Coronavirus

Danmark sender hjælp til Italien

Det er muligt, at danskere vil blive sendt til Italien for at assistere i kampen mod coronavirus.

Danmark vil sende respiratorer og et ubemandet felthospital til Italien, der er et af de lande i verden, som er hårdest ramt af coronapandemien.

Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S) onsdag aften.

Regeringen siger, de har lavet en grundig vurdering af de italienske og danske behov, og derefter har valgt at sende Italien følgende:

  • Et antal af Forsvarets respiratorer. Det præcise antal, der kan udtages af beredskabet, er ved at blive afklaret mellem relevante myndigheder.
  • Opstilling af et ubemandet felthospital fra Beredskabsstyrelsen. Der vil blive indgået dialog med Italien, om der kan drages nytte af de fysiske rammer, Danmark her kan stille til rådighed.
  • Et konkret dansk bidrag på omkring 7,5 millioner kroner til italiensk Røde Kors, som eksempelvis kan bruges til indkøb af værnemidler og ambulancedrift.

Man åbner samtidig op for at give logistisk assistance eller sende danskere til Italien i form af et sanitetshold, hvis Italien beder om det.

Ifølge Udenrigsministeriet vil Danmark nu gå i dialog med Italien om, hvordan de konkrete detaljer fra hjælpepakken, såsom antallet af respiratorer, kommer til at være

Italien måtte vente en uge på svar

Det er lige knap en uge siden, Italien bad om hjælp fra Danmark til at bekæmpe coronakrisen i landet. Men indtil onsdag aften har der været stilhed fra den danske regering.

Tidligere onsdag kritiserede både Radikale Venstre og Venstre regeringen for manglende svar, og begge partier krævede, at Danmark sendte hjælp til italienerne. Hjælp, som italienerne får nu.

Michael Aastrup Jensen fra Venstre er tilfreds med, at der er hjælp på vej. Men han mener, at ventetiden er under al kritik, Italiens krise taget i betragtning.

- Jeg forstår ikke, hvorfor det skal tage så lang tid. Hver eneste dag, der er gået, er der altså folk, der desværre har mistet liv eller er kommet på intensiv, siger Aastrup Jensen.

Udenrigsminister Jeppe Kofod mener, at der er tale om en "solid håndsrækning" fra Danmark.

- Danmark vil altid hjælpe vores venner og allierede. Derfor er jeg glad for, at vi nu kan tilbyde vores italienske venner hjælp.

Michael Aastrup Jensen mener også, der er tale om en god pakke.

- Det er rigtig gode tiltag, og så er det godt, regeringen har forstået den klare henvendelse fra os, siger han.

Flest døde på verdensplan

Store dele af Italien er lukket komplet ned - og i langt større grad, end vi oplever herhjemme.

Der er udgangsforbud i regioner, hvor der bor millioner af mennesker, og militæret er sendt ind for at håndhæve forbuddet.

Næsten 140.000 er bekræftet smittet i Italien, og knap 18.000 har mistet livet.

Italien er dermed det land i verden, hvor flest har mistet liv på grund af coronapandemien.

De seneste dage er antallet af daglige dødsfald dog faldet.