Coronavirus

Praktiserende læger tager dobbeltbetaling for behandling

Praktiserende læger har indgået aftale, hvor de kan kræve dobbeltbetaling for at gøre behandling færdig.

TV2.DK giver dig her seneste nyt om coronavirussen minut for minut.

Hvad er status? 453 er indlagt med covid-19 i Danmark. Af dem er 127 indlagt på en intensivafdeling - og heraf er 103 i respirator.

218 personer er døde, mens de var smittet, og 1621 er raskmeldte. Få hele overblikket her.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Praktiserende læger tager dobbeltbetaling for behandling

Fortsætter presset på de danske sygehuse, kan det blive nødvendigt at udskrive patienter, før de er færdigbehandlede.

De patienter vil de praktiserende læger gerne behandle færdigt, men de skal have dobbelt takst for opgaven, skriver B.T. Det fremgår af en aftale mellem Region Sjælland og PLO (Praktiserende Lægers Organisation, red.) Sjælland.

Partier på tværs af Folketingssalen kritiserer ordningen, som både bliver kaldt "grådig" og "usympatisk".

PLO mener dog, at aftalen er, som den bør være, skriver B.T. 

Udskudte sager truer retssystemet, advarer advokater

Flere advokater advarer nu om, at retsikkerheden i Danmark er i fare, da en pukkel af sager hober sig op i det danske retssystem. Det skriver Politiken.

- Selvfølgelig påvirker det retssikkerheden, at mange sager nu må udskydes. Både de folk, som er tiltalt for en forbrydelse, og de forurettede i straffesager har jo behov for at få afklaring, siger Dommerforeningens formand, Mikael Sjöberg.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) erkender, at coronakrisen påvirker retssystemet negativt.

Danmark sender respiratorer og felthospital til Italien

Danmark vil sende respiratorer og et ubemandet felthospital til Italien, der er et af de lande i verden, som er hårdest ramt af coronapandemien.

Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til TV 2.

Regeringen siger, de har lavet en grundig vurdering af de italienske og danske behov, og derefter har valgt at sende Italien følgende:

  • Et antal af Forsvarets respiratorer. Det præcise antal, der kan udtages af beredskabet, er ved at blive afklaret mellem relevante myndigheder.
  • Opstilling af et ubemandet felthospital fra Beredskabsstyrelsen. Der vil blive indgået dialog med Italien, om der kan drages nytte af de fysiske rammer, Danmark her kan stille til rådighed.
  • Et konkret dansk bidrag på omkring 7,5 millioner kroner til italiensk Røde Kors, som eksempelvis kan bruges til indkøb af værnemidler og ambulancedrift.

Man åbner samtidig op for at give logistisk assistance eller sende danskere til Italien i form af et sanitetshold, hvis Italien beder om det.

Frankrig vil forlænge national nedlukning

For anden gang vil Frankrig forlænge den nationale nedlukning, der er i kraft på grund af coronaudbruddet.

Det vil blive forlænget ud over den 15. april, meddeler det franske præsidentkontor onsdag ifølge Reuters.

På mandag vil den franske præsident, Emmanuel Macron, igen tale til nationen, meddeler hans kontor.

Færre studentereksamener til sommer

Der bliver færre afsluttende eksaminer, når landets 3.g'ere og 2.hf'ere afslutte deres gymnasielle uddannelse til sommer. Det oplyser Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

Helt konkret betyder det, at eleverne på stx, hhx og htx skal op til tre prøver, mens de studerende på den toårige hf-uddannelse skal op til fire.

For 3.g gælder:

  • Skriftlig prøve i dansk
  • Skriftlig prøve i udtrukket fag på A-niveau
  • Mundtlig prøve i den store skriftlige opgave

For hf-erne gælder det: 

  • Skriftlig dansk
  • Skriftlig engelsk
  • Mundtlig dansk
  • Mundtlig prøve i "den senest placerede udtrukne prøve"

Resten af prøvekaraktererne bliver erstattet af de årskarakterer, som bliver givet i slutningen af skoleåret.

Minister skærer igennem: Sådan skal man forholde sig til genåbning

Om børn og ansatte i risikogruppen skal møde op i dagtilbud eller skole efter påske beror på en konkret sundhedsfaglig vurdering, som den enkeltes praktiserende læge skal foretage.

Sådan lyder det nu fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) efter to dages forvirring og modsatrettede meldinger fra de danske myndigheder.

