Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Central Park i New York City.

Livebloggen opdateres ikke længere.

TV2.DK giver dig her seneste nyt om coronavirussen minut for minut.

Hvad er der sket? Statsministeren har mandag aften holdt pressemøde om regeringens plan for en kontrolleret genåbning af Danmark.

Hvad er status? 503 er indlagt med covid-19 i Danmark. Af dem er 139 indlagt på en intensivafdeling - og heraf er 108 i respirator.

187 personer er døde, mens de var smittet. Få hele overblikket her.

I New York City overvejer man at benytte parker som massegrave

I New York City overvejer man at benytte byens parker som massegrave til personer, der rammes af coronavirus og ender med at dø af det, fordi byens lighuse bliver fyldt. Det skriver New York Times, der har talt med Mark Levine, formand for byens sundhedskomité. Derfor bliver der udarbejdet en plan, så man kan inddrage en park, såfremt det bliver nødvendigt

New York City huser blandt andet Central Park, der muligvis er en af verdens mest kendte parker. Mark Levine vil dog ikke sige til avisen, hvilken park man overvejer. Han siger, at det vil være en, der blandt andet er af en vis størrelse og ikke er meget benyttet af offentligheden.

Mette Frederiksen ønsker Boris Johnson god bedring

Mette Frederiksen er ked af, at den britiske premierminister, Boris Johnson, er kommet i intensivbehandling for covid-19 og ønsker ham god bedring. Det skriver Statsministeriet på Twitter.

Også formanden for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, har ønsket Boris Johnson god bedring:

Smukfest officielt aflyst

Musikfestivallen Smukfest i Skanderborgen er officielt aflyst, skriver festivallen på sin hjemmeside.

Festivallen skulle have varet fra 2. til 9. august. Arrangørerne vil nu finde ud af, hvad der skal ske i forhold til billetter.

Roskilde Festival er også officielt aflyst, mens Northside Festival i Aarhus og Tinderbox i Odense endnu ikke har meldt noget ud på deres hjemmesider. Men statsministeren sagde mandag aften, at der ikke bliver nogen store festivaler eller andre store arrangementer denne sommer.

Danmark Rundt kan blive uden tilskuere

Cykelløbet Postnord Danmark Rundt kan i år blive kørt uden tilskuere. Det siger løbsarrangør Jesper Worre, efter at regeringen har forbudt store forsamlinger til og med august. Løbet køres efter planen fra 11. til 15. august.

- En af mulighederne er jo at køre uden tilskuere. Det kræver selvfølgelig, at myndigheder er enige i, at det kan lade sig gøre, siger Jesper Worre til TV 2 SPORT.

Ny frivillig app skal overvåge danskere under coronakrisen

Sundhedsmyndighederne vil lancere en app, som borgere frivilligt kan downloade. Den skal hjælpe til at overvåge spredningen af coronasmitte i landet.

Det fortalte sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde mandag og i et handout fra Statsministeriet bliver flere detaljer præsenteret.

Statsministeriet understreger i forhold til den planlagte app, at det vil være frivilligt, om danskere henter den og lader den overvåge ens adfærd og videresende data til myndighederne.

- Appen kan i første version blandt andet registrere kontakt inden for en-to meter med andre, som også har appen, skriver Statsministeriet.

Fraråder rejser til og med 10. maj

Som det også kom frem på statsministeren pressemøde forlænger Udenrigsministeriet sin globale rejsevejledning og fraråder alle ikke-nødvendige rejser.

Siden 17. marts har Udenrigsministeriet frarådet alle ikke-nødvendige rejser til hele verden. Det gjaldt til og med 13. april, men er nu blevet forlænget til og med 10. maj.

- Når man rejser ud fra Danmark, vil man jo også gerne være sikker på at kunne komme nemt, sikkert og hurtigt hjem igen – uden at strande og uden at blive smittet. Det er der dog for tiden ingen garanti for, på grund af den globale corona-pandemi, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til ministeriets hjemmeside.

Politikere reagerer på pressemødet

Blå partiledere kritiserer Mette Frederiksen

En række blå partiledere med Venstres Jakob Ellemann-Jensen i spidsen mener, det nu er tid til, at statsminister Mette Frederiksen i langt højere grad inddrager Folketinget og de folkevalgte politikere. 

Det skriver Berlingske.

- Vi er nu i en fase, hvor der ikke er det samme akutte pres som tidligere, og hvor vi skal tage meget store beslutninger med meget stor betydning. Hvis regeringen vil have Folketingets partier til at tage mere ansvar for det – og det er vi mange, der gerne vil – så er man nødt til at tage samarbejde og folkestyre mere alvorligt, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Han påpeger, at Danmark har en etparti-regering, men ikke et etparti-system.

Kritikken kommer, mens Mette Frederiksen lige har præsenteret en plan for en kontrolleret genåbning af Danmark på et pressemøde. Da hun blev spurgt til, om planen havde opbakningen fra Folketingets partier, svarede hun, at genåbningen er regeringens ansvar.

