Coronavirus

Familie hårdt ramt af coronavirus - en død og tre indlagt

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Familien Jensen har oplevet, hvordan coronavirus lynhurtigt kan brede sig på tværs af generationer. Og blive meget værre, end man forventer.

John Jensen, hans mor, to søskende og svoger stod samlet om sengen på Regionshospitalet i Herning.

Klokken var lidt i otte den 19. marts, og i sengen lå John Jensens 76-årige far, Kaj - ved bevidsthed, men dødeligt syg af covid-19.

Bedst som du tror, at nu har du det godt, så får du et anfald igen

John Jensen, covid-19-patient og søn til Kaj Jensen, som døde af sygdommen

Familien holdt den gamle mand i hånden og aede ham for at berolige ham.

Fem minutter senere stoppede hans vejrtrækning for bestandigt. Kaj Jensen blev dermed en af de første danskere, som døde med coronavirussen i kroppen.

Hospitalsbesøget blev dog langt fra det sidste, John Jensen og hans familie i Vestjylland mærkede til den dødelige virus. De seneste uger har den spredt sig til flere andre medlemmer - og én er endnu indlagt i kritisk tilstand.

Startede som "en joke"

Coronavirus. Det er noget, der er "ovre i Wuhan, ovre i Kina", tænkte 53-årige John Jensen, da han første gang hørte om virussen. Han anså det ikke som en reel trussel i Danmark og jokede faktisk med det.

- Jeg kørte jo som vognmand, og når man hostede lidt, gjorde vi grin med, at man havde corona, og at det bare skulle kureres med seks Corona-øl, fortæller John Jensen til TV Midtvest.

Det var dog ikke længe, at det forblev en joke.

Allerede fra 11. marts begyndte begge hans forældre på 76 år at blive dårlige. Hans svagelige far fik konstateret lungebetændelse og begyndte behandling i sit hjem, og via hjemmeplejen fik John Jensen besked om, at hans mor, Ida Jensen, var begyndt at besvime.

Efter en hektisk weekend, hvor John Jensen passede sine forældre, blev det klart, at der ikke var pleje nok.

Begge forældre blev indlagt i Herning - og her viste det sig, at der ikke var tale om lungebetændelse eller uforklarlige besvimelser, men coronavirus.

Både mor og far indlagt

Tre dage. Så lang tid gik der fra indlæggelsen, til John Jensen og hans søskende blev kaldt ind på hospitalet.

Han var udmærket klar over, hvad der skete. Han var meget, meget bange

John Jensen om sin fars reaktion inden han døde

- Vi får at vide, at vi godt må komme ind, fordi det her kan få en ende med min far, siger John Jensen.

Han fik lige netop sagt farvel til sin far, mens den 76-årige mand stadig var ved bevidsthed. Det var dog ikke den samme far, John Jensen kendte:

- Han var udmærket klar over, hvad der skete. Han var meget, meget bange, fortæller han om farens sidste minutter.

Også Ida Jensens symptomer blev forværret i løbet af den næste uge, og hun fik brug for respirator for at aflaste sin krop og kontrollere vejrtrækningen.

Heldigvis hjalp det, og hun blev udskrevet igen - men så sprang virussen i generationerne.

John fik voldsomme symptomer

Inkubationstiden for covid-19 er 2-12 dage. For John Jensen tog det syv dage, så begyndte han at mærke noget.

Mandag morgen 23. marts - en uge efter forældrenes indlæggelse - vågnede han med en underlig fornemmelse. Han var ekstremt træt og følte, at al kraft havde forladt hans krop. Han forsvandt hurtigt ind i søvnen igen, og da han igen vågnede ved middagtid, havde han nærmest mistet kontrollen over sine ben og arme. Og han følte en ulidelig smerte.

Han sammenligner følelsen i kroppen med, at man svinger sine arme hurtigt rundt, til det begynder at stikke.

- Jeg får mig stavret ud til min kone, Birgit, og jeg er ved at falde flere gange – kollapse simpelthen – og siger til hende: "Ved du hvad, jeg er fandme bange. Det her er ikke normalt, siger han.

Da han fik taget sin temperatur blev de bekræftet i, at han sandsynligvis havde covid-19: Han havde 40,6 grader i feber.

Birgit Jensen kontaktede lægen, og kort tid efter kom en ambulance fyldt med Falck-reddere i beskyttelsesmasker og -dragter.

- Sygdommen leger med dig

- Det er ligesom, hvis man er den der mus, der er blevet fanget af katten, så står katten bare og leger med dig. Og katten er coronaen. Den leger simpelthen med dig, beskriver John Jensen sygdommen.

- Bedst som du tror, at nu har du det godt, så får du et anfald igen, og du er helt nede i kulkælderen, fortsætter han.

Det her kan splitte familier fuldstændig ad

John Jensen

Selvom John Jensen før har været indlagt med en alvorlig sygdom - nemlig kræft i tyktarmen - så har han oplevet coronavirus som langt voldsommere.

- Det sygdomsforløb, jeg var igennem med kræft, det tåler ingen sammenligning overhovedet. Coronavirus er ti gange værre. Jeg ønsker det ikke for min værste fjende, siger han og ryster på hovedet over den hån, han havde tilovers for sygdommen i starten.

Og det på trods af, at hans tid i hospitalssengen i Herning blev kort. Efter få dage vurderede lægen, at han var frisk nok til at tage hjem.

Endnu et familiemedlem smittet

I dag er John Jensen begyndt at tale med kunder igen. Han regner med at begynde på deltid igen snart, men lige nu er trætheden stadig tydelig.

Og så er John Jensens 47-årige lillebror nu også blevet indlagt med coronavirus. Efter at have haft høj feber, blev han onsdag lagt i respirator. Han anses for at være i kritisk tilstand, siger John Jensen.

- Vi er meget bekymrede. Men det gode er, at han cykler en del. Og han løber at par gange om ugen. Så derfor håber vi på, at han er stærk nok, siger John Jensen og tilføjer, at han er "i gode hænder inde på Herning Sygehus".

Fordi først John Jensens mor, Ida, John selv og nu hans bror har været syge, har de endnu ikke haft mulighed for at begrave faren, Kaj Jensen. Han ligger endnu på frys på hospitalet.

Når alle forhåbentlig er ovenpå igen, vil John Jensen afholde den mindehøjtidelighed med kaffe og lagkage på den lokale restaurant, som faren selv har udtrykt et ønske om.

- Det her kan splitte familier fuldstændig ad. Men i det lange løb binder det familier sammen. Vores familie er blevet rigtig tæt. Det er et bånd, der er blevet meget stærkere, siger han.

Derudover har han også en bøn til omverdenen:

- Pas på hinanden og hold afstand. Man skal tænke sig om, når man går ned og handler. Det er så lidt, der skal til, før det her rammer en hel familie, siger han.

For ham og hans familie har sygdommen vist sig at være langt værre, end han forestillede sig.