Har skjult sig i 26 år – her bliver mordmistænkt dansker stoppet på gaden i Brasilien

Per Leo Jepsen havde øvet sig på, hvordan han kunne få det psykologiske overtag i de afgørende minutter med Rasmus Kirkegaard Kristiansen.

Per Leo Jepsen havde brugt de sidste timer med en kikkert for øjnene og blikket fast rettet mod gaden.

Den pensionerede drabsefterforsker ventede på det afgørende syn af den eftersøgte Rasmus Kirkegaard Kristiansen, der skulle sætte aktionen i gang.

Lokationen var São Paulo, Brasilien.

Manden, han spejdede efter, var mistænkt for at have dræbt og parteret sin forretningsforbindelse Erik Højer Christensen i 1993. Lige siden havde han været som sunket i jorden.

Men sammen med et hold af journalister rejste Per Leo Jepsen i november 2019 til den brasilianske storby for at finde ham. Og nu skulle to års intensiv research kulminere.

Om få øjeblikke skulle sagens tidligere efterforsker stå ansigt til ansigt med den mistænkte dansker.

Hvis alt altså gik, som de havde planlagt.

Skulle have psykologisk overtag

Per Leo Jepsen og tv-holdet havde haft god tid til at gennemtænke taktikken, når øjeblikket kom.

Der var gået ti dage, fra de første gang så Rasmus Kirkegaard Kristiansen på gaden, til han dukkede op igen. I mellemtiden havde de brugt en dag i en park på at øve den seance, der ventede.

- Man er nødt til at have afprøvet sådan noget her. Jeg skulle være på sikker grund, så vi fik et psykologisk overtag, vi kunne udnytte, fortæller Per Leo Jepsen til TV 2.

Formålet med konfrontationen var klar:

I første omgang skulle manden, de havde holdt øje med, reagere og erkende, at han var Rasmus Kirkegaard Kristiansen.

Han skulle overraskes på et sted, hvor han ikke bare lige – efter 26 års flugt – kunne stikke af igen. Og så skulle han indvilge i at lave et interview på kamera til den dokumentar, de arbejdede på om sagen.

Derfor var det vigtigt, at Per Leo Jepsen og holdet af journalister konfronterede manden et stykke fra hans lejlighed, og at de kom bagfra, så han ikke nåede at opdage dem.

Den plan kørte igennem hovedet på Per Leo Jepsen, da han pludselig så Rasmus Kirkegaard Kristiansen på gaden. Og så var der ikke tid til at tænke mere.

- Så var det her og nu, gengiver den tidligere efterforsker.

Sammen med en journalist spænede han ned ad trapperne, ud på gaden og i samme retning som Rasmus Kirkegaard Kristiansen.

Han var spændt. Alt kunne ske.

Afslørede sig selv bare ved reaktion

Den mistænkte gik hurtigt ned ad fortovet – intetanende om, at den tidligere efterforsker og et tv-hold var ved at indhente ham bagfra.

Faktisk måtte Per Leo Jepsen sætte i løb, så han kom tæt nok på, til at han kunne sige den nøje planlagte indgangsreplik i håbet om, at manden ville reagere og vende sig om.

Hvis han var brasilianer med et andet navn, ville han ikke forstå noget som helst, og så havde de taget fejl.

Men manden stoppede op, så snart Per Leo Jepsen sagde: ”Hej Rasmus Kirkegaard Kristiansen”.

Han tog også spontant den tidligere efterforskers hånd, da han rakte den frem og sagde:

- Dav, jeg hedder Per Leo Jepsen. Jeg var involveret i savmordet for mange år siden. Det var du også.

Allerede her mærkede den tidligere efterforsker glæden indeni over modtagelsen fra den mand, han stod overfor.

- Alene der erkendte han, at han var Rasmus Kirkegaard Kristiansen. Bare i sin reaktion, forklarer Per Leo Jepsen til TV 2.

Havde kriller i maven

Herefter udspillede der sig en 25 minutter lang samtale mellem den eftersøgte dansker, Per Leo Jepsen og tv-holdet.

- Det var jo helt fantastisk, fordi vi fik vished for, hvem han var, og vi kunne snakke med ham. Jeg havde sgu kriller i maven, siger Per Leo Jepsen.

De trak over i åbningen til en lille brasiliansk fortorvscafé, og her forklarede Per Leo Jepsen, at han som tidligere efterforsker i sagen var meget interesseret i at høre Rasmus Kirkegaard Kristiansens forklaring.

- Jeg kan jo godt forklare mange ting, men jeg tror ikke, det skal være på den her måde, svarede han.

- Hvor så? Jeg er jo ikke politimand nu, sagde Per Leo Jepsen, inden han blev afbrudt.

- Jeg er jo heller ikke savmorder, indskød Rasmus Kirkegaard Kristiansen.

Danskeren var på vej til en aftale, men foreslog i stedet et interview den efterfølgende dag.

Mens Per Leo Jepsen og journalisterne var i tvivl om, hvorvidt de kunne stole på, at Rasmus Kirkegaard Kristiansen ville dukke op, havde han også selv en bagtanke:

- Hvad sker der, når jeg stopper med at tale med jer? Hvem venter så på mig uden for jeres dør?, spurgte han.

Den kørte virkelig hurtigt oppe i hovedet på ham. Der var ingen tvivl om, at han blev chokeret

Per Leo Jepsen

- Der venter ikke nogen. Det kan jeg sige dig med 110 procents sikkerhed, svarede Per Leo Jepsen, der under hele samtalen fornemmede, at der gik mange tanker gennem Rasmus Kirkegaard Kristiansens hoved.

- Den kørte virkelig hurtigt oppe i hovedet på ham. Der var ingen tvivl om, at han blev chokeret, siger han.

De skiltes med et håndtryk.

Og selvom Per Leo Jepsen gerne ville have gennemført interviewet med Rasmus Kirkegaard Kristiansen med det samme, blev den tidligere efterforsker alligevel ramt af en euforisk følelse på gaden i São Paulo.

- Han overraskede mig

Per Leo Jepsen sammenligner det at stå over for Rasmus Kirkegaard Kristiansen med følelsen af at nå til bunds i en drabssag.

- Jeg er sikker på, at resten af holdet havde det på samme måde: At hold da kæft, vi havde et resultat her. Det var en helt ubeskrivelig følelse, siger han.

Samtidig stod det også klart for Per Leo Jepsen – som andre har sagt det før ham – at man jager et bæst og finder et menneske.

- Han overraskede mig i og med, at han var så beredvillig, fortæller Per Leo Jepsen.

Den tidligere efterforsker anede dog ikke, om Rasmus Kirkegaard Kristiansen rent faktisk ville overholde deres interviewaftale.

Men det gjorde han.

De gennemførte interviewet dagen efter. Her fastholdt Rasmus Kirkegaard Kristiansen sin uskyld i sagen, men erkendte også, at der var løse ender, der skulle forklares, og som skulle have været forklaret for mange år siden.

Derfor indvilgede han også i at rejse med tilbage til Danmark frivilligt med tv-holdet for at gøre rent bord. Det lykkedes dog ikke, da det ikke var muligt for Rasmus Kirkegaard Kristiansen at få udstedt et nødpas.

I stedet blev han i januar 2020 anholdt af brasiliansk politi på opfordring fra de danske myndigheder og afventer i øjeblikket udlevering til Danmark.

Se dokumentaren 'Savmordet' tirsdag klokken 20.50 på TV 2 eller TV 2 PLAY.