Coronavirus

Vi skriver Danmarkshistorie: Flere museer søger historier og billeder fra coronakrisen

Dine beretninger og billeder fra det nedlukkede Danmark har stor værdi for de danske museer.

Der bliver skrevet Danmarkshistorie. Lige nu, mens du sidder og læser disse ord.

Covid-19-pandemien, der har spredt sig i hele verden og lukket store dele af Danmark ned, er uden forstykke. Derfor vil de danske museer gerne dokumentere perioden for eftertiden. Og det kan du hjælpe med.

Beretninger fra de tomme gader, som sidste år ville have vrimlet med mennesker. De virtuelle fester, som bliver holdt i stedet for byture. Og hjemmearbejdende forældre der passer både børn og konferencekald med chefen.

Det hele har interesse, fortæller Nationalmuseet, som er et af de steder, der nu efterspørger danskernes historier fra krisen.

- Vi er nødt til som samfund at huske, hvad der er sket her - også om 100 eller 200 år. Det er særligt beretninger fra folks hverdagsliv og den unikke måde, vi er sammen på nu, vi søger, siger Christian Sune Pedersen, der er forskningschef på museet.

Museet drømmer særligt om at modtage tekster om livet i karantæne eller videodagbøger fra hverdagen.

Også flere andre museer samler ind fra de lokale. Se listen nederst i artiklen.

Folk opsøger selv museer

Det var også netop hverdagslivet, som forfatter og journalist Tommy Heisz ville skildre, da han skrev sin bog om Den Spanske Syge. En influenzaepidemi, der ramte Danmark og resten af verden i 1918 til 1919.

- Da jeg skulle lede efter de her ting fra den pandemi, der udspillede sig for 102 år siden, var det ikke, fordi det vrimlede med materiale. Det virkede ikke som om, man har haft samme bevidsthed om, at det ville blive noget historisk, som vi skal sikre til eftertiden, siger han.

Det tror Christian Sune Pedersen fra Nationalmuseet dog ikke bliver et problem denne gang.

Faktisk oplevede museet, allerede inden de begyndte deres jagt på historier, at folk kontaktede dem for at bidrage eller med ønsket om, at museet begyndte at samle ind.

- Det siger mig, at der er et behov. Der kan ligefrem være noget terapeutisk i det at forstå og bearbejde det her meget voldsomme, der sker omkring os, siger forskningschefen.

Bruges til forskning

Udover at skrive historie har danskernes bidrag også en effekt her og nu.

Dels skal fortællingerne bruges i en udstilling på Nationalmuseet om de seneste 100 års historie i Danmark, og dels håber museet, at også andre faggrupper kan bruge det.

- En række forskningsmiljøer indenfor folkesundhedsvidenskab og samfundsvidenskab arbejder i dette øjeblik på at forstå befolkningens adfærd, så de kan rådgive myndighederne. For dem er det enormt vigtigt at forstå danskerne, når de skal lave voldsomme tiltag, der skal regulere vores adfærd, siger Christian Sune Pedersen.

Han tror, at både den kulturelle del af danskernes historier og den forskningsmæssige værdi kan komme hele samfundet til gavn.

Herunder kan du se listen over museer, som søger danskernes historier, billeder eller ting fra corona-krisen. Hvis du har tilføjelser, så send gerne en mail til suos@tv2.dk.

 1. Nationalmuseet

  Nationalmuseet samler beretninger, som siger noget om din hverdag i coronatiden.

  Det sker i samarbejde med Rigsarkivet, Det Kongelige Bibliotek og Arbejdermuseet og skal - udover at gemmes til fremtidens historiebøger - bidrage til udstillingen '100 års Danmarkshistorie'.

  Du kan læse mere her.

  Dagbogstekst eller videodagbog kan sendes til: corona@natmus.dk

 2. Museum Lolland-Falster

  Museum Lolland-Falster samler ind fra de lokale for at dokumentere coronakrisen for eftertiden.

  - Det er billeder, det er dine tanker, det kan være, du vil dele vers eller en Snapchatvideo, fortæller museumsinspektøren Alexandra Damgaard til TV2 ØST.

  Du kan læse mere her.

  Dagbogstekst eller videodagbog kan sendes til: corona@museumlollandfalster.dk

 3. Give-Egnens Museum

  - Vi befinder os i en periode, som vi ikke rigtigt har været i siden 2. Verdenskrig, siger Rikke Olafson, der er museumsinspektør på Give-Egnens Museum.

  Derfor er museet interesseret i at høre om folks oplevelser. I første omgang skal beretningerne i Give-Egnens Museums arkiv. 

  - Vi gemmer dem, så vi kan fortælle fremtidens brugere og borgere her på Give-egnen, hvordan det var at leve under corona-pandemien. Måske kan man i fremtiden bruge det til at lave en udstilling, siger Rikke Olafson til TV SYD.

  Du kan læse mere her.

