Coronavirus

Disse 19 billeder viser, hvordan coronakrisen har forandret verden

En tur på gaden med et kamera vil de fleste steder i verden vise covid-19-pandemiens konsekvenser. Men også hvordan mennesker finder sammen i krisen.

Det er cirka fire måneder siden, at det første tilfælde af coronavirus blev registreret i Kina. Sidst i januar kom den til Europa, og en måned senere, i februar, fik vi i Danmark vores første smittede.

På den korte tid er mange ting vendt på hovedet. Sundhedsmyndighederne verden over har skullet forholde sig til virussen, og hvordan smittespredningen kan bremses. Samtidig skal befolkningerne tilpasse sig en ny hverdag med restriktioner og frygt for at blive smittet.

Og det kan ses.

Billeder fra hele verden dokumenterer forandringerne. Både de triste fra de travle sygehuse - og de positive, som viser, hvordan mennesker finder sammen på nye måder i krisen.

Se 19 billeder, der viser den forandrede verden, her:

I den japanske hovedstad Tokyo har handelsuniversitetet Business Breakthrough fundet en alternativ og sikker måde, hvorpå de studerende stadig kan deltage i deres dimission under coronakrisen. De studerende var 27. marts med fra deres hjem via en iPad. Ved hjælp af en robot iført deres gradueringshat og kappe modtog de deres eksamensbevis fra skolens rektor Kenichi Ohmae.
Det stigende antal døde i sydamerikanske Ecuador har betydet, at der ikke er nok kister til rådighed. I stedet har man fremstillet kister af tykt pap til dem, som er døde som følge af covid-19. Her ses en kvinde, der sørger ved sin pårørendes kiste ved kirkegården i Guayaquyil.
I coronakrisen er innovation livsvigtig. Det viser sig blandt andet på Maria Pia Hospital i den italienske by Torino. Her har man for første gang brugt masker fra sportsmærket Decathlon, som normalt bruges til snorkling, til at hjælpe covid-19-patienter via en såkaldt CPAP-maskine, der yder et vedvarende lufttryk. 
Wisconsins guvenør Tony Evers forsøgte at få udskudt tirsdagens primærvalg i staten på grund af faren for smitte med covid-19. Dette blev dog afvist af højesteret i staten, og borgerne skulle til stemmeurnerne. På grund af mangel på frivillige under valghandlingen var det kun få steder, folk kunne stemme, hvilket medførte lange køer - blandt andet her på Marshall High School i Milwaukee.
Eiffeltårnet er et af verdens mest besøgte turistattraktioner. Men i øjeblikket er der næsten tomt ved det ikoniske bygningsværk. Frankrig er lige nu hårdt ramt af coronavirus, og mere end 10.300 personer er døde.
I det sydlige Frankrig har man af frygt for smittespredning eksluderet familie og pårørende ved begravelser. Derfor er det kun bedemænd og præst, der er til stede her på kirkegården i Aix-en-Provence.
Ligesom i Danmark har lærere i flere lande verden over måttet gennemgå drastiske ændringer i deres daglige undervisning. I Washington DC i USA er eleverne sendt hjem, og læreren Scott Slivken underviser sin sjetteklasse på KIPP DCs Northeast Academy fra sin lejlighed i storbyen. Han skriver spejlvendt på tavlen bag sig, så eleverne kan se det via deres computer, hvorfra de får fjernundervisning.
I Holland er man begyndt også at teste sundhedspersonale, som arbejder uden for landets hospitaler, eksempelvis på plejehjem, for coronavirus. Hvis de oplever symptomer, kan de komme forbi en drive-in-test, som administreres af sundhedsmyndighederne. Her i Rotterdam.
Påsketraditionerne lever videre, selv under coronakrisen. I Slovakiet maler man æg og hænger dem op i træerne, ligesom Vanda Mrazikova og Martina Kacenova på billedet her, som blev taget tirsdag. De har begge malet deres masker i samme mønster som deres traditionelle folkedragter i byen Soblahov.
Under ti personer er døde med covid-19 i Nigeria, men landet forbereder sig på, at pandemien vil sprede sig i det vestafrikanske land. Regeringen er ved at forberede en række isolationscentre for covid-19-patienter. Det på billedet ligger i byen Abuja og skal have plads til 300 sengepladser.
På øen Bali i Indonesien holder hinduer ved Danu Batur templet i Kintamani nu god afstand under deres bøn for at mindske risikoen for at smitte hinanden med covid-19.
I Firenze i Italien deler frivillige fra Røde Kors værnemidler som masker ud til borgerne. Det sydeuropæiske land er endnu hårdt ramt af pandemien, og myndighederne har netop forlænget landets nedlukning til midten af april. Det betyder, at italienerne kun må gå ud, hvis de skal købe mad eller på apoteket.
Franske frisører er ligesom i Danmark lukket ned i øjeblikket. Derfor må familier selv tage saksen i hånden og klippe uregerlige lokker, om nødvendigt. Det gør denne mor i Bretagne, da hendes 13-årige søn havde brug for en klipning.
De palæstinensiske børn har fået udgangsforbud på grund af risikoen for sygdomsspredning. Klovnene kommer fra organisationen 'Clowns without borders' (Klovne uden grænser), som arbejder for at bringe glæde til børn, som bor i udsatte områder som Hebron.
Med bare fire timers varsel iværksatte den indiske regering et totalt udgangsforbud. I et land, hvor millioner arbejder langt fra deres hjem, har det betydet kaos, og at mange af de såkaldte migrantarbejdere nu er strandet uden arbejde og langt fra deres hjem. Her i Ahmedabad er de samlet i et nedlukket shoppingcenter.
De tyrkiske parlamentsmedlemmer bærer masker og får udleveret disinfektionsgel.
På trods af krisen lever kærligheden. Alle naboerne til spanske Elena Gonzalez kom ud for at fejre det, da hun friede til sin kæreste Juan Manuel Zamorano i Ronda. Spanien er hårdt ramt med over 13.000 dødsfald, men antallet af daglige dødsfald er nu faldende.
Også i Danmark finder vi nye måder at gøre almindelige ting. Palmesøndag holdt præst Thomas Christensen "Drive-in"-gudstjeneste i Valby i København.
I Aarhus kørte politiet patrulje i Mindeparken ved Marselisborg Slot for at sikre, at folk holdt afstand.