Coronavirus

Flere lande forlanger brug af mundbind - men Danmark vil endnu ikke følge trop

En ny undersøgelse viser, at mundbind effektivt reducerer mængden af coronavirus-partikler omkring bæreren.

Hidtil har sundhedsmyndighederne i de fleste vestlige lande haft den antagelse, at coronavirus kun smitter via større dråber af sekret, som bliver spredt ud i luften ved et nys eller et host.

Men en ny undersøgelse, foretaget af Massachusetts Institute of Technology, tyder på, at virussen også kan spredes gennem aerosoler - det vil sige bittesmå luftbårne partikler, der sendes ud via udåndingsluften, eksempelvis når man taler. Her kan de mindste partikler fra host og nys nå ud i en afstand på seks til otte meter.

Samme undersøgelse viser videre, at mundbind har en påviselig effekt ved coronavirus, da de reducerer mængden af viruspartikler fra patienter med covid-19.

Af samme grund har en række lande, deriblandt Østrig og Tjekkiet, nu indført et påbud om, at alle borgere skal bære masker, der dækker næse og mund, når de bevæger sig ud i det offentlige rum, eksempelvis for at handle i et supermarked. For at undgå at smitte andre.

Tidligere undersøgelser fra Kina viser nemlig, at en stor del af dem, der er inficeret med coronavirus, ikke har symptomer, men alligevel kan overføre smitte.

Disse forskningsresultater har dog ikke fået de danske myndigheder til at ændre på anbefalingerne, som fortsat ikke råder borgerne til at gå med ansigtsmaske.

Formand for lungeforening: Danmark bør genoverveje anbefalinger

Tidligere vicedirektør ved Hvidovre Hospital og nuværende formand for Lungeforeningen, Torben Mogensen, mener, at sundhedsmyndighederne i Danmark bør se på udviklingen ude i verden.

- Der er jo flere og flere undersøgelser, der tyder på, at ansigtsmasker har en gavnlig effekt. Derfor mener jeg, at Statens Serum Institut bør kigge på det én gang til og genoverveje, om de nuværende anbefalinger skal opretholdes, siger Torben Mogensen til TV 2.

Lungeforeningsformanden mener især, at borgere, som er i kontakt med risikogrupper, bør overveje at bruge ansigtsmasker eller mundbind.

- Hvis du skal besøge din gamle mor, som er lungesyg, kan det være en god idé at overveje at bære en maske - samtidig med, at du holder afstand. Har du selv symptomer, bør du selvfølgelig slet ikke gå ud, siger han.

Torben Mogensen understreger, at Lungeforeningen retter sig efter sundhedsmyndighedernes anbefalinger, som han dog tror, meget vel kan vise sig at blive ændret.

Serum Institut afventer nyt, dansk studie

På trods af de nyeste, internationale forskningsresultater er de danske sundhedsmyndigheder fortsat ikke overbeviste om, at mundbind bør anbefales til brug i den brede befolkning.

- Der er endnu ikke nogen beviser for, at ansigtsmasker har en særskilt effekt, når de bruges ude i det offentlige rum. Tværtimod viser tidligere erfaringer fra SARS-epidemien, at man netop har risiko for at blive smittet, hvis man ikke bruger dem korrekt, siger Brian Kristensen, som er sektionsleder af den centrale enhed for infektionshygiejne ved Statens Serum Institut, til TV 2.

Brian Kristensen mener, at de nuværende forholdsregler med at holde afstand til hinanden, sørge for god håndhygiejne og nyse eller hoste i et engangs-lommetørklæde eller i ærmet er fuldt tilstrækkelige.

Hvis der skulle dukke ny viden op, som giver evidens for, at ansigtsmasker har en særskilt effekt ude i offentligheden, vil vi selvfølgelig se på det

Brian Kristensen, sektionsleder i Statens Serum Institut

Han er dog ikke afvisende overfor, at anbefalingerne vil blive ændret i fremtiden.

- Hvis der skulle dukke ny viden op, som giver evidens for, at ansigtsmasker har en særskilt effekt ude i offentligheden, vil vi selvfølgelig se på det. For det er jo den type viden, vi egentlig mangler, siger Brian Kristensen.

Her henviser han først og fremmest til et større forskningsprojekt fra Rigshospitalet, som skal undersøge, om mundbind mindsker risikoen for coronasmitte i befolkningen. 6000 danskere skal medvirke. Halvdelen udstyres med mundbind, mens den anden fortsat følger de nuværende anbefalinger.

Studiet sættes i gang efter påske, og det forventes at være afsluttet sidst i maj. Der mangler dog fortsat en del forsøgsdeltagere. Ønsker du at medvirke i projektet, kan du tilmelde dig her.

Perspektiv

Opfordring i USA: Lav din egen ansigtsmaske

Da kirurgiske mundbind for øjeblikket er en mangelvare overalt i verden og først og fremmest skal være forbeholdt sundhedsvæsenet, råder myndighederne i flere lande nu til, at folk finder alternative løsninger.

I USA har det nationale Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC), som svarer til den danske sundhedsstyrelse, lagt en opskrift ud, så folk kan sy deres egne mundbind. Borgmesteren i New York City har pålagt indbyggerne at gå med masker, der dækker næse og mund.

I den tyske by Jena har man også netop indført påbud om at bære mundbind, når man forlader sit hjem, og flere systuer har travlt med at forsyne borgerne med masker i moderigtige farver.

Forbundskansler Angela Merkel afventer dog fortsat, om et generelt maske-påbud skal indføres over for alle Tysklands mere end 80 millioner indbyggere i forbindelse med en eventuel genåbning af landet.