Dronningen 80 år

Mette Frederiksen i ny dokumentar: Dronningen gav mig et godt råd i coronakrisen

Coronakrisen har betydet, at statsministeren og dronning Margrethe har fået en helt anden fortrolighed, fortæller Mette Frederiksen.

I cirka 48 år har landets forskellige statsministre sat kursen mod Amalienborg helt op imod en gang om ugen for at besøge dronning Margrethe på hendes arbejdsværelse.

Her har de i alt 11 forskellige statsministre aflagt referat og orienteret hende om den politiske udvikling i landet, siden hun blev regent i 1972.

Men i de seneste uger er referaterne foregået på en lidt anderledes måde.

Det fortæller statsminister Mette Frederiksen i dokumentaren ’Alletiders dronning’.

Programmet sendes på TV 2 i anledning af dronning Margrethes 80-årsfødselsdag.

En rørende oplevelse med dronningen

Coronapandemien har nemlig sat en stopper for de fysiske møder, og derfor har statsministeren og dronningen talt sammen over telefonen.

Ja, men nu er det tante dronning, der taler

Dronning Margrethe

Den alvorlige krise i landet har haft stor indflydelse på forholdet mellem dronningen og statsministeren.

- Samarbejdet og relationen er blevet tættere. Vores fortrolighed er nået et sted hen, som jeg ikke ved, om vi var nået til, hvis ikke krisen havde ramt vores samfund, fortæller Mette Frederiksen.

Når statsministeren og dronningen begge er i Danmark, mødes de på ugentlig basis i dronningens arbejdsværelse på Amalienborg. Værelset er blandt andet fyldt med bøger.

De to har haft flere lange samtaler, og statsministeren blev personligt berørt under en af telefonsamtalerne med den 80-årige monark.

Landet var i en meget kritisk fase under coronaudbruddet, og Mette Frederiksen fortalte dronningen om de mange forskellige dilemmaer.

Til sidst sluttede majestæten samtalen af med at spørge, om Mette Frederiksen huskede at passe på sig selv i denne tid.

Mette Frederiksen svarede, at hun jo havde travlt for øjeblikket, og at der måske først blev tid til at passe på sig selv bagefter. Hertil svarede dronningen:

- Ja, men nu er det tante dronning, der taler, og De skal passe godt på Dem selv.

- Det var faktisk en meget sød situation. Der er altså noget særligt over, når dronning Margrethe trækker tante-kortet, fortæller Mette Frederiksen.

Mette Frederiksens "bad cop"

Mette Frederiksen fik også opbakning af dronning Margrethe, da hun 17. marts talte til nationen i forbindelse med coronaudbruddet.

Her bad hun befolkningen følge myndighedernes råd og sendte en løftet pegefinger afsted til de ”hensynsløse” danskere, der trodsede forbuddet og holdt fester.

I en historisk tale til nationen opfordrede dronning Margrethe danskerne til at bryde den smittekæde, coronavirussens udbrud har startet.

Talen blev rost af mange danskere, og Politikens politiske kommentator Kristian Madsen kaldte dronningen for ”Mette Frederiksens bad cop” på grund af hendes ”moralske øretæver”.

Men dronningen kan tillade sig at sige andre ting end Mette Frederiksen, forklarer statsministeren nu i dokumentaren:

- Der er mange, der har bemærket, at dronning Margrethe har været mere direkte, end jeg har været. Dronningen er en kvinde på næsten 80 år med en meget særlig autoritet, og hun kan sige og gøre noget, som jeg ikke tror, mange af os andre kan slippe afsted med at gøre, siger hun.

Ifølge statsministeren er det netop i situationer som disse, at man ser, hvilken værdi en dronning har i et samfund.

- Det bliver lettere at gå sammen igennem en krise, når det nationale sammenhold er stort. Det har dronning Margrethe givet et meget stort bidrag til, siger hun.

Her kan du læse, hvordan seks andre statsministre har oplevet deres møde med dronningen.

Socialdemokraten Jens Otto Krag (S) var statsminister i perioderne 1962-1968 og 1971-1972.

En fummelfingret teenager

Den socialdemokratiske statsminister Jens Otto Krag blev den første statsminister, der skulle aflægge referater hos den nyudnævnte dronning.

