronarelaterede dødsfald. Det viser tal fra Folkhälsomyndigheten.

Der kan forekomme et efterslæb i indrapporteringer af dødsfald og sygdomstilfælde i weekenden.

I alt er 3225 personer nu døde med coronavirus i landet.

Zoologisk Have retter sig efter forbud

Zoologisk Have i København ville lørdag "ikke afvise" at åbne for gæster før 8. juni, efter at den blev forbigået i anden fase af genåbningen af Danmark.

Men efter at justitsminister Nick Hækkerup (S) slog fast, at regeringen vil lukke alle smuthuller i bekendtgørelsen og dermed direkte forbyde en åbning, lyder det nu fra den zoologiske have:

- Jeg er ikke på krigsstien, og vi vil til enhver tid følge regeringens udmeldinger, siger administrerende direktør, Jørgen Nielsen, til TV 2.

Arbejdsgivere støtter forlængelse af pause i dagpengeperiode

Fagforbundet HK's forslag om at forlænge den periode, hvor ledige ikke bruger af deres to års dagpengeret, møder støtte hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Hvor HK vil forlænge pausen til årsskiftet, vil DA dog starte med at forlænge pausen et par måneder. 

- Vi mener, det er vigtigt, at vi løbende følger udviklingen og vurderer, hvad der er brug for at gøre for at afbøde de værste effekter af den krise, vi står. Så et lidt mindre skridt vil være vores anbefaling, siger underdirektør i DA Erik Simonsen til Ritzau.

Sydkoreas præsident advarer om anden bølge

Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, advarede søndag befolkningen om, at der kan komme en anden bølge af coronaepidemien senere på året, efter at antallet af nye smittetilfælde nåede sit højeste niveau i fire uger.

- Det er ikke slut, før det slut, siger præsidenten ifølge Reuters.

Sydkoreas sundhedsmyndigheder har registreret søndag 34 nye tilfælde af coronavirus. I har landet 256 coronarelaterede dødsfald.