Derfor var det journalister og ikke politiet, der fandt drabsmistænkt efter 26 år
Dansk politi indledte en fornyet efterforskning, efter et tv-hold henvendte sig i sagen om det såkaldte savmord.
I 1993 var Rasmus Kirkegaard Kristiansen jagtet af dansk politi – mistænkt for at have dræbt og parteret sin forretningsforbindelse Erik Højer Christensen i Portugal.
Lige siden har han været efterlyst i hele verden.
Først da et hold tv-journalister og en tidligere drabsefterforsker gik ind i sagen i forbindelse med dokumentaren ’Savmordet, blev Rasmus Kirkegaard Kristiansen anholdt i januar 2020.
Men hvorfor skulle der gå så lang tid? Og hvorfor var det journalister og ikke politiet, der fandt ham?
Gamle drabssager ryger på hylden
Ifølge Jan Jarlbæk, der er tidligere efterforsker ved Rigspolitiets Rejsehold og Europol, kan der være flere grunde.
Han har ikke været involveret i den konkrete sag, men kan overordnet sige, hvad der kendetegner gamle drabssager som savmordet.
Først og fremmest skal man forstå, at drabssager ikke forældes i Danmark. Sagen har derfor været aktiv i alle 26 år. Det betyder dog ikke, at nogen efterforsker sagen kontinuerligt.
- Indimellem tager man måske en gammel sag ned fra hylden, kigger på den og opdaterer den. Men udover det sker der typisk kun noget i de her gamle sager, hvis der er noget konkret, der giver anledning til at tage den ned af hylden, siger Jan Jarlbæk.
Og det var netop det, der skete, efter at et tv-hold henvendte sig for at få aktindsigt i sagen om savmordet.
Dansk politi indledte en fornyet efterforskning
Københavns Politi ønsker ikke at stille op til interview eller gå i nærmere detaljer, da der er tale om en verserende udleveringssag.
I en mail til TV 2 skriver Københavns Politi dog følgende:
- I begyndelsen af 2019 indledte Københavns Politi en fornyet efterforskning af, hvor den mistænkte opholdt sig. Det skete på baggrund af en henvendelse fra dokumentarfilmselskabet, skriver politiet.
Københavns Politi oplyser, at “efterforskningen pegede mod Brasilien”, men da dansk politi ikke selv må efterforske i landet, kontaktede man de brasilianske myndigheder for at finde Rasmus Kirkegaard Kristiansen.
- Da filmholdet i mellemtiden fandt frem til den mistænkte, blev processen fremskyndet, og han blev kort efter anholdt. I øjeblikket er danske og brasilianske myndigheder i dialog med henblik på at få manden udleveret til Danmark, skriver politiet i sit svar til TV 2.
Journalister og politifolk har forskellige spilleregler
Når man af og til ser, at journalister kan opspore mistænkte, som politiet ikke er lykkedes med at finde, handler det tit om forskellige spilleregler, forklarer Jan Jarlbæk.
- Ofte har det en betydning, at journalister kan gå nogle veje, som politiet ikke kan. Politiet er bundet af retsplejeloven og international lovgivning såvel som national lovgivning i et givet land – i dette tilfælde Brasilien, siger Jan Jarlbæk.
Han tilføjer, at politiet kun kan gøre brug af vidnebeskyttelse, når en række kriterier er opfyldt – eksempelvis trusler på livet. Her har journalister nemmere ved at dække sig ind under kildebeskyttelse.
- Derudover er der også bare nogle vidner, der hellere vil tale med journalister end med politiet, siger Jan Jarlbæk.
Får politiet et konkret og brugbart tip i en gammel sag - fra eksempelvis en journalist - vil der typisk ske det, at man tilknytter en efterforsker til sagen igen, forfølger sporene og afhører vidner.
Det kan også være sket i sagen om Rasmus Kirkegaard Kristiansen, mener den tidligere efterforsker.
- Når man har efterlyst en person sigtet for et mord, så har man jo i sagsmaterialet nogle beviser, som man mener kan godtgøre, at han har gjort det. Og når man har det og ved, hvor han er, kan man bede brasiliansk politi om at anholde ham, siger Jan Jarlbæk.
Blev nægtet at flyve til Danmark
Under optagelserne til dokumentaren har Rasmus Kirkegaard Kristiansen fastslået, at han er uskyldig. Han har dog erkendt, at der er nogle løse ender, der skal forklares – og som skulle have været forklaret for mange år siden.
Derfor sagde han i november ja til at følge med tv-holdet hjem til Danmark. Da hans danske pas var udløbet, anmodede han i stedet om at få et såkaldt nødpas at flyve hjem på.
Det afviste de danske myndigheder dog. Og det er der en god grund til, forklarer Jan Jarlbæk.
- Det handler om konduite. Politiet kan ikke forsvare at have en international efterforskning uden at involvere det land, hvor den formodede gerningsmand befinder sig. Når man har udstedt en arrestordre, så er der nogle juridiske ting, der er gældende, og som dansk politi er forpligtet til at følge. Man kan ikke bare “smugle” ham ud af landet, siger Jan Jarlbæk.
Følg tv-holdets jagt på at finde den mistænkte Rasmus Kirkegaard Kristiansen i dokumentaren 'Savmordet'. Første afsnit sendes tirsdag 21. april klokken 20.50 på TV 2, men kan ses allerede nu på TV 2 PLAY.