Coronavirus

Danske politikere i hård kritik: Kina har vokset sig til et "enormt monster"

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt kalder Kina et "monster" og mener, at landet er ude i en hyklerisk spinkrig. Venstre og Radikale Venstre vil også have sat en stopper for Kinas ageren. TV 2 / TV 2

Kineserne er ude i en hyklerisk spinkrig og bærer et stort ansvar for coronakrisen, lyder det fra flere partier.

Danske politikere vil have undersøgt Kinas rolle i coronapandemien til bunds og få sat en stopper for landets ageren.

- Det er tredje gang, Kina lægger hele verden ned i en sundhedspandemi. Jeg synes virkelig, at der er grund til, at vi i vesten siger "nu er det simpelthen nok" over for Kina, siger EU-ordfører Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti.

Reaktionen kommer, efter TV 2 har bragt et interview med Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie. Han beskylder Danmark for at tegne et skævt billede af Kina og fokusere for meget på kritik af Kina og uenigheder om virussens oprindelse, frem for at fremhæve at Kina har sendt masker, testudstyr og beskyttelseskitler til Danmark.

Men ifølge Morten Messerschmidt er det "ynkeligt" at høre den kinesiske ambassadørs kritik.

- Kina fører en fuldstændig hyklerisk spinkrig. Det her diktaturregime har sendt deres ambassadører rundt for at sige, at covid-19 sikkert slet ikke udspringer af Kina, siger Morten Messerschmidt.

Monster har vokset sig enormt

Morten Messerschmidt mener, at Verdenshandelsorganisationen, WTO, skal sætte en stopper for Kina og bede landet følge vestlige spilleregler.

- Hvis de vil være en del af verdensøkonomien, må de også overholde helt grundlæggende spilleregler og dyrevelfærdsmæssige og veterinære vilkår, som gælder i den frie verden, og ellers må de ud, siger han, med henvisning til at covid-19 menes at udspringe af et såkaldt vådmarked med dyr i Kina.

Der er jo ingen tvivl om, at der er noget, der virker meget, meget mystisk

Michael Aastrup, Venstre

Ifølge Morten Messerschmidt har vesten i for lang tid set gennem fingre med Kinas ageren.

- Problemet er, at vi har tilladt det her monster at blive så enormt stort. Kina er jo et rædselsvækkende diktatur, som henretter dets egne folk, sender dem i fangelejre og så videre. I vesten har vi vendt det blinde øje til, fordi vi har kunnet bruge kinesernes arbejdskraft. Vi er alle sammen blevet rige på Kina, men det er altså på tide, at vi siger "nok er nok" nu, siger han.

EU skal gå samlet mod Kina

Også Venstre vil have sagt fra over for Kina.

- Der er meget at kritisere Kina for og ikke mindst holde Kina ansvarlig for. Derfor mener jeg, at når coronakrisen er færdig, må EU og resten af vesten sørge for at få et helt andet forhold til Kina, så de ikke bare tror, at fordi de er så kæmpestore, kan de tillade sig at agere, som de har lyst til, siger udenrigsordfører Michael Aastrup.

Danske virksomheder er afhængige af Kina, som er et af vores største eksportmarkeder. Hvordan skal vi balancere mellem at kritisere dem frit og samtidig anerkende, at vi er afhængige af hinanden?

- Det er jo den balancegang, som hele diplomatiet skal agere på, og derfor er det heldigt, at vi har EU til at kunne agere i samlet flok fra europæisk side, så det bliver svært for kineserne at give et rap over fingrene til Danmark, siger Michael Aastrup.

Kinas rolle skal undersøges

Venstre mener også, at Kinas rolle i coronapandemien bør undersøges til bunds.

- Der er jo ingen tvivl om, at der er noget, der virker meget, meget mystisk, i forhold til hvordan hele krisen kunne starte. Både med det hemmelighedskræmmeri, hvor Kina prøvede at lukke munden på de folk, der forsøgte at offentliggøre, hvor forfærdelig den her virus var. Og vi oplevede jo læger, som prøvede at lægge ting på sociale medier, som forsvandt, blev fængslet og det, der er værre, siger Michael Aastrup.

Samme melding lyder fra Radikale Venstre.

- Vi skal stille krav til Kina - som alle andre lande - om, at når vi er ovre den her krise, kommer vi til at undersøge alle landes adfærd, alle strategier, der har været lagt frem, og hvorfor der er sket det, der er sket, siger udenrigsordfører Martin Lidegaard.