28-årig afhængig af næsespray gennem 13 år - salget stiger trods advarsler fra læger
Siden 2013 er det samlede salg af næsespray steget med næsten 46 procent, og tallet er fortsat stigende, viser nye tal fra Apotekerforeningen.
28-årige Kathrine Schram hiver plastiklåget af næsesprayen og sprøjter den kølende væske i hvert næsebor.
Det er den eneste måde hvorpå, hun kan falde i søvn.
Gennem de seneste 13 år har det været et fast ritual inden sengetid, og det har i dag udviklet sig til det, hun selv kalder et misbrug.
- Det er rigtig vigtigt for mig, at jeg ved, jeg har den, hvis jeg skal sove andre steder. Jeg kan ikke falde i søvn uden den. Hvis ikke jeg har den, så er det sådan en helt panisk følelse, fortæller Kathrine Schram.
Kathrine Schram er langt fra den eneste, der tyer til næsesprays mod forkølelse og tilstoppede næser, når luftgennemstrømningen i næsen føles besværet.
En ny opgørelse som Apotekerforeningen har opgjort for 'Go' morgen Danmark'. viser, at salget af næsespray mod forkølelse stiger - til trods for, at fagfolk i årevis har advaret mod det afhængighedsskabende præparat.
I løbet af de seneste syv år er antallet af solgte pakker steget med 45,9 procent.
Det seneste år er salget steget med 1,6 procent.
Ifølge Apotekerforeningen blev der i 2019 solgt 3,6 millioner pakker næsespray mod forkølelse som håndkøbsmedicin i supermarkeder, på tankstationer og apoteker landet over.
Speciallæge: Tilgængelighed skyld i afhængighed
Modsat meget andet medicin, så er det ikke nødvendigt med en recept fra lægen for at kunne købe den type næsespray.
Ifølge Mikkel Alanin, speciallæge på Rigshospitalet, så er netop tilgængeligheden hovedårsagen til, at så mange benytter sig af næsespray mod forkølelse og derved risikerer at udvikle et decideret misbrug.
- Vi ved allesammen, hvor irriterende det er, hvis man ikke kan få luft gennem næsen. Hvis man er i supermarkedet, og det står som håndkøb, så er det nemt at tage med, og det virker inden for få minutter, siger Mikkel Alanin.
Desværre kan et overforbrug udløse sundhedsproblemer, lyder det fra speciallægen.
Et amerikansk studie udgivet i december 2019 viser, at op mod ni procent af dem, som søger lægehjælp med luftvejsproblemer gennem næsen, skyldes afhængighed af næsespray.
Lægemidlet har den effekt, at det trækker karrene sammen i næseslimhinden. Derved reduceres blodgennemstrømningen i slimhinden, som skrumper, og man oplever en bedre luftpassage i næsen.
Men hvis man bruger det for lang tid, så har det den modsatte effekt, forklarer Mikkel Alanin:
- Så udvider blodkarrene sig pludselig, og der kommer øget blodgennemstrømning og man oplever, at man ikke kan få luft gennem næsen.
Afhængig af næsespray: Det er for let at købe
Mikkel Alanin mener, at det er for let for forbrugerne at få fingre i de lindrende men destruktive dråber.
Det samme gør Kathrine Schram.
- Jeg ville ønske, at man skulle gøre lidt mere for at få det udleveret. Når man er myndig til at købe håndkøbsmedicin, så gjorde jeg det jo bare, og så var der ikke nogen, der kunne sætte en begrænsning på det, siger hun.
TV 2 har spurgt Lægemiddelstyrelsen, hvorfor de ikke har gjort næsespray receptpligtigt, når nu fagfolk advarer mod de skadelige virkninger, som et overforbrug kan have.
Lægemiddelstyrelsen ønsker ikke at kommentere på den konkrete situation.
Dog udtaler styrelsen i en skriftlig kommentar til TV 2, at der ved alle typer af håndkøbsmedicin foretages en afvejning mellem hensynet til sikkerheden for patienterne og tilgængeligheden af medicinen.
Skift næsesprayen ud
Hvis man har en fornemmelse af, at man er blevet afhængig af næsesprayen, skal man lægge den på hylden og tage en kold tyrker, anbefaler Mikkel Alanin.
- Det kan være nemmere sagt end gjort, men for de fleste så vil man få bedre luft gennem næsen efter en til to uger, og efter seks til otte uger så vil symptomerne være væk, lyder det fra speciallægen.
Hvis det ikke hjælper, så opfordrer han til en nedtrapning.
I stedet kan man erstatte det med en næsespray med binyrebarkhormon, der normalt benyttes, hvis man lider af allergier som høfeber eller næsepolypper.
Se hele indslaget om næsesprays på TV 2 PLAY