Coronavirus

Hunde og katte kan også blive smittet - her er, hvad du skal vide om kæledyr og coronavirus

Eksempelvis peger studier på, at katte har langt nemmere ved at blive smittet end hunde.

Først var det en kat i Belgien. Så to hunde i Hongkong. Og i sidste uge var det en tiger i en amerikansk zoo, der efter at have haft tør hoste fik konstateret covid-19.

Det står efterhånden klart, at coronavirus også kan smitte dyr - også de kæledyr, som vi mennesker bor med, aer, og går tur med.

Men hvad er egentlig op og ned?

Den viden er essentiel for dyreejere, så de ikke bliver unødigt bange eller nervøse for deres dyrs eller deres eget helbred, mener dyrlæge Søren Drimer Pejstrup, som arbejder på en dyreklinik og driver siden SpørgDyrlægen.dk.

- Jeg har set flere artikler med råd, som ikke var sagligt funderet. Det er vigtigt, at dyreejerne ved besked, siger han til TV 2.

Herunder gennemgår han det, vi ved om dyr som smittekilde til coronavirus - og nederst giver han sine råd til, hvordan du kan passe bedst på dig selv og dit dyr:

1. Flere typer kæledyr kan blive smittet af mennesker

De smittetilfælde, som man allerede har set, bekræfter, at ja, visse dyr kan få covid-19 - og smitten kommer fra mennesker.

Hos katten i Belgien fandt man virussen i dens afføring, efter dens kvindelige ejer var blevet syg.

Den samme konklusion er forskere fra Harbin Veterinary Research Institute (HVRI) i det nordøstlige Kina også nået frem til under et studie af smitte blandt laboratorie- og almindelige huskatte.

Studiet viser, at netop katte godt kan blive smittet af mennesker med coronavirus. Dyrene kan samtidig bære virussen og dermed smitte andre katte.

I studiet, som endnu ikke er tjekket af fagfæller, blev kattene dog udsat for en enorm mængde virus, hvilket er usandsynligt i virkeligheden.

Desuden viste det også, at hunde ikke var "modtagelige" over for virussen, men man registrerede den kun i deres afføring. Det er dermed usikkert, hvorvidt de er decideret smittebærende. Det samme gjaldt grise, ænder og høns. Smitte mennesker imellem er derfor langt mere udbredt.

2. Dyr bliver ikke særlig syge af coronavirus

Ingen af de dyr, der er blevet testet positiv for covid-19, er blevet meget syge af smitten. Det tyder derfor ikke på, at sygdommen er kritisk for kæledyr.

Den ene hund, som blev testet "svagt" positiv i Hongkong, døde, men den havde ingen symptomer,og dyrlægerne vurderede, at den døde af andre årsager. Tigrene fra USA havde en "tør hoste", mens katten fra Belgien havde diarre.

I et andet kinesisk studie fra Huazhong Agricultural University i Wuhan, hvor virussen startede, testede man 102 katte fra Wuhan for at se, om de var smittet med virussen eller havde antistoffer for virussen i kroppen. Det viste sig at være tilfældet for 15 af kattene. Ingen havde nævneværdige symptomer.

3. Man ved ikke, om dyr kan smitte mennesker

Det store spørgsmål er, hvorvidt dyr kan smitte mennesker. Og om de dermed kan bidrage til den smittekæde, som de danske myndigheder arbejder målrettet for at stoppe.

Desværre er der endnu ingen forskning om netop det.

- Vi mangler at se, at et raskt menneske møder en kat, som er testet positiv, som efterfølgende bliver syg med covid-19. Men det vil være meget svært at undersøge, fordi det er etisk uforsvarligt at lave den slags forsøg, siger Søren Drimer Pejstrup.

Udgjorde dyr en væsentlig brik i smittespredningen af virussen, så er han dog overbevist om, at det ville være blevet opdaget.

Det samme lyder fra WHO og Den Danske Dyrlægeforening, som begge understreger, at "der ikke er beviser for, at dyr som katte og hunde har smittet mennesker".

4. Dyr kan teoretisk set smitte via pelsen

Covid-19 smitter via dråber, og derfor er der en teoretisk risiko for, at disse dråber kan sidde i kæledyrs pels. Det kan ske ved, at en smittet person nyser eller hoster på pelsen, en anden klapper dyret og derefter rører ved sine øjne, næse eller mund.