De to fik ikke ligefrem et varmt forhold.

Jens Otto Krag var ikke imponeret over Danmarks første kvindelige tronfølger.

- En dronning kan blive vanskeligere i samarbejdet. Hun er desuden politisk vidende, hvilket ikke nødvendigvis vil være en fordel, skrev han blandt andet i sin dagbog.

Den dengang 31-årige dronning Margrethe kunne også tydeligt mærke statsministerens forbeholdenhed.

- Jens Otto Krag så mig som en fummelfingret teenager, udtalte hun i 2011.

Socialdemokraten Anker Jørgensen var statsminister i perioderne 1972-1973 og 1975-1982.

Uhøjtidelig og ligetil

Forholdet til Jens Otto Krags efterfølger, socialdemokraten Anker Jørgensen, blev helt anderledes og meget mere varmt.

- Anker Jørgensen var en mand af den gamle arbejderbevægelse. Sådan ligeud ad landevejen, fortalte dronning Margrethe i 2011.

Anker Jørgensen fortalte, at dronningen ved deres møder var ganske uhøjtidelig og ligetil.

- Hun var nysgerrig og interesserede sig for lovgivningsarbejdets proces til den sidste fase, fortalte han i 2012.

Den konservative statsminister Poul Schlüter var statsminister i perioden 1982-1993.

En narkotisk avislæser

Poul Schlüter var statsminister i lidt over 10 år og mødtes med dronningen hver onsdag, når de begge var i landet. Han vurderer, at de to har mødtes cirka 200 gange i den tid.

Han synes, hun er overordentligt velorienteret, og han gætter på, at hun må være en ”narkotisk avislæser”, ligesom han selv er.

- Hendes viden om, hvad der sker på de udenrigspolitiske områder, ligger også på et meget højtkvalificeret niveau. Jeg har tit lært noget under vores samtaler, sagde han i 1997.

Socialdemokratiske Poul Nyrup Rasmussen var statsminister i perioden 1993-2001.

Verdens bedste regent

Poul Nyrup Rasmussen har kaldt dronning Margrethe ”verdens bedste regent”.

Han husker tydeligt sit første møde med hende, hvor hun hurtigt lod ham forstå, at han ikke skulle spilde tid på smalltalk, men komme frem til det centrale.

Og så er han hele to gange kommet til at træde på majestætens kjole, når han har skullet danse med hende ved officielle begivenheder.

- Jeg tror, hun sagde noget i retning af: "Det ville være nyttigt, hvis De trådte ned fra mit slæb", fortæller han og tilføjer, at dronningen tog situationen med et smil.

Venstres Lars Løkke Rasmussen var statsminister i perioderne 2009-2011 og 2015-2019.

En regent med holdninger

Lars Løkke Rasmussen oplevede, at han kom til at kende dronningens personlige holdninger bedre og bedre under deres møder – det samme fortæller mange af de andre statsministre.

- Jeg har klart indtryk af, hvor hun står. Ikke partipolitisk, for det er jo ikke politik som i politik, man taler om. Men grundholdningerne kender jeg, fortæller han.

Socialdemokratiske Helle Thorning-Schmidt var statsminister i perioden 2011-2015.

Fik nye ministre til at føle sig godt tilpas

Helle Thorning-Schmidt nåede at have en hel del udskiftninger på ministerposterne, dengang hun var statsminister.

Derfor har hun efterhånden gjort sig den erfaring, at dronningen var god til at få nye ministre til at føle sig godt tilpas.

Som landets første kvindelige statsminister havde Helle Thorning-Schmidt noget tilfælles med landets første kvindelige tronfølger. Det fortæller hun i dokumentaren 'Alletiders dronning'.

De har nemlig begge haft den samme oplevelse, da de overtog deres embede efter en lang række af mænd.

- Vores stab skulle finde ud af, at det tager lidt længere tid for kvinder at blive klar til fest. Det oplevede hun også, da hun begyndte som regent, siger Helle Thorning-Schmidt og griner.

Kilder: Dr.dk, Altinget.dk, Midtjyllandsavis.dk

Du kan se dokumentaren 'Alletiders dronning' på TV 2 klokken 19.55 eller nu på TV 2 PLAY