Coronavirus

Coronasikker gåtur: 77-årig bruger tommestok til at holde folk på afstand

Sverige er det mest åbne land i Europa under coronakrisen. Ingrid Rennerstad har fundet sin egen løsning på at komme sikkert rundt i Stockholms gader.

Ingrid Rennerstad lukker hoveddøren bag sig, skubber rollatoren en halv meter frem og begynder at folde sin improviserede løsning mod coronavirus ud: En tommestok tapet sammen med en gangstav.

Da hun har lagt den til rette, måler den halvanden meter fra yderste håndtag til spidsen. Præcis den afstand, som de svenske sundhedsmyndigheder anbefaler, at alle holder.

Hver dag går hun en to timer lang tur med veninden Barbara Forsen. Men da coronaudbruddet kom, var den daglige tur pludselig i fare.

Ingrid Rennerstad er med sine 77 år i risikogruppen, og det viste sig hurtigt umuligt at holde folk på afstand i Stockholms gader.

- Så kiggede jeg rundt og kom til at tænke på en tommestok. Den første, jeg fandt i lejligheden, var kun en meter, så den var for kort. Men så fandt jeg den her. Det er hjemmelavet, men noget skulle jeg jo finde på, siger hun.

Et endnu åbent land

Svenskerne kan stadig tage i fitnesscenteret, gå på restaurant og til frisøren. Det er ikke som en almindelig hverdag. Stockholm er en by, der har skruet ned for tempoet, og i hele Sverige er i alt 591 personer indtil videre døde med virussen i kroppen.

Men der er ikke lukket ned på samme måde som i resten af Europa og eksempelvis Danmark. Samtidig er forårssolen begyndt at kigge frem, og mange er ude i Stockholms gader.

Ingrid Rennerstad synes, det er glimrende, at der stadig er mulighed for at have en hverdag. Selv holder hun sig fra supermarkeder og andre steder, hvor hun risikerer at komme for tæt på folk.

Gåturen foregår med husmurene som beskyttelse på den ene side, mens tommestokken rager ud på den anden side.

- Jeg bliver irriteret, når folk ikke kan holde afstand, siger hun og forklarer, at udover tre unge mennesker, der gik lige ind i tommestokken og en mand, der sagde, at hun burde blive hjemme, så har hun kun mødt smil og sjove kommentarer for sin taktik.

- Hvorfor skulle jeg blive hjemme. Det er godt med motion. Vi har alle brug for at røre os og få luft. Hvis jeg bare sad derhjemme hver dag, ville jeg først blive syg, siger Ingrid Rennerstad.