Nyheder

Dagens overblik: Regeringen vil begynde at genåbne Danmark efter påske

Mette Frederiksen har annonceret første skridt mod en genåbning af Danmark, FN vil forbyde dyremarkeder og så suspenderes 225-timers reglen.

Vejret har gjort sit til at sikre os en god start på ugen - det har ikke kun været smukt, det har også været varmt.

I Store Jyndevad, nær den dansk-tyske grænse, målte DMI's vejrstation hele 21 behagelige grader. Dermed er i dag årets varmeste indtil nu.

Velkommen til dagens overblik:

FN: Forbyd dyremarkeder

FN's biodiversitetschef, Elizabeth Maruma Mrema, opfordrer hele verden til at ulovliggøre dyremarkeder for at forhindre fremtidige pandemier.

Markederne, som biodiversitetschefen specifikt tænker på, kaldes ’wet markets'. Der er tale om markeder, hvor man ofte holder mange forskellige levende dyr samlet på små områder, hvor dyrene først slagtes, når de sælges.

Maruma siger, at der er direkte forbindelse mellem de kontroversielle markeder og nogle af de værste sygdomsepidemier i moderne tid. Det er også fra et dyremarked, man mener coronavirussen spredte sig fra dyr til mennesker.

Kina lukkede ned for markederne i begyndelsen af marts for at inddæmme smittespredning med covid-19 og forhindre sygdomsudbrud.

Regeringen vil begynde at genåbne Danmark efter påske

Efter en måned med hjemmeskole og hjemmepasning af de mindste skal de atter kunne sendes i daginstitutioner og skolernes mindste klasser efter påske fra onsdag 15. april. Det annoncerede statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften.

De mindste børn sluses tilbage i daginstitutioner og i de mindste klasser gradvist over en periode på fire uger. Derudover genåbnes skolefritidsordningerne. Elever fra 6. til 10. skal stadig gå i skole hjemmefra. Det gælder også til 10. maj. Gælder for efterskoler og frie fagskoler. Og der bliver ingen afsluttende eksamner i folkeskolen i år. Årskarakteren vil i stedet gælde.

Ved pressemødet blev forbuddet mod større forsamlinger desuden forlænget til og med august. Det betyder dermed at markeder, sportsarrangementer og festivaler som Roskilde Festival og Smukfest bliver aflyst.

Roskilde Festival skriver på Facebook, at de er ulykkelige.

Rektorer: Eksaminer vil blive afholdt

Eksaminerne på landets videregående uddannelser vil blive afviklet. Det har Rektorkollegiet, der repræsenterer rektorer fra otte danske universiteter, i dag meldt ud.

Rektorkollegiet har ikke fundet den endelige form endnu. Nogle studerende vil skulle aflevere en skriftlig opgave i stedet for en mundtlig prøve, andre vil skulle til eksamen over en videosamtale, mens muligheden for eksaminer i meget store lokaler også undersøges, lyder det.

Det er bemærkelsesværdigt, da planen om at afholde eksaminer går imod, hvad andre læreanstalter har lagt op til.

Lærerforeningen opfordrer til, at man helt dropper afgangsprøven i Folkeskolen, og på landets gymnasier foreslås det, at man prioriterer eksamen for elever, der afslutter 3.G og HF.

225-timers regel bliver suspenderet

Landets kontanthjælpsmodtagere skal ikke længere bekymre sig om 225-timers reglen, så længe der er coronakrise. Det var budskabet fra et enigt folketing med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i spidsen mandag.

- Det er rimeligt og sagligt fornuftigt at suspendere kravet her på linje med de øvrige foranstaltninger, siger ministeren.

225-timers reglen betyder, at kontanthjælpsmodtagere, der i et år ikke har haft mindst 225 timers arbejde, bliver trukket op til 1054 kroner i kontanthjælp.

Beslutningen kommer i forlængelse af, at regeringen i begyndelsen af coronakrisen vedtog, at ledige fritages for jobsøgning og aktivering, og at perioden fra 9. marts til 9. juni ikke tæller for personer på dagpenge og sygedagpenge.

Skovbrande øger strålingsniveau i Tjernobyl

Verden er lukket ned, tiden står stille, og man kan nogle gange tænke, om 2020 egentlig kan blive meget værre?

I Ukraine er svaret desværre ja. Her plager to store skovbrande et område nær det nedlagte kraftværk Tjernobyl.

Det har sendt strålingsniveauet i vejret til 16 gange over normalen.

Strålingen gør det ikke kun farligere at befinde sig i området, men også sværere at slukke brandene, der ifølge det ukrainske miljøberedskab har bredt sig over 100 hektar.

Det er ulovligt at bo inden for 30 kilometer af atomkraftværket. Alligevel bor omkring 200 mennesker fortsat i Tjernobyl-området.

***

Her til sidst kan jeg lige få med, at det ikke kun er os mennesker, der kæmper med coronavirussen.

Også i dyreriget bakser man med den smitsomme virus. Den fireårige tiger Nadia fra Bronx Zoo i New York er blevet testet positiv. Dyret døjer med tør hoste og nedsat appetit, men har det ellers efter omstændighederne godt.

På gensyn i morgen.