Mandag og tirsdag lød det fra regeringen, at børn og ansatte i risikogruppe ikke skulle møde efter påske.

Men tirsdag aften sendte Sundhedsstyrelsen nye retningslinjer ud for skoler og dagtilbud, og her var meldingen en anden: Børn og ansatte i risikogruppe eller med nære familiemedlemmer i risikogruppe kan som udgangspunkt godt komme i dagtilbud, skole eller på arbejde, lød det.

Med ministerens seneste udmelding skulle forvirringen dog gerne være væk.

Danske topforskere er uenige med sundhedsmyndighederne

En række danske topforskere er enige om, at de danske sundhedsmyndigheder er forkert på den, når de oplyser om, at smittede uden symptomer ikke bærer virusset videre. Det skriver Berlingske.

Blandt andet Sundhedsstyrelsen oplyser, at risikoen for smitte fra personer uden symptomer er meget lav.

Men det er stik imod konklusionen i flere internationale forskningsstudier og flere danske forskeres vurdering.

- Det står klart, og det er meget veletableret, at man kan smitte, før man får symptomer, og at man kan smitte, selv om man stort set ikke får symptomer.

- Netop nu synes jeg, at vores myndigheder skal kommunikere præcist, siger Jan Gerstoft, der er overlæge og professor på Infektionsmedicinsk Afdeling på Rigshospitalet, til Berlingske.

Mulighed for at komme hjem fra Mexico svinder

Det bliver sværere og sværere at komme hjem fra Mexico.

De danske myndigheder samt den danske ambassade i Mexico City oplyser, at "mulighederne for at flyve ud af Mexico svinder".

- Billetter med samlet forbindelse til Danmark næsten ikke tilgængelige længere, desuden kan flybilleterne være komplicerede at købe og alle kræver mellemlandinger i USA eller Canada, og Europa, skriver Udenrigsministeriet i sin opdaterede rejsevejledning.

Syg sygeplejerske skulle blive på arbejde - testet positiv dagen efter

Der er 189  læger og sygeplejersker i Region Midtjylland, som er smittet med coronavirus, skriver TV MIDTVEST.

Dansk Sygeplejeråd siger til regionalmediet, at der er brug for at stramme op på sikkerheden for de ansatte.

En sygeplejerske fra Midtjylland fik det for eksempel dårligt under en vagt, men blev bedt om at blive på arbejde. En test den efterfølgende dag viste, at den pågældende sygeplejerske var syg med covid-19.

- Vores medlemmer er meget bekymrede. Det er selvfølgelig noget, der fylder meget i forhold til, at der er risiko for at bære smitten hjem til sin familie eller til at smitte andre patienter, siger Bente Alkærsig Rasmussen, der er næstformand i Dansk Sygeplejeråd Kreds Midtjylland.

Hospitalsdirektør Poul Michaelsen skiver i en mail, at situationen omkring personalets sygefravær tales "meget alvorligt".

541 coronarelaterede dødsfald i Frankrig siden tirsdag

I det seneste døgn har Frankrig registreret 541 dødsfald blandt coronasmittede på landets hospitaler. Det meddeler franske sundhedsmyndigheder ifølge Reuters.

Tal fra landets plejehjem kan ikke oplyses onsdag på grund af "tekniske problemer", lyder det.

Antallet af bekræftede smittetilfælde på landets hospitaler er steget med knap 4000 i løbet af det seneste døgn til 82.000 i alt.

Campingpladser kan forblive åbne i påsken, hvis de overholder krav

Hvis campingpladser overholder bestemte krav, vil det stadig være muligt at campere i påsken.

Det skriver Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

En del af kravene er, at restauranter på campingpladser skal holde lukket, og at de tilknyttede lege- og badelande ikke kan benyttes at besøgende i påsken. Det gælder også eventuelle indendørs badefaciliteter.

779 dødsfald registreret i New York det seneste døgn

I det seneste døgn er der registreret 779 dødsfald i den amerikanske delstat New York blandt mennesker smittet med coronavirus. Det er det hidtil højeste antal døde, delstaten har registreret på et døgn.

Det oplyser guvernør Andrew Cuomo onsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters. Døgnet inden var det 731.

Cuomo beordrer alle flag i delstaten på halv mast for at ære ofrene for coronavirusset. Samtidig advarer han om, at det er "meget sandsynligt", at der officielt er blevet optalt færre dødsfald, end der reelt har været, fordi nogle mennesker er døde derhjemme.

