Coronavirus

Professor: Afstandsændring vil kun give få ekstra smittede

Afstandsændringen fra to til én meter giver mening, mener professor. Et farligt eksperiment, mener en anden professor.

Nu kan alle danskere rykke en smule tættere på hinanden.

Efter næsten et to måneder med to meters afstand til hinanden, ændrede Sundhedsstyrelsen søndag sine anbefalinger, sådan at det nu i mange tilfælde er tilstrækkeligt at holde mindst en meters afstand til andre mennesker.

Den ændring giver god mening.

Det mener Jan Pravsgaard Christensen, professor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi, Københavns Universitet.

- Jeg tror, der er få, der vil blive smittet på denne bekostning, siger han og uddyber:

- De store dråber, vi typisk laver, når vi snakker sammen, falder til jorden inden for en meter, så det vil være meget få ekstra, der bliver smittet på denne bekostning, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Sundhedsstyrelsen har præciseret, at synger man fællessang, råber eller holder foredrag gælder anbefalingen om to meters afstand fortsat.

For i de tilfælde kan de tunge dråber, som kan indeholde coronavirus, nemmere slynges ud og dermed smitte andre.

Et farligt eksperiment

Modsat Jan Pravsgaard Christensen vurderer Allan Randrup Thomsen, professor i virologi på Københavns Universitet, at ændringen er "et farligt eksperiment".

Han frygter, at smittetrykket bliver øget, når befolkningen står tættere på hinanden, og folk via host, spyt og nys kan overføre dråber med virus.

- Jeg føler mig ikke tryg ved anbefalingen. De fleste dråber falder til jorden ved en meters afstand, så det er fint nok. Men ved kraftigere tale, så kommer dråberne længere ud. Jeg er meget ked af, at man er gået under halvanden meter.

Giver mening for skoler

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, peger på, at man i forhold til ændringen har skelet til vores nabolande.

- Vi har blandt andet kigget på erfaringer fra Norge, der viser, at det er forsvarligt at operere med mindst en meters afstand, siger Søren Brostrøm til TV 2.

Afstandsændringen betyder blandt andet, at børn på landets skoler og daginstitutioner nu kan rykke en smule tættere sammen i klasselokalerne og på stuerne.

- Det giver mening for daginstitutioner, skoler og steder med servering, fordi de kan få deres dagligdag til at fungere bedre, siger Jan Pravsgaard Christensen.

- Og der er jo ingen, der siger, vi skal stå en meter fra hinanden, man kan jo stadig vælge at stå med to meter fra hinanden, hvis man ikke er tryg ved situationen, siger han.

Professoren afviser også, at der skulle være en særlig risiko ved at åbne for buffetservering, som Sundhedsstyrelsen søndag også gjorde tilladt.

- Buffeten i sig selv smitter ikke. Hvis man holder afstand i køen til buffeten og har vasket hænder inden, så er det ikke madvarerne, der smitter.

Mere langtidsholdbare anbefalinger

Med genåbningens fase 2 følger, at storcentre, caféer, restauranter, efterskoler, de store skoleklasser og trossamfund åbner igen.

Det er derfor forventeligt, at der bliver langt mere kontakt mellem mennesker, end der har været de seneste måneder, hvor store dele af Danmark har været lukket ned.

De ændrede krav om afstand følges derfor op med større fokus på håndhygiejne. Og rengøring af kontaktflader prioriteres højere end afstandsanbefalingerne, lyder det.

I rapporten omkring anbefalingerne fremgår det, at de er blevet til på baggrund af sundhedsfaglige vurderinger omkring, hvilke tiltag der har størst smitteforebyggende effekt, og samtidig er realistiske for befolkningen at overholde i længere tid.

- De anbefalinger, vi kommer med, er mere langtidsholdbare. Og så skal man lægge mærke til, at vi har et væsentlig øget fokus på hygiejne, siger Søren Brostrøm.

Ifølge Sundhedsstyrelsen vil deres retningslinjer og vejledninger blive revideret yderligere den kommende uge, som Danmark åbner op.

Her er de nye anbefalinger om at holde afstand

 1. En meters afstand gælder:

  Afstanden gælder mellem personer i det offentlige rum.

 2. To meters afstand gælder:

  • Situationer, hvor der kan være øget risiko for dråbesmitte via spyt, host eller nys, eller hvor et forsigtighedsprincip tilsiger et særligt hensyn - eksempelvis ved tvivl om sygdomssymptomer hos en selv eller andre.
    
  • Aktiviteter med kraftig udånding, hvor dråber dannes og slynges længere væk fra personen end ved normal tale. Det er eksempelvis sang, råb, foredrag, skuespil og fysisk anstrengelse.
    
  • Aktiviteter i bevægelse, eksempelvis rutsjebaner.
    
  • Besøg på plejecentre, sygehuse eller hos personer med særlig risiko, hvis de smittes.
    
  • Ophold i lukkede rum med begrænset bevægelsesrum eller dårlig udluftning, eksempelvis kælderlokaler, bør man også holde to meters afstand til andre.

Kilde: Sundhedsstyrelsen