Dagens overblik: Massivt byggeprojekt kan snart sættes igang

16x9
Transportminister Benny Engelbrecht (S), Kristian Pihl Lorentzen (V), Niels Flemming Hansen (KF) og Ole Birk Olesen (LA) holdt i dag pressemøde om Femern Bælt-forbindelsen. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Mange dødsfald på plejehjem. Overvejelser om opholdsforbud i København. Trump vækker opsigt med kontroversiel corona-teori.

Velkommen til dagens overblik, hvor vi lægger ud med en stor byggenyhed.

Flertal vil sætte massivt byggeprojekt igang

Sådan skal den færdige Femern-forbindelse se ud.
Sådan skal den færdige Femern-forbindelse se ud. Foto: Femern A/s Handout / Ritzau Scanpix

For selvom en forbindelse mellem Tyskland og Danmark har været på tale i mange, mange år, så ser det nu ud til, at de første spadestik kan tages.

Således vil et politisk flertal sætte byggeriet af tunnelen under Femern Bælt i gang fra næste år, og forbindelsen bliver verdens længste af sin slags.

Der er dog også et tysk aber dabei i historien, da man endnu ikke har grønt lys til at bygge på den anden side af bæltet. Miljøorganisationer har nemlig klaget over tilladelsen til byggeriet på den tyske side, og to retssager skal derfor afklares i september og oktober. De danske politikere forventer dog ikke, at retssagerne vil sætte en stopper for projektet.

Mange dødsfald på plejehjem

Plejehjem.
Plejehjem. Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix

Vi har længe vidst, at coronavirussen var særligt farlig for ældre borgere, men nu bekræfter WHO, hvor alvorligt det står til. Ifølge verdensundhedsorganisationen er op mod halvdelen af de europæiske corona-dødsfald sket på plejehjem.

Dødsfaldene kan også risikere at blive overset, da flere europæiske lande kun tæller de covid-19-patienter, der dør på hospitalerne. Dermed kan der være et stort mørketal.

Herjemme udgør plejehjemsbeboere en tredjedel af det samlede antal døde i Danmark med bekræftet covid-19 smitte, viser en ny rapport fra Statens Serum Institut.

Overvejer opholdsforbud til solglade danskere

Mange danskere nød solen på Islands Brygge torsdag i denne uge. Det fik politiet til at reagere.
Mange danskere nød solen på Islands Brygge torsdag i denne uge. Det fik politiet til at reagere. Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix

Politiet og Københavns Kommune udtrykker bekymring over solglade københavnere, der de seneste dage har nydt vejret lidt for tæt på hinanden.

I hvert fald overvejer man et egentligt opholdsforbud flere steder i hovedstaden, hvor mange københavnere har valgt at samle sig.

Også Midt- og Vestjyllands Politi samt Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har i hver deres pressemeddelelse skrevet, at borgerne skal passe på ude i det gode vejr.

Trump kommer med forslag til corona-kur

Præsident Donald Trump.
Præsident Donald Trump. Foto: Mandel Ngan / Ritzau Scanpix

I USA har præsident Donald Trump forsøgt at komme med sit bud på en kur mod coronavirus. På et pressemøde foreslog han, at man kunne sprøjte desinfektionsmiddel ind i kroppen for at slå virussen ihjel.

Derudover foreslog han også, at man måske skulle udsætte en inficeret krop for store mængder lys, da virussen dør hurtigere i solskin.

Ingen af forslagene fra præsidenten vækker begejstring hos læger og eksperter.

- Denne her ide med at sprøjte eller indføre et hvilken som helst desinfektionsmiddel ind i kroppen, det er uansvarligt og farligt. Det er en metode, som mennesker bruger til at begå selvmord, fortæller lungelægen Vin Gupta til mediet NBC.

Superligaen afviser hurtig genopstart

Arkivfoto.
Arkivfoto. Foto: Lars Møller / Ritzau Scanpix

Hvis man sidder og håber på at få noget fodbold i fjernsynsskærmen i disse corona-tider, så har det desværre stadig lange udsigter.

Divisionsforeningen har nemlig besluttet, at man ser bort fra en genopstart af 3F Superligaen i midten af maj, hvilket ellers blev nævnt som en mulighed.

Dermed starter ligaen tidligst op igen 24. maj, lyder det fra Divisionsforeningens formand, Claus Thomsen. Først skal en lang række sikkerhedsprotokoller dog lige falde på plads, og her overvejer man blandt andet at lade spillerne teste inden kampene.

***