Sort jogger skuddræbt af tidligere betjent i USA - Joe Biden kræver handling

Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, kalder drabet for 'koldblodigt'.

En video af en ung mand, der bliver skudt på gaden i Brunswick i Georgia i USA, har skabt røre i USA - og i en sådan grad, at den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, vil have handling.

Sagen begyndte, da den 25-årige Ahmaud Arbery i februar blev dræbt på åben gade af en hvid, tidligere politibetjent og hans søn.

Indtil nu har den tidligere betjent ved navn Gregory McMichael oplyst, at han så den unge jogger, da han stod i sin egen forhave. Han hævder, at han og sønnen troede, at Arbery stod bag en række røverier i nabolaget. Derfor forfulgte de joggeren i deres varevogn med henblik på at tilbageholde ham, fortæller han.

Ifølge den tidligere betjent endte det dog i en slåskamp, hvorefter han skød Arbery i nødværge.

Men en video, der nu har dagens lys, viser noget andet.

Her ser man den 25-årige Arbery jogge, hvorefter den hvide varevogn stopper ved siden af ham. Da bildøren går op, lyder et skud. Herefter kan man se Ahmaud Arbery kæmpe mod en mand med en riffel. En anden mand træder ud af bilen og skyder joggeren to gange, hvorefter Arbery falder om med ansigtet i jorden.

Anklager vil sigte tidligere betjent

Skuddrabet fandt sted i februar, men distriktets anklagere var på dét tidspunkt modvillige over for at sigte den tidligere betjent.

De mente, at McMichael og sønnen var i lovlig besiddelse af våben, og at de havde ret til at forfølge den 25-årige, da de mistænkte ham for røveri.

Anklagerne i distriktet har efterfølgende trukket sig fra sagen, da der kunne være tale om en potentiel interessekonflikt. Derfor gik sagen videre til en anklager i nabodistriktet.

Og den anklager, Tom Durden, oplyser nu, at han vil have betjenten stillet til ansvar.

I en statusopdatering på Facebook skriver han, at han mener, der er baggrund for at sigte den tidligere betjent og hans søn for drab.

Joe Biden: Det var et 'koldblodigt drab'

Sagen om skuddrabet har nu fået demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, til at reagere.

- Mine tanker går til hans familie, som fortjener retfærdighed, og som fortjener den nu. Det er tid til en hurtig, fuldkommen og transparent undersøgelse af drabet, har han skrevet på Twitter.

Præget af lignende sager

Det er ikke den første amerikanske sag om en hvid betjent, der har skudt mod en ubevæbnet, sort mand.

Blandt andet i 2015 skabte et skyderi ligeledes massiv debat, da den sorte, amerikanske teenager Michael Brown blev skuddræbt i Ferguson, Missouri i USA.

Han var ifølge øjevidner ubevæbnet, men blev dræbt af mindst seks skud affyret af en hvid betjent, som hævdede, at han skød i selvforsvar.

Der var blandt andet også voldsomme demonstrationer i USA i 2016, da Alton Sterlings død udløste voldsomme protester i hele USA og førte til, at flere end 200 personer blev anholdt.