Coronavirus

Corona hærger belgiske plejehjem - op mod halvdelen kan miste livet, advarer ekspert

Op mod 50 procent af plejehjemsbeboerne i Flandern kan miste livet til covid-19, hvis ikke der gøres noget hurtigt, vurderer ekspert.

619 plejehjemsbeboere formodes at være døde af covid-19 i den belgiske delstat Flandern. Det viser en opgørelse fra plejehjemmene selv.

Men på grund af manglende testning, figurerer de døde ikke alle sammen i det officielle dødstal.

- Der er forskel på tallene, fordi sundhedsmyndighederne kun registrerer bekræftede tilfælde, siger den flamske sundhedsminister, Wouter Beke ifølge det belgiske medie The Brussels Times.

Mange beboere smittet

Men det er ikke kun det formodede dødstal, der bekymrer.

Ud af omkring 8000 plejehjemsbeboere, fra de plejehjem der har delt oplysninger med myndighederne, menes 2982 at være smittet med coronavirussen.

På to af de hårdest ramte plejehjem er mere end 50 procent af beboerne smittet.

Men heller ikke de ansatte går fri. På de hårdest ramte plejehjem er omkring halvdelen af personalet smittet.

Og det kan få store konsekvenser, hvis der ikke sættes hurtigt ind, lyder vurderingen fra Dirk Devroey, der er professor ved Vrije Universiteit i Bruxelles.

- Hvis vi ikke begynder at teste alle beboere og ansatte i alle plejehjem i dag, så vil halvdelen af plejehjemmenes beboere ikke overleve coronavirus, udtaler professoren til mediet HLN.

Militæret sat ind på plejehjem

På to plejehjem er sygeplejersker fra militæret nu blevet sat ind for at hjælpe plejepersonalet.

Det ene plejehjem ligger i Jette nord for Bruxelles. Her fortæller lederen, Morgane Daniel, at hun kun har ti ansatte til rådighed. Normalt har hun 50.

- Jeg havde ikke andre muligheder tilbage end at række ud efter myndighederne, fortæller hun ifølge mediet RTBF.

Plejehjemmet har haft tre bekræftede dødsfald med covid-19. Og 13 andre dødsfald, hvor man mener, at det skyldes den nye coronavirus, fortæller lederen.

Afviser skandale

Den socialdemokratiske opposition i det flamske parlament anklager regeringen for bevidst at forsøge at nedtone, hvor slemt det står til på plejehjemmene.

Men sundhedsminister, Wouter Beke, afviser den anklage.

- Folk, der beskylder mig for at tilbageholde tal, gør det for at forsøge få en politisk gevinst ud af det her, sagde han ifølge det flamske medie De Standaard.

Myndighederne vil nu skrue op for testene på plejehjemmene. 11.000 testkits er allerede blevet leveret til plejehjem i Flandern.

Men det er ikke nok, mener professor Dirk Devroey.

- Det er en start, men der er brug for flere for at få styr på situationen, mener han.

I alt er 23.403 bekræftet smittede og 2240 døde af covid-19 i Belgien.