Coronavirus

Speciallæge om dagens tal: Vi kan blive på faldende kurve - også selv om vi åbner mere

Den gradvise åbning af Danmark har ikke bragt landet ind i en ny smittebølge, vurderer epidemiolog.

Der er godt styr på coronasituationen i Danmark.

Det vurderer en af landets førende eksperter i epidemiologi, efter der mandag kom nye tal over antal smittede, indlagte og døde.

- Vi er på en faldende epidemikurve. Det er et meget nydeligt fald, siger Christian Wejse, afdelingslæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Skejby Sygehus, hvor patienter med covid-19 behandles.

Der er testet 147 positive siden søndag. Der er ni flere indlagte, mens der er fem færre personer på intensiv. Dødstallet er steget med ni siden søndag.

Jeg kan godt se for mig, at vi bliver ved med at være på en faldende kurve - også selv om vi åbner mere

Christian Wejse

Flere tests - færre smittede

Christian Wejse hæfter sig især ved, at antallet af nye smittede er faldende. Man skal dog holde sig for øje, at der blev testet færre søndag end de forgangne dage, og at tallet derfor godt kan stige lidt tirsdag.

- Alt i alt er det en rigtig flot faldende tendens. Til trods for at vi tester rigtig, rigtig mange, finder vi færre og færre, siger han.

Tallet for antal indlagte er mindre interessant at kigge på, selv om der er en lille stigning, vurderer Christian Wejse.

- Det er jo en sum af, hvor mange der bliver udskrevet og indlagt, og der bliver ikke udskrevet ret mange om søndagen, så jeg vil tro, at det tal falder tirsdag. Totaltallet vil køre lidt op og ned, så det tal skal man ikke hæfte sig for meget ved, siger han.

Antallet af døde med coronavirus er mere stabilt, vurderer han.

- Antal døde per dag toppede i starten af april og har siden da været faldende, men har nu ligget ret stabilt lidt over eller under ti gennem et stykke tid. Jeg kunne godt ønske mig, at det tal blev lidt lavere, siger Christian Wejse.

I alt 493 personer i Danmark er døde, mens de var smittet med coronavirus.

Danmark kan åbne mere

Christian Wejse ser ingen tegn på, at den gradvise genåbning af Danmark, der begyndte for godt tre uger siden, har fået store konsekvenser for smittetallet.

- Min konklusion er umiddelbart, at vi ikke er på vej ind i en andenbølge og en stigende smittespredning, siger han.

Selv om det ser godt ud, skal vi dog ikke regne med at være ovre smitten fra covid-19 lige foreløbig.

- Det er ikke en særlig stejl faldende kurve. Vi er ikke umiddelbart på vej i nul, så det ser desværre ud til, at vi godt kan have aktiv smittespredning i Danmark i en relativ lang periode endnu, siger han.

Men der er alligevel håb, hvis der er god adgang til tests, og hvis smittede opsporer kontaktpersoner og lukker smittekæder.

- Hvis vi lykkes med det, kan jeg godt se for mig, at vi bliver ved med at være på en faldende kurve - også selv om vi åbner mere, siger Christian Wejse.