Coronavirus

Politisk flertal vil have åbenhed om corona-beregninger

Statens Serum Institut har indtil nu ikke villet lægge beregningerne bag corona-prognoserne frem.

I de her dage sidder 17 eksperter og regner på prognoserne for den fremtidige genåbning af Danmark.

Resultaterne danner grundlaget for de politiske beslutninger, men hverken politikerne eller befolkningen kan få lov at se beregningerne, som ligger bag prognoserne.

De radikales sundhedsordfører har ellers bedt om at få beregningerne siden starten af april, da den første prognose kom.

- Det er de vigtigste matematiske modeller, som er udviklet i Danmark i nyere tid. De bliver brugt til at bestemme, hvad der skal ske med vores samfund fremadrettet. Derfor er det vigtigt at vide præcist, hvilke forudsætninger man har lagt ned over modellerne, siger Stinus Lindgren.

Han får støtte fra sundhedsordførerne hos Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og de konservative.

Afgørende for dansk politik

Martin Geertsen fra Venstre lægger også vægt på, hvor vigtig en rolle beregningerne spiller i dansk politik for tiden:

Medlemmer af corona-ekspertgruppen

Danmarks Statistik:

Laust Hvas Mortensen

DTU, Institut for Matematik og Computer Science:

Kaare Græsbøll

Lasse Engbo Christiansen

Sune Lehmann

Uffe Høgsbro Thygesen

KU, Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab:

Carsten Thure Kirkeby

Matt Denwood.

Tariq Halasa

KU, Institut for Folkesundhedsvidenskab:

Theis Lange

KU, Niels Bohr Instituttet:

Kim Sneppen

Mathias Heltberg

RUC, Institut for Naturvidenskab og Miljø:

Lone Simonsen

Viggo Andreasen

Rigshospitalets intensivafdeling:

Anders Perner

Sundhedsstyrelsen:

Søren Neermark

Statens Serum Institut:

Robert Skov

Kåre Mølbak

- Lige nu er smittetrykket - og modellerne og scenarierne omkring det - fuldstændig afgørende for dansk politik. Alt handler om, hvad der kan og ikke kan åbnes på grund af smittetryk. Derfor kan vi ikke få åbenhed nok omkring det her spørgsmål, siger Martin Geertsen.

Liselott Blixt (DF) mener, at det er vigtigt, at andre eksperter har mulighed for se modellerne efter i sømmene.

- Vi skal have lagt beregningerne frem, så andre kan se, om de holder.

- Folk er velkomne til at udvikle deres egne modeller

Søndag bragte TV 2 en historie om den ekspertgruppe, som arbejder med prognoserne under Statens Serum Institut.

Professor i økonomi Mogens Fosgerau undrede sig i artiklen over en af de kurver, som ekspertgruppen har publiceret. Derfor opfordrede han gruppen til at lægge kildekode og data frem, så andre forskere både kan forstå og bidrage til arbejdet med prognoserne.

Lederen af ekspertgruppen Robert Skov afviste, at det ville ske lige nu. Det begrundede han med, at modellerne endnu ikke var færdigudviklede, og at nogle af eksperterne i gruppen vil publicere videnskabelige artikler, når de er færdige:

- Indtil da er folk velkomne til at udvikle deres egne modeller. Principperne bag er jo velkendte, sagde Robert Skov.

Kræver ikke meget arbejde

Stinus Lindgren fra Det Radikale Venstre er uenig i, at man skal vente på, at forskerne bag modellerne har haft tid til at skrive videnskabelige artikler.

Han kommer selv fra forskningsverdenen, hvor han har arbejdet med matematiske modeller, der på nogle måder minder om corona-modellerne. Det burde være muligt at publicere kildekoden og de videnskabelige kilder, som beregningerne bygger på, uden at det kræver særligt meget arbejde, mener Stinus Lindgren.

- Det skal jo ikke være komplet redegørelse. Det ville primært være andre fagfolk, der kunne bruge det til noget. Men det er også dem, som kan hjælpe med at forfine modellerne. Så væsentlig en model burde være noget, som andre kan kigge med i.

Beregninger skal ses i en større sammenhæng

Både Enhedslisten og SF støtter kravet om at få lagt forudsætningerne for beregningerne frem, men begge sundhedsordførere pointerer, at det er afgørende at se beregningerne i en større sammenhæng.

Kirsten Normann Andersen fra SF er bekymret for, om folk, der i forvejen er kritiske over for de officielle retningslinjer, vil bruge Serum Instituttets beregninger til underminere myndighedernes arbejde, da beregningerne er lavet under vanskelige omstændigheder.

- Mange af de tal, som lægger til grund for prognoserne, har jo ændret sig meget, siden beregningerne blev lavet. Det er i hvert fald meget vigtigt at understrege, at prognoserne er teori, siger SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen.

Peder Hvelplund, der er sundhedsordfører for Enhedslisten, mener, at beregningerne skal ses i lyset af at det materiale, Statens Serum Institut har haft at arbejde med.

- Det er vigtigt ikke kun at fokusere på nogle teoretiske beregninger. Vi har brug for en systematisk testning af repræsentative befolkningsgrupper, så Serum Instituttet kan få mere valide data om smittetrykket, siger Peder Hvelplund.

TV 2 arbejder på at få kommentarer fra Sundhedsministeren og Statens Serum Institut.