Dronningen 80 år

- Det går lige i hjertet, siger dronningen om danskernes fællessang

Fra stuer og altaner sang danskerne fællessang for dronningen i anledningen af hendes 80-årsfødselsdag.

Når dronningen fylder år, plejer danskerne at samles i stor stil på Amalienborg Slotsplads for at hylde hende.

Men i år blev der på grund af coronasituationen taget alternative metoder i brug, da al officiel fejring af majestætens runde fødselsdag er aflyst.

Klokken 12 sang hele Danmark derfor fælles fødselsdagssang for majestæten fra stuer, alt

aner, haver, skoler og åbne pladser. Og de mange danskere sang ikke bare en enkelt fødselsdagssang for dronning Margrethe.

Hun blev fejret med fire nøje udvalgte sange, nemlig 'Fødselsdagssangen', 'Solen er så rød, mor', 'I Danmark er jeg født' og Kim Larsen-klassikeren 'Papirsklip'.

Og 80-årsfødselaren fulgte med i fællessangen fra Fredensborg Slot. Under sidste sang overraskede dronningen de fremmødte, da hun gik ud og vinkede til dem.

Derudover har hun også sendt en videohilsen til danskerne.

- Tak for sangen. Det var virkelig en fantastisk oplevelse, det går lige i hjertet, lyder det i videoen fra dronning Margrethe.

Dronningen blev rørt over de mange danskeres sange på sin fødselsdag. Video: Kasper Søby

Ville skabe en festdag

Manden, der fik idéen til den særlige fødselsdagsfejring, er den 62-årige iværksætter Kim Bruhn.

Han er bosat i København og oprettede Facebookgruppen 'Danmark synger for dronningen', da det stod klart, at danskerne ikke kunne samles som vanligt for at fejre majestæten.

Faktisk var det under en omgang udendørs styrketræning med nogle venner, at snakken faldt på det forandrede Danmark, og at også dronningen havde aflyst sin fødselsdagsfejring som konsekvens af myndighedernes nedlukning af Danmark.

Kim Bruhn var klædt i sit stiveste puds i 'Go' morgen Danmark' forud for fællessangen for dronningen.

Kim Bruhn – der selv har misset chancen for at fejre dronningen flere gange, fordi han og familien har boet i Jylland – ville ikke undvære oplevelsen igen. Derfor satte han sig for at gøre dronningens 80-årsfødselsdag til en festdag.

- Jeg skulle finde en måde at synge på, og jeg havde jo set, hvordan man i Italien var ude at hylde sundhedsmedarbejderne på deres altaner, fortæller Kim Bruhn i 'Go' morgen Danmark'.

Tusindvis af danskere ville synge med

21. marts oprettede han derfor gruppen på Facebook og opfordrede alle til at synge klokken 12 på dronningens fødselsdag.

- Målet er, at vi kan høres over hele landet – både for majestæten og for fællesskabet, skrev han det blandt andet i gruppen, som inden midnat havde rundet 50.000 medlemmer.

Det sagde "pling, pling, pling" på min telefon, for der kom jo ét nyt medlem i sekundet

Kim Bruhn

Siden kom endnu flere til, og før fællessangen torsdag havde over 180.000 danskere meldt sig ind i gruppen.

- Det var ganske overvældende. Det var jo sådan, at det sagde "pling, pling, pling" på min telefon, for der kom jo ét nyt medlem i sekundet. Det var vildt, siger Kim Bruhn.

Hurtigt fik initiativtageren også en række samarbejdspartnere som Sangens Hus i Herning, der har hjulpet med at arrangere begivenheden og fået hele Sjællands symfoniorkester, Copenhagen Phil, samt 130 børn og voksne med om bord til at spille og synge for sammen med musikeren Thomas Buttenschøn.

Sådan så det ud, da danskerne sang for dronningen.

Fire nøje udvalgte sange

De fire sange, der blev sunget for dronningen, var nøje udvalgt på baggrund af over 1000 forslag fra Facebook-gruppens medlemmer.

Valget faldt på netop de fire, fordi de "både passer til selve dagen, men også til den situation, Danmark og resten af verden befinder sig i", lød det fra projektleder Helle Ohrt fra Sangens Hus forud for fællessangen.

Selv sang Kim Bruhn med fra sin altan i København NV i butterfly og habit. Han havde ikke forventet, at Danmark i så stor stil ville bakke op om hans idé, om end han havde håbet det.

- Det har været skønt at se tilstrømningen. Jeg har fået en masse positive input undervejs. Det har været helt utroligt, siger han.

Dronning Margrethe vinker til de mange der er mødt op foran Fredensborg Slot, torsdag den 16. april 2020.

Og så var Kim Bruhn også særligt glad for, at der trods alt var nogen, der fik dronningen at se på hendes fødselsdag.

- Så håber jeg, at dem i Fredensborg har bakket op, vinket til hende og råbt hurra, siger han.

- Vi har jo råbt vores nifoldige leve her fra vores gård. Det har de nok også gjort i Fredensborg. Det fortjener hun.

Følg fejringen af dronningen på TV 2 og TV 2 PLAY gennem hele dagen.