Coronavirus

Mette Frederiksen talte i 22 minutter, men gav ganske få svar - en 'taktisk manøvre', mener Engell

TV 2s politiske redaktør sammenligner dagens pressemøde med Mette Frederiksen med Poul Nyrup Rasmussens pressemøder.

Hun talte og talte. Så talte hun lidt mere. Og til sidst havde hun talt i godt 22 minutter.

Men hvad sagde statsminister Mette Frederiksen (S) egentlig på det pressemøde, regeringen havde indkaldt til tirsdag klokken 16?

Der er delte meninger om, hvorvidt Mette Frederiksen overhovedet sagde noget nyt på pressemødet.

Statsministeren annoncerede godt nok, at udviklingen i coronavirus-tallene var så positiv, at den gradvise genåbning af landet bliver udvidet.

Men dér stoppede statsministerens åbenhed.

For hun sagde intet konkret, i forhold til hvad udvidelsen bestod i. Statsministeren henviste i stedet til, at regeringen havde indkaldt Folketingets partier til forhandlinger om udvidelsen af genåbningen tirsdag aften.

Kritik fra blå partiledere

Statsministerens manglende budskaber gav en del kritik på de sociale medier, hvor især oppositionspolitikkerne trykkede hårdt i tastaturet.

Formand for Det Konservative Folkeparti Søren Pape Poulsen mener, at det er en "gammel nyhed", at statsministeren på pressemødet sagde, at man nu kan åbne en smule mere op.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, kritiserer regeringens "zigzag-kurs" og efterlyser en tydeligere strategi fra regeringen.

Og Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, henviser til kritikken af statsministerens sololøb.

Ifølge TV 2s politiske redaktør Troels Mylenberg er det forståeligt, at tonen på de sociale medier blev skarp efter pressemødet.

Også selv om det egentlig var en glædelig nyhed, Mette Frederiksen præsenterede.

- Det går bedre, end hvad man regnede med, og det går så godt, at man åbner endnu mere. Det er jo en stor nyhed, siger Mylenberg.

- Men hun ville ikke sige noget konkret om, hvad der skulle åbnes, hvilket var det, alle ventede på. Årsagen til det er jo selvfølgelig, at der først skal forhandles med partierne.

Det bunder i den politiske situation på Christiansborg, hvor især oppositionspartierne har kritiseret regeringen for at være for egenrådig og iøvrigt har plæderet for en mere omfattende genåbning.

Bordet fanger

Mette Frederiksen valgte på pressemødet en "politisk taktisk manøvre" som et svar på den kritik, hun har mødt på Christiansborg, mener politisk kommentator Hans Engell.

- Nu har hun i flere uger hørt på, at oppositionen ikke synes, at den bliver orienteret, ikke bliver inddraget og ikke får noget medansvar, siger Hans Engell.

Hans Engell om statsministerens pressemøde tirsdag.

- I stedet for at lægge en konkret plan frem for genåbningen vælger hun at sige, at nu begynder man et koncentreret, hurtigt forhandlingsforløb, hvor alle partier inviteres til at byde ind for at lave en plan for genåbningen.

Og dermed "fanger bordet" for de partier, der har kritiseret regeringen, for nu skal de også være konkrete i forhold til genåbningsplanen, vurderer Hans Engell.

Vant til alvor

Det var det tiende pressemøde, Mette Fredriksen stod i spidsen for under coronakrisen.

Et pressemøde, der repræsenterede et nybrud i forhold til de hidtidige pressemøder i forhold til manglende budskaber. Og som rejste langt flere spørgsmål, end det gav svar.

Troels Mylenberg mener, at danskerne har været vant til, at det har været alvorligt, hver gang Mette Frederiksen har tonet frem.

Så alvorligt, at ”hele familien har siddet klar i sofaen for at notere, hvad vi nu må og ikke må”, siger TV 2s politiske redaktør.

- Man har været vant til, at når statsministeren holdt pressemøde, så har der været en lang liste af nærmest historiske restriktioner og påbud samt konkrete budskaber til danskerne, siger Troels Mylenberg.

Men tirsdagens pressemøde var nærmest renset for konkrete budskaber eller restriktioner.

- I dag var det en noget langstrakt forestilling med virkelig mange ord. Der var meget lidt konkret, men mere kun et lidt let, glædeligt budskab, siger Troels Mylenberg.

Den stil har fået den politiske redaktør til at sammenligne Mette Frederiksens pressemøde med tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens pressemøder i 1990’erne.

- Nyrup holdt mange pressemøder, hvor han talte i meget lang tid, og hvor man som journalist bagefter kiggede på sin blok, hvor der ikke rigtigt stod noget, fordi de eventuelle nyheder kom ud på alle mulige andre måder.

Vil lytte til partierne

Mette Frederiksen fortalte, at forhandlingerne med de øvrige partier skulle foregå tirsdag aften, og at regeringen ville lytte til partiledernes ønsker og forslag.

- Så vil vi bede myndighederne beregne, hvad smitteeffekten er af de forskellige forslag. Derefter vil vi lave en politisk tillægsaftale. På den baggrund bliver vi ikke mere konkrete nu, sagde hun på pressemødet.

Regeringens fokus vil dog være på arbejdspladser, lød det.