Coronavirus

Mette Frederiksen om genåbning: - Hav tålmodighed lidt endnu

En for hurtig genåbning kan komme til betyde, at coronasmitten kommer ud af kontrol, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Statsminister Mette Frederiksen (S) opfordrer i et interview i TV 2 Nyhederne danskerne til at have tålmodighed i forhold til at komme igennem coronavirussen.

Især de danskere og erhverv, som ikke bliver omfattet af genåbningens fase ét og to, som blandt andre zoologiske haver og kulturinstitutioner.

Den køber jeg ikke. Det er for letkøbt.

Mette Frederiksen om "logikken i at bryde reglerne"

De har kritiseret regeringen for den manglende logik i, at eksempelvis storcentre må åbne, mens zoologiske haver og museer ikke må.

- Jeg har stor sympati for zoologiske haver, for museerne, for den lille værtshusejer, for hotelejere og for badelandene; alle dem, der står og venter på, at Danmark kommer i gang igen, siger statsministeren og fortsætter:

- Men gør vi det her for hurtigt, så risikerer vi at sætte to måneders indsats over styr, at smitten kommer ud af kontrol, og vi risikerer at blive sat tilbage, siger Mette Frederiksen.

Statsministeren forstår utålmodigheden, men hun forstår til gengæld ikke, at fordi "man ikke kan se logikken i reglerne, skal man også have lov til at bryde dem."

- Den køber jeg ikke. Det er for letkøbt. Når jeg tænker på, hvor mange danskere, som i to måneder har måttet blive hjemme. Når jeg tænker på, hvor store ofre folk har bragt, er det her for letkøbt. Der er faktisk en logisk forklaring på det, vi gør, siger Mette Frederiksen.

En svær afvejning

Statsministeren peger på, at man politisk har valgt at åbne i faser, så man har kontrol over sygdommen.

Faserne er baseret på, at det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt, at det skal gavne samfundet, og at der skal tages "særlige menneskelige hensyn", eksempelvis til de store skolebørn, der nu får lov til at komme i skole.

- Man ikke kan åbne alt, så man må træffe nogle valg. Det er en svær afvejning, siger Mette Frederiksen.

- Der er en tatovør og en frisør, der har behov for at komme på arbejde. Derfor fik de liberale erhverv lov til at åbne i fase et. Når storcentrene nu får lov til at åbne, så er det fordi, mange mennesker er beskæftiget i centrene, i detailhandlen og i butikkerne, siger statsministeren.

Hun erkender, at man vil kunne kunne kritisere de valg, partierne har truffet om de forskellige faser af genåbningen.

- Der vil opstå situationer også i de kommende måneder, hvor man med rette kan stille spørgsmålstegn til det her, men det handler om balancen mellem at åbne, og hvor mange mennesker går på arbejde, så vi kan holde arbejdsløsheden nede, siger hun.

Derfor opfordrer hun de danskere og erhverv, som ikke er omfattet af de to første faser af genåbningen til tålmodighed.

- Derfor, til alle dem, der ikke er med i fase et og to, som vi nu starter: I bliver nødt til at have tålmodighed lidt endnu, for det er den eneste sikre måde, hele det danske samfund kommer igennem denne coronavirus på.

Folketingets partier blev torsdag og fredag enige om genåbningens fase to og fase tre, der sættes i værk henholdsvis 11. maj og 8. juni.

Søndag offentliggjorde Sundhedsstyrelsen så en række nye anbefalinger, hvor man blandt andet åbner for, at danskerne nu kan nøjes med én meters afstand til hinanden i stedet for de hidtidige to meter.