Farlig kemi fundet i legetøj af genanvendt plastik
- Man skal tage undersøgelsen meget alvorligt, siger direktør i organisationen Plastic Change.
Den miljøbevidste forbruger vil måske være glad for at købe legetøj af genanvendt plastik.
Men det er der ikke altid grund til.
En ny undersøgelse viser nemlig, at legetøj, der er fremstillet af visse typer genanvendt plastik, er giftigt.
Det gælder legetøj, der er lavet af sort, genanvendeligt plastik.
Det viser en ny international undersøgelse af International Pollutants Elimination Network (IPEN).
Forskerne bag undersøgelsen har testet i alt seks stykker legetøj.
Og resultatet er klart: Der var farlige kemikalier i samtlige legetøj.
- Alle prøver indeholdt høje niveauer af kemikalier, der svarer til det niveau af kemikalier, man kan finde i aske på en forbrænding – aske, som man er meget varsom med, siger Anne Aittomaki, direktør i organisationen Plastic Change.
- Man skal tage undersøgelsen meget alvorligt.
Sort plastik fra genanvendt elektronikaffald
De kemikalier, der blev fundet i det sorte plastik, er farligt af flere årsager. Det kan både hæmme børns udvikling, svække deres immunforsvar og øge risikoen for kræft, siger Anne Aittomaki.
Årsagen til, at netop sort plastik er giftigt, er, at det ofte stammer fra genanvendt elektronikaffald, der er kendt for at indeholde giftige kemikalier.
Derfor er man også opmærksom på fundene på Teknologisk Institut. Men Gitte Tang Kristensen, der er faglig leder på Teknologisk Institut, peger også på, at undersøgelsen kun er baseret på seks stykker legetøj.
Ovenikøbet på legetøj, der er købt i seks forskellige lande - henholdsvis Tyskland, Tjekkiet, Argentina, Indien, Nigeria og Portugal.
- Jeg har ikke grund til at tro, at det, de har fundet i undersøgelsen, er forkert. Men det siger intet om, hvor udbredt tendensen det er, siger Gitte Tang Kristensen, faglig leder på Teknologisk Institut.
Giftigt legetøj i Danmark?
Forskerne har ikke undersøgt legetøj, der er købt i Danmark. Men der er alligevel risiko for, at giftigt plastik kan ende i danske børns hænder, siger både Anne Aittomaki og Gitte Tang Kristensen.
Det gælder særligt, hvis man køber legetøj fra kinesiske hjemmesider, da der ikke er de samme restriktive regler som i EU.
- Der er tidligere fundet eksempler på ulovlige stoffer i legetøj, både i produkter købt i Danmark og via nettet fra bl.a. Kina, som det er tilfældet i undersøgelsen. Dette undersøges jævnligt af Miljøstyrelsen. Importøren af legetøj til EU skal sikre, at legetøjet lever op til legetøjsdirektivet. Det betyder, at man selv som forbruger er importør, hvis man køber det fra en forhandler uden for EU, siger Gitte Tang Kristensen.
- Et tydeligt hul i vores system
Anne Aittomaki understreger også, at det ikke er al sort plastik, der er farligt.
Men der er alligevel grund til at være bekymret og tænke sig godt om, siger hun. Særligt fordi tre ud af de seks stykker legetøj med farlige kemikalier er købt inden for EU.
- Konklusionerne er ganske bekymrende, og peger på et tydeligt hul i vores nuværende måde at tænke cirkulær økonomi, hvor vi har altoverskyggende fokus på øge genanvendelsen, siger Anne Aittomaki.
- De nuværende systemer og processer muliggør ganske enkelt, at affald med skadelig kemi indgår i genanvendelsesprocessen. Det resulterer i, at produkter lavet af genanvendt plastik kan være både forurenede og direkte giftige, som denne stikprøve viser, siger hun.