Dagens overblik

Dagens overblik: Sundhedsstyrelsen præciserer, hvem der er i risikogruppen

Vurdering af efterskolers smitterisiko baseres på gamle forhold, Norwegian er foreløbig reddet, og fejring af Befrielsen bliver helt særligt i år.

Velkommen til nyhedsoveblikket på en dag, hvor 75-året for Befrielsen bliver fejret under de forhold, corona-situationen nu engang tillader.

Status er, at 493 personer med coronavirussen er døde i Danmark, 252 er indlagt, og 57 er på intensiv. Få hele overblikket her.

Sundhedsstyrelsen præciserer, hvem der er i risikogruppen

Fra i dag er nogle danskere ikke længere at betragte som værende en del af risikogruppen under coronaepidemien. I dag har Sundhedsstyrelsen nemlig præciseret, hvilke grupper i samfundet der har øget risiko for at udvikle et alvorligt sygdomsforløb ved at blive smittet med coronavirussen.

Indtil nu har Sundhedsstyrelsen placeret alle personer over 65 år i risikogruppen, men det skal fremover baseres på en vurdering af den enkeltes helbred. Er man over 70 år, er man stadig kategoriseret som værende en del af risikogruppen.

Nu drejer det sig om personer med høj alder, personer med overvægt, personer med visse sygdomme eller tilstande, personer uden fast bopæl, beboere i plejebolig, visse børn med kronisk sygdom og gravide.

Vurdering af efterskolerne baserer sig på gamle forhold

En gruppe, som ikke er i risikogruppen, men som udgør en stor risiko for at smitte og blive smittet, hvis de får lov til at vende tilbage til hverdagen, er ifølge Statens Serum Institut efterskoleeleverne. Men den vurdering tager udgangspunkt i de forhold, der herskede på skolerne, inden samfundet blev lukket ned – altså uden restriktioner.

Det har seruminstituttets faglige direktør, Kåre Mølbak, oplyst til SF’s gruppeformand, Jacob Mark, i et skriftligt svar.

Og det er formanden for Efterskoleforeningen, Torben Vind Rasmusen, uforstående over for. Han vil nu have, at Statens Serum Institut laver en ny vurdering af, hvilken risiko der er ved en genåbning af efterskolerne.

Unge anmeldes ofte for brud på forsamlingsforbud, men sjældent er det ulovligt

Politiet får mange henvendelser fra borgere, der mener, at særligt unge opholder sig mere end ti personer sammen og på den måde overtræder forsamlingsforbuddet. Men det er sjældent, at der faktisk er foregået noget ulovligt.

Det har flere politikredse fortalt til TV 2. Det generelle billede er faktisk, at de unge er gode til at undgå at samles mere en ti, og at de samtidig er gode til at holde afstand.

Fyns Politi rykker ud til alle anmeldelser, man får, men kun én gang har man uddelt bøder. Det var i går, da 11 midaldrende personer var samlet på havnen i Kerteminde til et kursus i en form for vandsport.

Norwegian fik godkendt sin redningsplan

Norwegian er blevet reddet i denne omgang. Det stod klart, da aktionærerne mandag takkede ja til en redningsplan, som giver flyselskabet mulighed for at få støtte fra den norske stat. Støtte, som selskabet selv har kaldt nødvendig for at kunne klare sig igennem krisen og undgå en truende konkurs.

På den ekstraordinære generalforsamling erklærede ledelsen, at der er et ”nyt Norwegian” på vej efter coronakrisen.

Det er dog nok mere præcist at sige, at det er det gamle Norwegian, der kommer tilbage med færre fly på vingerne og fokus på ture ind og ud af Norden, vurderer aktieanalytiker hos Sydbank Jacob Pedersen.

Historiker: 4. maj er helt særligt i år

Vi runder dagens nyhedsoverblik af med en historie, der ikke har noget med coronavirussen at gøre. Og så alligevel.

I dag er det 75 år siden Befrielsen, og derfor sætter mange danskere lys i vinduerne i løbet af aftenen. Men på grund af den situation, vi og hele verden er havnet i, er dagens mindehøjtidelighed noget helt særligt. Det mener lektor i historie ved RUC, Claus Bundgård Christensen.

Han siger, at vi befinder os i den største nationale krise siden besættelsen, og at vi – ligesom under krigen – skal vise samfundssind.

En Megafon-måling viser, at 61 procent af danskerne sætter lys i vinduerne, og Claus Bundgård Christensen er overbevist om, at fejringen mandag bliver markant.