  Dagbogstekst eller videodagbog kan sendes til: gem@gem.dk

 4. Ringkøbing-Skjern Museum

  På Ringkøbing-Skjern Museum modtager de ligeledes gerne billeder fra private. Men også lokale politikere opfordres til at dele dem, hvis de har nogle særlige billeder, historier eller papirer, der viser, hvordan kommunen bliver påvirket i denne periode.

  - Vi håber, I vil hjælpe os ved at sende historier, billeder og videoer, der viser, hvordan coronakrisen satte spor i Vestjylland, og gemme det, der gjorde krisen unik lige her - hvordan den påvirkede os, lyder det i en pressemeddelelse fra museet.

  Du kan læse mere her.

  Dagbogstekst eller videodagbog kan sendes til: info@levendehistorie.dk

 5. Museet på Sønderskov

  Hvordan har den usædvanlige situation med truslen om coronavirussen og myndighedernes restriktioner påvirket dig og dine omgivelser? spørger Museet på Sønderskov i Vejen Kommune.

  Museet opfordrer indbyggerne til at dele både billeder og følelser, enten via deres formular på nettet eller ved at møde op, når museet igen åbner. Nogle vil også blive kontaktet om muligheden for interviews.

  Du kan læse mere her

  Og sende en dagbogstekst eller videodagbog til: info@levendehistorie.dk

 6. Museum Vestsjælland

  Museum Vestsjælland samler erindringer ind, så de kan fastholde oplevelser og tanker fra en usikker og historisk tid. De opfordrer borgere i Vestsjælland til at fortælle, hvordan I bruger dagene, skriver de på deres hjemmeside:

  - Hvad I tænker og hvad I oplever?
  - Hvordan får man tiden til at strække med børn og hjemmearbejdsplads?
  - Hvordan tackler man, at få sin virksomhed godt igennem krisen?
  - Er der nye fællesskaber i din nærhed?
  - Hvordan er det at være på arbejde i sundhedsvæsenet eller frivillig for udsatte borgere?

  Du kan læse mere her

  Og sende dit bidrag til: corona@vestmuseum.dk

 7. Kolding Stadsarkiv, Museet på Koldinghus og Teatret Mungo Park Kolding

  Tre kulturinstitutioner i Kolding er gået sammen for at indsamle koldingensernes historier under coronakrisen. Via Facebook-gruppen "Mit corona-liv i Kolding" håber de, at borgere vil sende bidrag ind. 

  - I den her tid er det vigtigt, at vi kan stå sammen og støtte op om hinanden, og derfor er jeg utrolig glad for, at vi med fælles kræfter kan sikre dokumentationen til eftertiden omkring denne helt usædvanlige situation. Initiativet er en opfordring til alle: til børn, unge, voksne og ældre, men det er også en idé, som lærerne ude på skolerne kan gribe", siger statsarkivar Lene Wul i en pressemeddelse.

  Du kan læse mere her.

  Og sende bidrag til: arkiv@kolding.dk

 8. Museum Vestfyn

  Museum Vestfyn efterlyser dagbogsudsniter med en beskrivelse af forskellene fra borgernes normale hverdag til hverdagen nu. Både børn og voksne er velkommen til at bidrage, lyder det.

  I din besked til museet skal du gøre opmærksom på, om notaterne må bruges til forskning og formidling. Derudover må bidragene ikke indeholde personfølsomme oplysninger i selve dagbogsudsnittet (så som adresse, telefonnummer eller mailadresse), men skriv meget gerne fornavn og alder/klassetrin.

  Du kan læse mere her

  Og sende en dagbogstekst eller videodagbog til: iv@museumvestfyn.dk

 9. Vesthimmerlands Museum

  Museet i det nordlige Jylland har været i gang siden midt i marts og har blandt andet etableret et samarbejde med kommunen for at sikre væsentlige beslutningsreferater og kopier af borgmesterens kalender fra perioden med covid-19-pandemien. Når det igen er muligt vil de også tage imod ting.

  Du kan læse mere her

  Og sende en dagbogstekst, videodagbog eller fotos med beskrivelser til: mch@vmus.dk 

 10. Greve Museum og arkiv

  Greve Museum og og Kommunearkiv samler også ind. Du kan sende din hverdagsdokumentation i form af videoer, fotos og tekstbeskrivelser. Fotos kan sendes i så høj opløsning som muligt.

  Du kan læse mere her

  Og sende dit bidrag til arkivar Mikkel Stage til: mihs@greve.dk

 11. Glud Museum

  Glud Museum er et lokalhistorisk museum og her vil de gerne vise, hvordan den lokale befolkning agerede under krisen.

  Bidrag kan være i form af en dagbog eller et brev – fysisk eller elektronisk, hvor dagligdagen beskrives. Det kan omhandle, hvordan de daglige gøremål har ændret sig, hvordan man takler hjemmearbejde og hjemmeundervisning på én og samme tid, eller handle om bekymringerne for smitte af ens nærmeste eller bekymringer om økonomien i ens virksomhed. De små og store glæder i denne ellers usikre tid, må I også meget gerne dele.

  Du kan læse mere her

  Og sende dit bidrag til indsamling@gludmuseum.dk