Coronavirus

30-80 gange flere er smittede, end tal viser – men hvad betyder det for os?

Det kan have en betydning for åbningen af Danmark, at flere er smittet med coronavirus end først antaget, vurderer ekspert.

Flere end 5000 danskere er onsdag registreret smittet med coronavirus. Men det reelle tal kan være helt op til 30-80 gange højere, fremgår det af en ny rapport fra Statens Serums Institut.

Det betyder, at flere hundrede tusinde danskere har været smittet med coronavirus. Og det er på mange måder godt nyt, siger professor og virolog ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen.

- Det antyder, at sygdommen ikke er så alvorlig, som vi havde antaget. Der er mange flere lette tilfælde i forhold til de alvorlige. Det andet, som det antyder, er, at der er flere immune i befolkningen, siger Allan Randrup Thomsen.

Mørketal giver håb for genåbning

Antagelsen i den nye rapport sker på baggrund af undersøgelser fra blandt andet Tyskland og Island.

Desuden fremgår det, at undersøgelser af 1000 bloddonorer tappet i perioden 1. til 3. april i Region Hovedstaden viser, at 3,5 procent af dem har været smittet med coronavirus. Overføres den statistik til befolkningen, så har 65.000 personer muligvis allerede været smittet 26. marts.

Ifølge Allan Randrup Thomsen er det ikke mærkeligt, at mange danskere har og vil få infektionen uden at vide det. Ved andre virusinfektioner ser man nemlig også et spektrum, der går fra "ingen symptomer" til "alvorlige symptomer og død".

Kombinationen af flere milde tilfælde, og at flere danskere er immune, giver derfor håb for, at man kan genåbne landet langsomt uden at overbelaste sundhedssystemet.

- For hver immun, der er i befolkningen, desto sværere får infektionen ved at tage fart og brede sig i samfundet, siger virologen.

Vil tallene ændre noget?

Ifølge rapporten tyder det da også lige nu på, at vi undgår skrækscenariet fra Italien. Til gengæld kommer epidemien til at være en del af vores hverdag i flere måneder endnu. Måske resten af året.

Allan Randrup Thomsen tror ikke, at de nye tal vil ændre væsentligt i den danske strategi mod coronavirus. Dog kan tallene ifølge ham underbygge, at strategien ikke er så risikabel, når det handler om at genåbne landet.

- Tallene gør mig mere tryg omkring, at vi kan tillade os at åbne op, fordi der er mere afdæmpning ude i samfundet, end hidtil antaget. Det er et yderligere incitament til, at vi er på den rigtige vej mod at skulle åbne samfundet igen, siger Allan Randrup Thomsen.

Ikke en strategi at folk bliver smittet

Det har i længere tid været til debat, hvorvidt Danmark har en strategi om flokimmunitet. Altså om man bevidst går efter, at en vis del af befolkningen får smitten og bliver immune.

Det afviste både statsminister Mette Frederiksen og lægefaglig direktør på Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, dog ved pressemødet mandag.

- Det er ikke en strategi, at folk bliver smittet. Det er en strategi, at folk ikke bliver syge, sagde Kåre Mølbak.

Perspektiv

I Tyskland går de fra dør til dør og tester tilfældige

Adskillige lande har den seneste uge erklæret en målsætning om at øge testkapaciteten markant for at blive klogere på smittespredningen.

Tyskland er lige nu Europas duks, når det kommer til at teste for coronavirus. Her tester man dagligt flere end 50.000 personer.

I München er man i weekenden begyndt på et eksperiment, hvor medarbejdere fra et institut for infektionssygdomme går fra hjem til hjem for at teste tilfældige personer, der ikke nødvendigvis har udvist symptomer på coronavirus.

Mediet Tagesschau skriver, at medarbejderne sammen med politiet i løbet af den næste måned vil besøge 3000 tilfældigt udvalgte hustande og tage blodprøver for at få en større forståelse for, hvor mange der er smittet uden at vide det.

I Danmark er antallet af tests også blevet øget, så ambitionen nu er på 5000 tests om dagen.

På verdensplan er der registreret flere end 1,4 millioner smittetilfælde, mens flere end 80.000 personer med coronavirus har mistet livet.