Dagens overblik: Nu åbner lægerne deres konsultationer

16x9
De praktiserende læger forventer at se flere patienter i klinikker, men vil stadig bruge videokonsultationer. Foto: Grafik: Katrine Stub Rimer / TV 2

Lægerne åbner for flere konsultationer, eksamenskarakterer lander først lige inden sommerferien, og USA og Europa har flest smittetilfælde af alle.

Velkommen tilbage efter pĂĄsken.

En påske i coronavirussens stramme greb, men forhåbentlig også i familiens skød, solens varme og naturens nærvær.

Velkommen til en uge, hvor samfundet ĂĄbner et vindue pĂĄ klem, og velkommen til en uge, hvor vi sammen hver for sig fejrer dronning Margrethe.

Velkommen til ugens første nyhedsoverblik.

Danmark ĂĄbner lidt mere

Meldingen om en større genåbning kommer efter kritik fra flere borgerlige partier. De mener, at regeringen går for langsomt frem.
Meldingen om en større genåbning kommer efter kritik fra flere borgerlige partier. De mener, at regeringen går for langsomt frem. Foto: TV 2 Grafik

Danmark kan nu genĂĄbnes "en smule" mere, end der allerede er lagt op til.

I forvejen skal daginstitutioner og folkeskolens mindste klasser i gang fra onsdag, og derudover skal sundhedsvæsenet øge dets aktivitet i denne uge.

Men regeringen indkalder nu Folketingets partier til forhandlinger om yderligere genĂĄbningstiltag.

- Vores pejlemærke er, at det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt, og at fokus derudover er på samfundsøkonomien og arbejdspladserne, siger Mette Frederiksen på et pressemøde tirsdag.

Statsministeren nævner ikke konkrete tiltag, men hun mødes med Folketingets partier tirsdag aften.

- Simpelthen urealistisk...

Siden regeringen lukkede Danmark ned for at minimere spredningen af coronavirus, er ikke-akutte behandlinger og operationer enten blevet udsat eller aflyst. Nu skal sundhedsvæsenet i gang igen.
Siden regeringen lukkede Danmark ned for at minimere spredningen af coronavirus, er ikke-akutte behandlinger og operationer enten blevet udsat eller aflyst. Nu skal sundhedsvæsenet i gang igen. Foto: Nikolai Linares / Scanpix Denmark

Regeringen indgik mandag aften en aftale med Danske Regioner, Kommunernes Landsforening (KL) og Praktiserende Lægers Organisation om at øge aktiviteten i sundhedsvæsnet efter påske.

Men det kan ikke undgå at blive på et lavere blus, oplyser Danske Regioner, for det bliver "en kæmpestor opgave" at skulle håndtere den daglige drift og samtidig have 300 intensivpladser samt 800 sengepladser til patienter indlagt med coronavirus.

Samtidig vil man ifølge aftalen genindføre patientrettighederne, herunder behandlingsgarantien, for at imødekomme antallet af ventende patienter.

Men foreningen Danske Patienter kalder det ”simpelthen urealistisk”, fordi der er er allerede opbygget en ”meget, meget stor pukkel af patienter".

Vil fastholde elevernes motivation

Børne- og Undervisningsministeriet har udskudt fristen for, hvornår elever i 9. og 10. klasse får sidste og afgørende karakterer.
Børne- og Undervisningsministeriet har udskudt fristen for, hvornår elever i 9. og 10. klasse får sidste og afgørende karakterer. Foto: Ritzau Scanpix

De ældste elever i folkeskolen får først deres standpunktskarakterer lige inden sommerferien.

Eleverne i 9. og 10. klasse har fået deres afgangsprøve aflyst grundet coronasituationen, og derfor skal standpunktskarakterer gøre det ud for eksamenskarakterer.

Det er for at fastholde elevernes motivation, at eleverne først får karaktererne i slutningen af undervisningsperioden, lyder det. Under normale omstændigheder ville standpunktskarakterer være givet senest 30. april.

Kontakt din læge - som du plejede

De praktiserende læger forventer at se flere patienter i klinikker, men vil stadig bruge videokonsultationer.
De praktiserende læger forventer at se flere patienter i klinikker, men vil stadig bruge videokonsultationer. Foto: Grafik: Katrine Stub Rimer / TV 2

Efter at coronavirussen har lagt bånd på alle ikke-akutte konsultationer hos landets læger, kan man fra denne uge begynde at kontakte sin læge, som man plejer.

Meldingen kommer, efter at regeringen har besluttet at åbne sundhedsvæsenet en smule mere op efter påske.

- Først og fremmest betyder det her, at man nu skal til at kontakte sin læge, som man gjorde før covid-19. Det kan godt være, at vi visiterer lidt anderledes end normalt, men vi vil begynde at se flere patienter i klinikkerne, siger Christian Freitag, formand for Praktiserende Lægers Organisation.

De praktiserende læger har ellers de seneste uger oplevet et stort fald i antallet af henvendelser.

Kun en vaccine kan stoppe coronavirus

WHO mener, at der vil gå mindst et år, før en vaccine er på markedet.
WHO mener, at der vil gå mindst et år, før en vaccine er på markedet. Foto: Johannes Arne Viktor Skoog / TV 2 Grafik

90 procent af alle bekræftede smittetilfælde med coronavirus er i Europa og USA.

Sådan lyder det fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, der samtidig melder om, at krisen er forskellig fra land til land i Europa, og at den ikke har nået sit højeste niveau endnu.

Derfor skal den stoppes sĂĄ hurtigt som muligt, men det kan kun ske med en vaccine, hvilket ogsĂĄ vil forhindre en genopblussen af virussen, fastslĂĄr WHO.

I Danmark døde 14 personer mandag som følge af coronavirussen, hvilket giver et samlet dødstal på 299. Det positive er, at antallet af indlagte coronapatienter fortsætter med at falde.

***

Det var tirsdagens nyhedsoverblik fra TV 2.

PĂĄ gensyn i morgen.