Coronavirus

Unge anmeldes igen og igen - men der er sjældent belæg for bøde

Unge er generelt gode til at overholde reglerne, lyder det fra politiet.

Politiet modtager mange anmeldelser om unge, der er samlet flere end ti personer og derfor bryder forsamlingsforbuddet.

Men der er sjældent noget at komme efter, når politiet rykker ud.

Det oplyser Fyns Politi, Nordsjællands Politi, Nordjyllands Politi og Københavns Politi til TV 2.

- Vi får en del henvendelser om folk, der bryder forsamlingsforbuddet. Det er mest unge. Men når vi kommer ud, er der ofte kun lige ti personer, lyder det fra Fyns Politi.

Splitter op inden politiet kommer

I løbet af weekenden fra fredag til søndag har Fyns Politi modtaget omkring 20 anmeldelser om personer, der bryder forsamlingsforbuddet.

I kun ét af tilfældene har politiet sigtet og givet bøde. Det skete søndag på Kerteminde Havn, hvor 11 midaldrende var samlet til et kursus i en form for vandsport.

Vi har modtaget ret mange anmeldelser om unge mennesker, der har forsamlet sig ved skoler og idrætsanlæg for at holde fest

Nordsjællands Politi

Fyns Politi oplyser, at man rykker ud til alle anmeldelser. Selv om det sjældent fører til sigtelse og bøde, kan der dog godt have været flere personer samlet, da anmelder ringede ind.

- Ofte har vi en fornemmelse af, at de er splittet op. Enten når de ser os eller har hørt, at nogen har ringet efter os, oplyser Fyns Politi.

Der kan også være situationer, hvor der reelt ikke har været mere end ti personer, eller hvor nogen blot er gået forbi og har sagt hej, så de kortvarigt har været mere end ti personer samlet.

Mange opkald - få bøder

Nordsjællands Politi, Nordjyllands Politi og Københavns Politi får overordnet set også en del henvendelser om unge, der ifølge anmelder skulle bryde opholdsforbuddet.

Men også her fører det sjældent til sigtelse og bøde.

- I langt de fleste tilfælde er forholdet lovligt, idet den enkelte gruppe ikke er over ti, og der holdes afstand til andre grupperinger, siger vicepolitiinspektør Niels Kronborg ved Nordjyllands Politi.

- De unge og borgerne efterkommer generelt vores anvisninger, og de er gode til at overholde reglen om max ti personer, siger Niels Kronborg.

Samme melding lyder fra politiet i København.

-Vi ser generelt flest unge forsamlet, men de er oftest under 10 sammen. Det generelle billede er, at folk er indstillet på at overholde forsamlingsforbuddet, oplyser Københavns Politi.

De skal nok tænke sig bedre om

Torsdag udtalte direktør for Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, at der er sket en fordobling i antallet af smittede unge i alderen 13 til 19 år.

Han gav dem samtidig en opsang med på vejen:

- De skal nok tænke sig bedre om. Jeg ved, det er en aldersgruppe, der nogle gange kan have svært ved at tænke sig om, men så må de prøve at tage nogle snakke med sig selv og deres egen samvittighed i forhold til, at de også har et ansvar for samfundet, sagde han i et interview til DR.

Siden er han blevet kritiseret for at udskamme de unge. Flere har fremævet, at man bør give dem håb i stedet for at tale ned til dem.