Coronavirus

Erhvervsminister kritiserer Ikea for åbning: - Det ser vi alvorligt på

Ikea efterlyser en klarere melding fra regeringen.

Møbelgiganten Ikea valgte i dag at åbne dørene for kunder i deres varehuse landet over.

Det får nu erhvervsminister Simon Kollerup til at kritisere møbelkæden for ikke at have fulgt regeringens anbefalinger.

- Jeg havde givet en meget klar anbefaling i weekenden på vegne af regeringen. Jeg havde regnet med, at den blev fulgt, det blev den så ikke. Det ser vi utroligt alvorligt på og derfor vil vi følge op på denne sag, siger Simon Kollerup til TV 2.

Erhvervsministeren opfordrede i weekenden virksomheder generelt til "ikke på nuværende tidspunkt at lægge sig fast på en tidlig genåbning, eller på hvad der skal ske i maj måned, før der er blevet taget samlet stilling til næste fase af genåbningen".

Lukkede frivilligt

Den svenske møbelkoncern valgte frivilligt at lukke sine varehuse 18. marts, men har nu valgt at åbne for varehusene ud fra specifikke sikkerhedshensyn:

Der må kun være fire kvadratmeter per kunde, og kun 3500 personer er tilladt i varehusene.

- Vi har taget alle forbehold. Vi har lukket på frivillig basis, og vi åbner også på frivillig basis, siger Elefteria Cromlidou, kommerciel direktør i Ikea Danmark, til TV 2.

Men erhvervsminister Simon Kollerup peger på, at Ikeas åbninger kan sætte den kontrollerede åbning af landet over styr og dermed påvirke smittetrykket i Danmark.

- Derfor var vores anbefaling til Ikea og andre, at de virksomheder, som ikke er åbnet endnu, ikke skulle åbne. Ikea valgte så noget andet i dag, hvilket vi ser alvorligt på.

Hvorfor må Ikea?

Ikeas åbning går ikke imod nogen lov, men altså imod regeringens anbefalinger.

Men hvorfor må Ikea så åbne, når storcentre og zoologiske haver ikke må?

- Der burde ikke være nogen forskel, begge dele burde holde lukket, fordi ingen af delene er en del af den kontrollerede genåbning, siger Simon Kollerup.

- Der er ikke retningslinjer til det hele, og derfor er det anbefalinger og klare meldinger, man skal følge i disse dage, siger han.

Det var de samme retningslinjer, som de danske zoologiske haver troede, de kunne bruge til at genåbne, men det fik erhvervsminister Simon Kollerup til at kritisere dem, hvilket betød, at de droppede at genåbne.

- Der bliver løbende lavet retningslinjer, men i Danmark har vi også kunnet tale os til rette, ligesom med de zoologiske haver. Jeg havde også regnet med, at man fra Ikeas side havde fulgt de anbefalinger, som de zoologiske haver kunne finde ud af at følge.

Men det er retningslinjer, som skaber tvivl og usikkerhed hos virksomhederne, mener Venstre. Partiet kræver, at regeringen melder klarere ud.

- Der mangler klarhed om, hvem, der må hvad og hvorfor, og dermed også en regering, der leverer klare svar. Det er let af lukke ned, men nu kommer den svære del, nemlig at levere svarene på hvordan man genåbner på en klog og ansvarlig måde, siger Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde.

Ikea ville mandag aften ikke forholde sig til, om erhvervsministerens kritik får konsekvenser.

Men den svenske butikskæde fastslår over for TV 2, at de efterlyser en melding fra regeringen på, om Ikea er påbudt at lukke varehusene eller ej.