Coronavirus

28-årig i tvungen karantæne i Vietnam: - Jeg har ikke kontrol over noget

I Vietnam tager man ingen chancer og sætter derfor alle potentielt smittede i tvungen karantæne, og den vidtgående strategi ser ud til at virke.

Da ambulancen parkerede på gaden foran Hannah Hersteds lejlighed i Ho Chi Minh City i Vietnam, havde hun allerede pakket tasken.

28-årige Hannah Hersted bor og arbejder som engelsklærer i byen, og tre dage tidligere var hendes kollega blevet testet positiv for coronavirus. Så Hannah Hersted vidste, at det var et spørgsmål om tid, før hun ville blive hentet af myndighederne. Alligevel kunne hun mærke bekymringen i maven, da ambulancen satte i gear.

For at undgå smittespredning har Vietnams kommunistiske styre nemlig indført en aggressiv strategi – de opsporer alle potentielt smittede og sætter dem i tvungen karantæne. Lige nu er knap 30.000 personer isoleret på karantænecentre landet over.

Myndighederne offentliggør også en gennemgang af personer, som testes positive – det kan være deres adresse, hvilket fly, de har rejst med, hvor de har siddet, eller hvilke barer og restauranter de har besøgt. De minutiøse beskrivelser bringes i landsdækkende medier for, at alle, der har været i kontakt med smittede personer, melder sig hos myndighederne. Det har de pligt til.

- Det føles som at være i fængsel

Hannah Hersted var ikke testet positiv, da hun og seks andre blev kørt med udrykning til en skole, som er omdannet til en af militærets mange karantænelejre. Men de var alle syv mistænkt for at kunne være smittet med covid-19.

- Det var forfærdeligt. Jeg vidste ikke, hvor jeg skulle hen, eller hvad der skulle ske, siger Hannah Hersted.

Hun fortæller om sin oplevelse i programmet 'Dags Dato: Verdenshistorier fra coronakrisen' som sendes tirsdag klokken 20.50 på TV 2. Programmet giver et indblik i flere forskellige landes vidt forskellige håndtering af coronakrisen.

At kunne gå en tur udenfor ville være himmelsk. Det er fire uger siden sidst, og det gør noget ved én psykisk

Hannah Hersted, dansker i Vietnam

Hannah Hersted og en af hendes veninder, som blev hentet med den samme ambulance, blev indkvarteret i det samme klasselokale, hvor der var stillet hospitalssenge op til dem. De delte toilet og bad med ni andre mennesker.

- Det føles lidt som at være i fængsel. Jeg får serveret det samme mad hver dag, og jeg har fået en uniform på, jeg har ikke mit eget tøj. Jeg har virkelig ikke kontrol over noget som helst, fortæller Hannah Hersted.

Hun har optaget videodagbøger undervejs i karantænen. Her fortæller hun blandt andet, hvordan der sidder vagter ved skolens indgang og kontrollerer, at ingen forlader stedet, før de får lov.

Frygtede at blive smittet i karantænen

Hannah Hersted blev ligesom alle andre testet, da hun ankom til karantænelejren. Testen var negativ. Først fik hun at vide, at hun skulle være i karantæne på skolen i tre dage, men det ændrede sig siden hen til to uger. Og beskeden var, at hun først kunne få lov til at forlade lejren igen, når hun var testet negativ ved to forskellige tests på den sidste dag.

- Det, der gør mig nervøs, er, at jeg kan blive smittet. Selv hvis der er en på min gang, der bliver testet positiv, så skal jeg blive her i endnu længere tid og vente på, at de bliver testet negativ, sagde Hannah Hersted på den 12. dag af sin karantæne.

De første mange dage måtte de kun forlade deres værelse for at gå på toilettet, men reglerne blev løsnet en smule - og de sidste dage måtte de gå rundt på gangene med maske på. Hannah Hersted og veninden fik tiden til at gå med at spille kort, dyrke motion og meditere. De forsøgte at tage en dag ad gangen og bruge så lidt tid som muligt på at bekymre sig.

Jeg tror ikke, der har været råd til at tage chancer og stole på, at folk ville overholde restriktioner og isolere sig derhjemme

Hannah Hersted, dansker i Vietnam

På sidstedagen var resultatet af den sidste test negativt. Hannah Hersted klarede sig gennem karantænen blandt andre, der var mistænkt for at være smittet, uden at få corona.

Og så blev hun kørt tilbage til sin lejlighed i Ho Chi Minh City i den samme ambulance, som hentede hende to uger tidligere. Her havde hun allerede inden karantænen tilbragt to uger i isolation, og nu skal hun være i yderligere to ugers isolation - og det påvirker hende.

- Jeg havde selvfølgelig ikke forventet at kunne gå frit rundt og leve mit liv, som før corona startede, men det er de små ting, der ville betyde noget for mig. Nu er jeg blevet testet negativ og har ikke været i kontakt med en positiv smittet i fire uger. At kunne gå en tur udenfor ville være himmelsk. Det er fire uger siden sidst, og det gør noget ved én psykisk, siger Hannah Hersted.

Effektiv strategi

Hannah Hersted har mærket på egen krop, hvordan Vietnam følger WHOs anbefalinger for håndteringen af coronavirus meget nøje. Og selvom mere kommunikation og klarhed over processen undervejs kunne have gjort oplevelsen bedre, har hun på intet tidspunkt følt sig utryg ved situationen. Hannah Hersted forstår, hvorfor det har været nødvendigt at tage hårde metoder i brug.

- Jeg tænker, de tackler covid-19 på den måde, hvor de sikrest kan kontrollere spredningen. Der er så ufatteligt mange mennesker her og ikke nok ressourcer til at behandle hårdt ramte. Jeg tror ikke, der har været råd til at tage chancer og stole på, at folk ville overholde restriktioner og isolere sig derhjemme, siger hun.

Og den vietnamesiske strategi ser ud til at virke. Landet har 96 millioner indbyggere, og mandag 13. april er der ifølge de vietnamesiske sundhedsmyndigheder bekræftet 265 antal smittede med corona, mens 146 personer er raskmeldte. Der er endnu ikke konstateret et dødsfald som følge af virussen.

Over for Berlingske har WHOs repræsentant i Vietnam, dr. Kidong Park, forklaret, hvad der er årsagen til landets succes med at inddæmme smitten:

- Vietnam nedsatte en komité for covid-19, kort efter at WHO erklærede udbruddet for en international sundhedskrise. Det betød, at landet havde et responssystem på plads i slutningen af januar. Premierministeren viste lederskab ved at træffe de rigtige beslutninger tidligt, og hele landet fulgte premierministerens lederskab, siger Kidong Park til Berlingske.

Du kan se 'Dags Dato: Verdenshistorier fra coronakrisen' tirsdag klokken 20.50 på TV 2.