- Folketingets partier er orienteret, men det er regeringens plan, der fremlægges i dag, sagde hun.

Boris Johnson indlagt på intensiv

Premierminister Boris Johnson er kommet i intensivbehandling for covid-19, efter at hans tilstand er forværret. Det oplyser Downing Street ifølge Sky News.

Boris Johnson blev søndag indlagt med coronavirus.

Tidligere i dag skrev han på Twitter, at han var blevet indlagt til rutinemæssige test, fordi han stadig mærkede symptomer, men at han var ved godt mod.

Udenrigsminister Dominic Raab er blevet udpeget som fungerende premierminister.

Hvor stor er en "stor forsamling"?

Af hensyn til dem, der planlægger nogle meget store arrangementer henover sommeren, er det mest rimeligt at få sagt nu, at forbuddet mod store forsamlinger fortsætter til 31. august, siger Mette Frederiksen.

Men hun kan endnu ikke sige, hvor stor en ”stor forsamling” er.

- Vi kommer til at vende tilbage med et mere konkret grundlag i forhold til de store forsamlinger og store arrangementer, siger statsministeren.

Officielt: Roskilde Festival er aflyst

Roskilde Festival 2020 er officielt aflyst. Købte billetter kan overføres til næste års udgave, oplyser festivalen, efter at forbudet mod store forsamlinger er blevet forlænget til 31. august.

Tror ikke, vi vender tilbage til det Danmark, vi kendte før coronaen

Hvornår bliver tingene normale igen?, spørger Mette Frederiksen sig selv og svarer:

- Jeg tror ikke på, at vi vender tilbage til det Danmark, vi kendte før coronaen.

Statsministeren tror, vi skal blive ved med at passe på hinanden og tage hensyn til hinanden, tilføjer hun.

- Men det er også vigtigt, at vi ikke holder Danmark lukket længere tid, end vi behøver.

Regeringens plan

På et spørgsmål om, hvorvidt Folketingets partier bakker op om planen for en gradvis åbning af Danmark, siger Mette Frederiksen:

- Folketingets partier er orienteret, men det er regeringens plan, der fremlægges i dag.

Udendørs frokost

Legetøjet i daginstitutioner skal vaskes to gange om dagen. Og frokosten skal så vidt muligt spises uden for.

Det er nogle af rådene, der skal sikre, at så få børn som muligt bliver smittet, når skoler og daginstitutioner genåbnes, siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

Flokimmunitet er ikke strategien i Danmark

Danmark har ikke en strategi, der handler om flokimmunitet, siger Mette Frederiksen.

- Men indtil der er en vaccine eller en effektiv behandling, må vi imødese, at en del af os vil blive smittet, siger hun.

Den danske strategi er at forsinke smitten, så den ikke rammer for mange på én gang, at beskytte de ældre og sårbare og at undgå at sundhedssystemet bryder sammen, lyder det fra statsministeren.

Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut tilføjer, at flokimmunitet "aldrig har været en sundhedsfaglig strategi".

- Den sundhedsfaglige strategi er at komme ind på den grønne kurve, så sundhedssystemet ikke knækker over, siger han.

Det sundhedsfaglige skal være på plads

En gradvis åbning af Danmark for de mindste kan kun lade sig gøre, hvis man er mere udenfor og holder mere afstand indenfor, siger Mette Frederiksen.

Den enkelte institution og den enkelte kommune skal have det sundhedsfaglige på plads, før åbningen kan finde sted, fastslår hun.

Det er vigtigt, at institutionerne har styr på hygiegne, og at børnene leger i små grupper, tilføjer Kåre Mølbak.

Politi klar med bøder

Rigspolitichef Thorkild Fogde siger, at politiet vil være klar med bøder og straf til de danskere, som ikke følger forbud om blandt andet forsamlingers størrelser.

Anbefalinger til skoler og institutioner

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm siger, at myndighederne vil komme med anbefalinger og retningslinjer til skoler og daginstitutioner.

- Det vil være retningslinjer for rengøring, afstand mellem børnene og håndtering af sygdom, siger Søren Brostrøm.

Børneforældre har et "kæmpe ansvar" for at få struktur på en ny hverdag, lyder det.

- I skal forklare børnene, hvorfor de skal holde afstand i børnehaven eller skolen. I skal have en ny struktur på hverdagen. Det er jeg sikker på, at I kan finde ud af, siger Søren Brostrøm.

Begrundet i matematisk model

Regeringen beslutning er begrundet i en matematisk model, siger Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut.

Med genåbningen forventer seruminstituttet at se en stigning i sygdom og indlæggeler.

- Men det er noget, der kan håndteres inden for de eksisterende rammer, siger Kåre Mølbak.

Det kræver dog, at alle gør, hvad der bliver sagt, tilføjer han.

Gennemsnit behandling på tre uger

Patienter er i gennemsnit i intensivbehandling i tre uger, oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Jeg må være ærlig og sige, det er længere tid, end vi først antog, siger han.