Skadestuer står næsten tomme under coronakrisen

Efter regeringen lukkede Danmark ned i marts, har landets skadestuer oplevet en drastisk nedgang i såkaldt ulykkesbetingede skader på 47,9 procent.

Det viser en opgørelse fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital ifølge Politiken.

Analysegruppen har sammelignet tal fra den 12. marts til den 6. april i år med tallene i samme tidsperiode i 2019. Tallene skulle ifølge Ugeskrift for Læger være repræsentative for hele landet.

Stort antal covid-19-dødsfald i Storbritannien

Antallet af covid-19-dødsfald stiger markant i Storbritannien. 

Det seneste døgn er antallet af døde, der var smittet med coronavirus, steget til 938. Det meddeler det britiske sundhedsvæsen, NHS, onsdag. Tallet var 758 tirsdag.

Det britiske sundhedsvæsen har testet over 230.000 mennesker for smitte. Af dem er 60.733 erklæret coronasmittede.

Boris Johnson er i bedring

Den britiske premierminister Boris Johnson er fortsat indlagt på intensivafdeling for at blive behandlet for coronavirus, men ifølge finansminister Rishi Sunak er Johnson "i bedring".

Premierministeren er nu i stand til at "sidde op i sengen" og kommunikere med personalet på St Thomas' Hospital i London.

- Premierministeren er ikke kun min kollega og chef, han er også min ven, og min tanker er med ham og hans familie, siger Rishi Sunak på en pressebrieging ifølge Sky News.

Danskere kan melde sygdomstegn ind på ny platform

Regeringen har lanceret en digital løsning, COVIDmeter, som har til formål at styrke den løbende analyse og overvågning af smitteudbredelsen i Danmark. Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Alle borgere opfordres til at tilmelde sig platformen via sundhed.dk, hvor man ugentligt skal svare på spørgsmål om ens eget helbred.

- Vi håber, at så mange som muligt vil bruge den nye løsning og ugentligt svare på, om de har haft symptomer på sygdom. Det vil give myndighederne et endnu bedre datagrundlag for at vurdere udbredelsen af smitte i samfundet og understøtte beslutningerne om den gradvise genåbning af Danmark,” siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i pressemeddelelsen.

Højskoleelever vil i karantæne sammen

Adskillige højskoleelever oplever i disse uger, hvordan det ophold, de havde glædet sig til, forsvinder dag for dag, fordi Danmark i bekæmpelsen af coronavirus ikke må forsamles mere end 10 personer.

Det har nu fået Marie Valgreen fra Testrup Højskole til at stifte Facebook-gruppen "Højskolernes Opråb", hvor elever fra højskoler landet over har samlet sig under budskabet om at få skolerne genåbnet. Det skriver Ekstra Bladet.

Gruppen har på under et døgn mere end 1920 medlemmer. Marie Valgreen siger til Ekstra Bladet, at eleverne kunne komme i isolation på højskolen og gå i karantæne, når opholdet er slut.

5402 personer smittet med coronavirus i Danmark

5402 personer er bekræftet smittet med coronavirus i Danmark ifølge de nyeste tal fra Sundhedsstyrelsen. Det er en lille stigning fra 5386 smittede tirsdag.

Derudover er i alt 58.097 personer nu blevet testet for coronavirus. Det er også en mindre stigning i forhold til tirsdag, hvor i alt 57.535 personer var testet.

Distortion aflyser officielt

Gadefestivallen Distortion aflyser nu officielt. Det skriver arrangørerne på Twitter.

Gadefesten, som normalt bliver afholdt i juni, blev i første omgang rykket til slutningen af august, men fordi regeringen har forlænget forsamlingsforbuddet, har arrangørerne nu valgt at aflyse helt.

- Vi planlægger nu et ekstraordinært comeback i 2021. Pas på hinanden, skriver Distortion.

Verdenshandel risikerer voldsomt fald, viser ny rapport

Den globale handel risikerer at falde med op til 32 procent som følge af coronakrisen, forudser rapport fra verdenshandelsorganisationen WTO.

Det skriver Finans.dk.

Beregningerne viser, at faldet bliver mellem 13 og 32 procent.  De to tal er henholdsvis det mest optimistiske og det mest pessimistiske scenarie.

- Det uundgåelige fald i handel og produktion vil medføre smertefulde konsekvenser for både husholdninger og virksomheder i kølvandet på de menneskelige lidelser, som selve virussen har medført, siger WTO's generaldirektør Roberto Azevêdo i en kommentar ifølge avisen.