Smitten bliver altså indirekte overført mellem to mennesker via dyret.

- Når jeg bliver spurgt, så råder jeg til, at man betragter sit dyr lidt som håndtaget på indkøbsvognen. Det er ikke farligt i sig selv, men man bør have almindelig god håndhygiejne og spritte af, efter man har rørt det, siger Søren Drimer Pejstrup.

Det samme skriver Den Danske Dyrlægeforening på deres hjemmeside. Her rådes der til, at man er særlig forsigtig, hvis dyret har været i kontakt med en covid-19-inficeret person. Dog understreger de, at man skal huske proportionerne:

- Menneske til menneske-transmission er den primære smittevej for covid-19. Man anser derfor stadig på nuværende tidspunkt dyr for at udgøre en meget begrænset smitterisiko for mennesker, skriver foreningen.

Dyrlægens og Den Danske Dyrlægeforenings anbefalinger i forhold til kæledyr og coronavirus

Kan jeg gå tur med min hund som normalt i øjeblikket?

Dyrlæge Søren Drimer Pejstrup ser det fortsat som meget usandsynligt, at en dansk familiehund skulle blive smittet med covid-19 og dermed kunne udgøre en risiko for sin ejer eller ejerens familie. At den skal smitte en anden hund er endnu mere usandsynlig.  

Hans konklusion er derfor, at der formentlig ikke sker noget ved at gå med sin hund, så længe man ellers overholder sundhedsmyndighederne anbefalinger for sin færden.

Kan jeg lukke min kat ud som normalt i øjeblikket?

- Ja, det kan du godt, siger Søren Drimer Pejstrup.

Men hvis man er i gruppen, som er i særlig risiko for at blive meget syg af covid-19 - eller i kontakt med nogen i denne gruppe (eksempelvis i kemobehandling eller hjerte/lungepatient) - bør man overveje at være lidt ekstra påpasselig.

- Vi ved nu, at katte kan modtage og give covid-19 videre uden selv at blive syg, men vi ved ikke, om smittede katte kan give sygdommen tilbage til mennesker.

I det tilfælde kan det ud fra et forsigtighedsprincip være klogest at holde din kat inde, vurderer dyrlægen.

Hvilke forholdsregler kan jeg tage, når jeg omgås min hund eller kat?

Flere eksperter mener fortsat ikke, at det er muligt for dyr med covid-19 at give smitten videre til mennesker, understreger Søren Drimer Pejstrup.

Hans bedste råd er, at man følger de samme råd for håndvask, som man gør, når man køber ind eller opholder sig i offentligheden.

Jeg er selv blevet testet positiv for covid-19 - hvordan skal jeg forholde mig over for mit kæledyr?

Der i princippet en risiko for, at du smitter dit kæledyr, forklarer Søren Drimer Pejstrup.

- Det er dog stadig meget usandsynligt, og vi kender stadig ikke til tilfælde, hvor et dyr er blevet nævneværdigt syge med covid-19.

Ifølge Den Danske Dyrlægeforening er det en god idé at "undgå direkte kontakt med dit kæledyr" - herunder klap, kram og at blive "kysset".

Derudover anbefaler de almindelig håndhygiejne og at bære mundbind, når du er i direkte kontakt med dyret.

Skal jeg være opmærksom på covid-19, hvis jeg har andre kæledyr end hund eller kat?

Fritter kan på samme måde som katten modtage covid-19 og opformere virussen.

- Vi ved dog ikke, om de udgør nogen egentlig smitterisiko for os mennesker, siger han.

Grise og høns kan tilsyneladende ikke modtage smitten. Kaniner eller gnavere er endnu ikke blevet undersøgt eksperimentelt.

Må andre passe mit kæledyr, hvis jeg er testet positiv for covid-19?

Hvis du er syg og har behov for at få passet dit kæledyr, så kan du sagtens gøre det. 

- Da der på nuværende tidspunkt ikke er bevis for, at dyr kan overføre smitte, kan du roligt lukke katten ud eller lade hunden blive luftet af en person, der er rask, skriver Den Danske Dyrlægeforening.

Man skal dog huske at være forsigtig, når hunden overleveres. Foreningen anbefaler handsker og grundig håndhygiejne, så der ikke sker smitte mellem ejer og lufter.