Nyheder

Nybagt far overvældet af støtte efter TV 2-program - må stadig ikke se sin for tidligt fødte søn

De nybagte forældre har fået økonomisk hjælp fra familie, venner og folk, de ikke kender. Så nu kan de klare nogle uger mere med hospitalsbesøg.

25-årige Andreas Sidenius og hans kæreste, Catarina Trindade, er strandet i Portugal med deres for tidligt fødte søn, Alban. Og siden Andreas fortalte deres historie i 'Dags Dato: Verdenshistorier fra coronakrisen' på TV 2, har støtten på de sociale medier været overvældende.

- Der er rigtig mange, der har skrevet til os. Det er meget rørende at læse, siger Andreas Sidenius.

Han sidder stadig på altanen i Catarinas mormors lejlighed i Portugal, hvor parret har boet de seneste tre uger. Fra den er der 30 minutters kørsel til Hospital da Senhora da Oliveira, hvor Alban er indlagt på neonatalafdelingen.

Alban blev født 19. marts – tre måneder for tidligt – og siden har coronapandemien gjort det umuligt for den lille familie at være samlet i den svære tid. Andreas nåede at besøge Alban på hospitalet fire gange, før lægerne besluttede, at han ikke længere måtte komme ind på hospitalet.

Det har ikke ændret sig, siden han fortalte sin historie i sidste uge.

- Det har været en hård weekend. Jeg havde et sammenbrud, kan man vist godt kalde det, hvor jeg græd og græd og græd. Jeg havde ellers børstet tænder og det hele, men endte med at stå med rødvin og nogle cigaretter og græde som et lille barn, for jeg savner min søn, siger Andreas Sidenius.

Stor opbakning og økonomisk håndsrækning

Savnet er ikke det eneste, der tynger Andreas. På grund af coronasituationen er Catarina nødt til at tage en Uber, når hun skal besøge Alban på hospitalet, og det er dyrt for parret.

Det er fuldstændig absurd. Jeg kan se det på mig selv hver eneste dag - jeg får mørkere og mørkere rande under øjnene

Andreas Sidenius

Andreas Sidenius læser filosofi på Københavns Universitet, og parret lever af hans SU. Han har søgt om supplerende SU-lån for forældre, men det er ikke muligt at få, før han kan dokumentere, at han er Albans far. Og Alban kan først blive registreret som dansk statsborger, når familien rejser ind i Danmark.

- På Facebook har jeg spurgt om hjælp til vores situation, for det er svært eller nærmest umuligt at få det til at køre rundt. Det er helt fantastisk, hvordan vi får støtte. Jeg har et opslag på Facebook, der er blevet delt 300 gange, det er meget stort, siger Andreas Sidenius.

Foruden de mange kærlige tanker og opmuntringer har Andreas Sidenius og Catarina Trindade også modtaget tilbud om gratis krisehjælp og økonomisk håndsrækning. Familie, venner og bekendte – men også folk, parret ikke kender – har sendt penge til dem via MobilePay, og de har modtaget donationer nok til, at de har råd til nogle uger endnu i eksil i Portugal.

Men familiens situation ser ikke ud til at ændre sig i løbet af de næste par måneder, så der går stadig meget tid og energi med at finde ud af, hvordan de skal blive ved med at have penge til at besøge Alban.

Næste mål er at holde Alban

Parret forsøger at holde modet oppe, men det er svært. Det fylder meget, at de har endnu ikke fået lov til at opleve deres søn sammen - at være den lille familie, de har drømt om og glædet sig til. Andreas Sidenius ville ønske, at det var en mulighed at rejse hjem til Danmark.

- Det ville være så befriende, hvis vi bare kunne vende hjem. Men min forsikring dækker ikke. Vi er mildest talt tvunget til at være her, siger han.

- Det er fuldstændig absurd. Jeg kan set det på mig selv hver eneste dag - jeg får mørkere og mørkere rande under øjnene.

Da Alban kom til verden, vejede han 940 gram. Langfredag vejede han ét kilo og 75 gram.

- Han tager på, lille Alban. Det er dejligt. Og nu er det bare at hænge i. Det skal nok løse sig, det er bare at være tålmodig, siger Andreas Sidenius.

Indtil Alban er stærk nok til at blive udskrevet, og familien kan rejse hjem til Danmark, har Andreas Sidenius ét ønske: At Catarina Trindade snart kan få lov til at løfte deres nu fire uger gamle søn op af kuvøsen og holde ham i sine arme.

Du kan se anden del af 'Dags Dato: Verdenshistorier fra coronakrisen' tirsdag klokken 20.50 på TV 2.