Coronavirus

TV 2 på intensivafdeling: Her ligger de danske covid-19-patienter

Sygehuspersonalet kæmper for covid-19-patienternes liv, men mærker også, at presset er blevet mindre de seneste uger.

Fire farvede linjer zigzagger rytmisk henover skærmen. Både gule, grønne og hvide tal står frem.

Hver af tallene fortæller, hvordan den ældre mand, som ligger bevidstløs i sengen ved siden af, har det. Og det kan i sidste ende betyde liv eller død for manden.

Billederne stammer fra intensivafdelingen på Regionshospitalet Herning, som TV 2 tirsdag fik unik adgang til.

Manden i sengen er nemlig en af de 72 danskere, som lige nu kæmper for livet og skal have hjælp til at trække vejret, fordi han er smittet med covid-19.

Et epicenter for smitte

De seneste dage har intensivafdelingerne været nogle af de mest omdiskuterede steder i Danmark.

Det er her, at man for alvor kan se konsekvenserne af den pandemi, Danmark og verden står midt i. Her behandles de mennesker, der rammes allerhårdest af covid-19.

Disse forholdsregler har TV 2s reporter og fotograf taget

Der er stor smittefare på en afdeling som den, Rasmus Tantholdt og fotograf Anders Bach har besøgt. Derfor var det et krav, at de tog præcis de samme forholdsregler som det personale, der færdes på afdelingen til daglig. 

Inden de kunne komme ind til patienterne, blev de iført værnemidler: Overtræksdragt, briller, handsker og mundbind. Alt blev taget på med afspritning af hænderne mellem hvert skridt, ligesom personalet også gør.

Det samme gjorde sig gældende, da de skulle have det af efter besøget.

Herning er et af de områder, hvor der har været særligt mange smittede. Siden coronavirusudbruddet ramte Danmark, har 767 personer været forbi hospitalet med mistanke om smitte, og personalet har konstant måttet tage sig af nye covid-19-patienter.

Nu er smittetrykket faldet en smule igen.

På stuen på intensiv ligger lige nu fire mænd - to yderligere ligger på en anden intensivstue på hospitalet.

De ligger her alle af den grund, at de har behov for hjælp til at trække vejret med en respirator, som både sørger for, at de får nok ilt i blodet, og at deres lunger ikke klapper sammen.

Yderligere 35 personer, som har mildere symptomer på virussen, ligger på andre afdelinger.

Ansatte i blå dragter

Patienterne bliver observeret af flere hospitalsansatte, som er klædt i blå overtræksdragter over deres hvide uniformer. Derudover bærer sygeplejerskerne og lægerne også handsker, mundbind og enten briller eller visir.

Det er de personer i frontlinjen, som seerne også kan møde under besøget.

Alle døgnets timer sørger de for, at de indlagte ikke bliver en del af statistikken over personer, som ikke klarede deres sygdomsforløb med covid-19.

Det tal er lige nu på 370 personer.

Intensivlæge Morten Nygaard er iført de ekstra værnemidler og kontrollerer patienternes tal for vejrtrækning, tryk ved udånding, hjerterytme og meget andet.

Han ved, at coronavirussen har vist sig meget uforudsigelig. Patienter, som personalet tror er i bedring, kan pludselig blive meget syge igen. For den mand, hvis tal han holder øje med på skærmen, er meldingen dog optimistisk:

- Han er væsentligt stabiliseret, siger lægen og tilføjer om mandens udsigter:

- De er gode, men langvarige.

Samfundsmæssig interesse - og håb

For at mindske spredning af smitte må pårørende til de syge ikke komme ind på afdelingen.

Grunden til, at Rasmus Tantholdt sammen med en fotograf har fået lov, skyldes, at billederne derfra tjener et større formål.

- Det er blevet vurderet, at det har en samfundsmæssig interesse, som vejer tungere end den enkeltes interesse for at se sin pårørende, siger han.

Mange danskere har formentlig forestillet sig, hvordan det ser ud inde på afdelingerne efter at have set billeder fra eksempelvis Italien og Frankrig, hvor personalet har svært ved at følge med og lig fragtes fra hospitalerne i hobetal.

Sådan er det heldigvis ikke i Danmark, konstaterer Rasmus Tantholdt efter besøget.

- Det kan også skabe noget tryghed, at man kan se, at det ikke er sådan her.

Besøget, som TV 2 har fået tilladelse til via Danske Regioner og Region Midtjylland, vidner også om, at trykket på afdelingen i Herning er blevet mindre de seneste uger.

For to uger siden ville de ikke have haft tid til at snakke med en journalist - der fyldte patienterne alt, lyder det fra Rasmus Tantholdt.