WHO-eksperter: Isoler de syge nu - Serum Institut står fast på praksis

Danskere med covid-19 kan inficere deres nærmeste, når de bliver bedt om at holde sig hjemme.

Først var det antallet af tests, der skilte vandene mellem de danske sundhedsmyndigheder og Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Nu møder det faktum, at Danmark og andre europæiske lande råder deres syge til isolation i eget hjem også kritik fra WHO-eksperter, skriver Politiken torsdag. De mener, det er en fatal fejl, når covid-19-smittede med milde symptomer opholder sig hjemme. Faren for, at de smitter deres nærmeste, er alt for stor.

Dale Fisher, professor på det nationale universitetshospital i Singapore og formand for et ekspertnetværk, der rådgiver Verdenssundhedsorganisationen (WHO) om globale sygdomsudbrud, anser isolation af de syge for det vigtigste tiltag til at bekæmpe smitten.

– Vi kan sige test, test, test igen og igen. Men hvis vi lader folk tage hjem igen, er der ikke megen pointe i det. Vi er nødt til at handle på resultatet af testen, siger han i et interview med Politiken.

Ændrer ikke praksis

Statens Serum Institut finder trods kritikken fra WHO, at det er unødvendigt at flytte smittede ud af hjemmet.

– Under danske forhold er selvisolation i hjemmet eller sommerhus af mange årsager at foretrække. Vi har i epidemiplanen mulighed for at etablere både fælles karantæne og isolationsfaciliteter. Det anbefaler Sundhedsstyrelsen ikke i stort omfang på grund af smitterisiko og af psykologiske og sociale årsager, skriver Kåre Mølbak, faglig direktør for infektionsberedskab ved Statens Serum Institut, i en mail til Politiken.

Flere danske forskere taler imod generelt at isolere de syge uden for hjemmet. Mellem argumenterne er, at det strider mod vestlige frihedsbegreber, men også, at WHO’s strategi ikke virker på denne virus, selv om den var effektiv mod blandt andet sars.