Coronavirus

Mette Frederiksen: - Vi har ikke en strategi i Danmark, der handler om flokimmunitet

Den danske strategi er at forsinke smitten, lyder det fra statsministeren på et pressemøde mandag.

- Vi har ikke en strategi, der handler om flokimmunitet.

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet mandag.

Statsministeren sagde samtidig, at "indtil der er en vaccine eller en effektiv behandling, må vi imødese, at en del af os vil blive smittet".

Kåre Mølbak: Folk skal ikke blive syge

Flere forskere har ellers vurderet, at den danske strategi er at skabe flokimmunitet.

Hvad er flokimmunitet?

Flokimmunitet opstår, når en stor del af befolkningen bliver beskyttet mod en bestemt sygdom, hvormed sygdommens evne til at spredes stoppes. Og det punkt ligger omkring de 60 procent, mener eksperterne. Det svarer til cirka 3,6 millioner danskere.

Flokimmuniteten kan skabes gennem for eksempel vaccine – som endnu ikke findes mod covid-19 – men også ved, at personer bliver smittet og opbygger antistoffer mod sygdommen.

Den opfattelse er blevet yderligere forstærket af, at Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serums Institut, for 11 dage siden sagde, at flokimmunitet er vejen frem.

- Målet med vores strategi er ikke nødvendigvis at stoppe smitten, men at opbygge en flokimmunitet på en kontrolleret måde, så sundhedsvæsenet ikke knækker, lød det fra Kåre Mølbak til Politiken 26. marts.

Men på pressemødet mandag sagde Kåre Mølbak, at flokimmunitet "aldrig har været en sundhedsfaglig strategi".

- Den sundhedsfaglige strategi er at komme ind på den grønne kurve, så sundhedssystemet ikke knækker over. Det er ikke en strategi, at folk bliver smittet. Det er en strategi, at folk ikke bliver syge, sagde Kåre Mølbak.

Den danske strategi

Dermed var Kåre Mølbaks udmeldning i tråd med Mette Frederiksens på dagens pressemøde, hvor det også lød, at den danske strategi er at sigte efter den grønne kurve.

- Den danske strategi er at forsinke smitten, så den ikke rammer for mange på én gang, at beskytte de ældre og sårbare og at undgå at sundhedssystemet bryder sammen, lød det fra statsministeren.

Begrænsning af smitte har også været den strategi, danskerne har oplevet den seneste tid, hvor store dele af samfundet er blevet lukket ned, og folk er blevet opfordret til at blive hjemme.