Savmordet

Dansk forretningsmand er også mistænkt for et andet drab - nu kommenterer han det for første gang

Københavns Politi mener at have beviser for at sigte Rasmus Kirkegaard Kristiansen i en anden drabssag.

Den danske forretningsmand Rasmus Kirkegaard Kristiansen, der er sigtet for ”savmordet” på Erik Højer Christensen i Portugal i 1993, er også mistænkt for at stå bag en anden danskers forsvinden.

I juni 1992 forsvandt den dengang 28-årige dansker Henrik Behrendt Larsen sporløst. Siden har hverken venner, familie eller forretningsforbindelser hørt fra ham.

Samme år blev der dog fundet ligdele i Portugal, som man mente kunne være den forsvundne Henrik Behrendt Larsen.

Allerede året efter blev Rasmus Kirkegaard Kristiansen sat i forbindelse med danskerens forsvinden, fordi man på hans adresse i Portugal fandt Henrik Behrendt Larsens bil.

For politiet har det dog ikke været muligt at afhøre Rasmus Kirkegaard Kristiansen om Henrik Behrendt Larsens forsvinden, og hvad bilen lavede på hans adresse.

Siden 1993 har Rasmus Kirkegaard Kristensen levet i skjul - indtil november 2019, hvor et tv-hold fra TV 2 fandt ham i Brasilien.

Udtaler sig i ny dokumentar

Det er også herfra, at Rasmus Kirkegaard Kristiansen nu for første gang kommenterer på sagen. Det sker i fjerde afsnit af TV 2s dokumentarserie ’Savmordet’.

På det direkte spørgsmål om han har slået Henrik Behrendt Larsen ihjel, svarer Rasmus Kirkegaard Kristiansen:

- Nej, nej, nej, nej, nej.

Du kender Henrik Behrendt Larsen?

- Ja, jeg kender ham.

Har du kendskab til, hvorfor han forsvandt, og hvordan han forsvandt?

- Nej, det har jeg ikke. Det kan jeg ikke svare dig på.

I 1993 – hvor Rasmus Kirkegaard Kristiansen blev sigtet for drabet på Erik Højer Christensen – var Henrik Behrendt Larsens lig ikke fundet.

Derfor var der ikke nogen drabssag for retten at tage stilling til, da Rasmus Kirkegaard Kristiansen ved Københavns Byret blev varetægtsfængslet in absentia - sigtet for drabet på Erik Højer Christensen.

Næsten tre årtier senere - i januar 2020 - blev Rasmus Kirkegaard Kristensen anholdt i Brasilien på anmodning fra de danske myndigheder. Han har siden siddet fængslet og venter på udlevering til Danmark.

TV 2 har fået aktindsigt i udleveringsbegæringen sendt fra den danske anklagemyndighed til brasiliansk politi. Her fremgår det, at Københavns Politi mener at have tilstrækkelige beviser til at sigte ham i sagen om Henrik Behrendt Larsen.

- På baggrund af det eksisterende danske sagsmateriale skønnes det, at der er tilstrækkelig bevismæssig grundlag for at sigte Rasmus Kirkegaard Kristiansen for drabet på Henrik Behrendt Larsen i 1992, står der i udleveringsbegæringen.

Københavns Politi oplyser i en mail til TV 2, at Rasmus Kirkegaard Kristiansen ikke er blevet sigtet for drabet på Henrik Behrendt Larsen. Derudover ønsker politiet ikke at kommentere sagen.

Henrik var et meget kærligt, humoristisk og omsorgsfuldt menneske

Familien til Henrik Behrendt Larsen

Familie i uvished

Tilbage i 1992 kunne de tekniske spor ikke bekræfte, at der var tale om Henrik Behrendt Larsen. Først i marts i år fik Københavns Politi nye oplysninger, der med sikkerhed identificerede Henrik Behrendt Larsen som den afdøde.

I 28 år har Henrik Behrendt Larsens familie derfor levet i uvished omkring hans skæbne.

Henrik Behrendt Larsens familie skriver i et brev til tv-holdet bag 'Savmordet', at det derfor var "surrealistisk" at få overbragt beskeden fra politiet i marts.

- Da vi fik beskeden, følte jeg på én gang både en enorm sorg og en stor tilgivelse. Tilgivelse, fordi jeg har været igennem alle følelser efter Henrik forsvandt sporløst. Ikke mindst vrede, fordi jeg troede, at han var derude, men ikke gav lyd, skriver et familiemedlem i brevet.

Familien skriver desuden, at sagen dengang især tog hårdt på Henrik Behrendt Larsens mor. Hun døde i 2013 uden at få vished.

Samme år besluttede familien at sætte en dødsformodningssag i gang ”for at lave en form for afslutning på hans liv.” Henrik Behrendt Larsen blev derfor erklæret død i retten, selvom der ikke var noget lig.

- Henrik var et meget kærligt, humoristisk og omsorgsfuldt menneske, skriver familien.

Se dokumentaren 'Savmordet' tirsdag klokken 20.50 på TV 2 eller TV 2 PLAY.