Coronavirus

Overlæger om dansk hjælp til Italien: Det er urealistisk lige nu

Overlæger skyder politikeres forslag om akut coronahjælp til Italien ned.

- Det er en smuk tanke, men det er desværre ikke realistisk nu.

Sådan lyder det fra overlæge Thomas Benfield, professor på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital, efter at flere partier har foreslået, at Danmark skal hjælpe de hårdt trængte italienske sygehuse.

Overlægen mener, at den kapacitet, der er opbygget i de danske sygehuse, først og fremmest skal bruges herhjemme.

- Det er alt for tidligt at tale om at dele ud af ressourcerne. Vi har endnu ikke set toppen af epidemien herhjemme, og indtil det er sket, må vi bevare vores eget beredskab, siger Thomas Benfield.

Risikofyldt at sende udstyr

Forslaget om at hjælpe italienerne er kommet fra Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre.

Partierne foreslår hjælp i form af at modtage italienske patienter i Danmark eller at sende udstyr eller sundhedspersonale derned. Hjælpen skal ske under forudsætning af, at de danske myndigheder mener, at der er ledig kapacitet til det.

Jeg ville selv tage til Italien og hjælpe, hvis jeg kunne

Thomas Benfield, overlæge, Hvidovre Hospital

Men den kapacitet skal i øjeblikket stadig bruges i Danmark, mener Thomas Benfield, som henviser især til kapaciteten af respiratorer.

- Vi skal selv bruge vores respiratorer. Det er rigtigt, at vi lige nu har flere respiratorer, end vi bruger. Men de, der kommer i behandling, er meget længe i behandling, og derfor vil vi se et stigende pres i de kommende uger, siger han.

Han får opbakning af den ledende overlæge på afdelingen for infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard.

Han mener, at det ville være risikofyldt at sende det udstyr, som de danske hospitaler nu er ved at opbygge, til et andet land nu.

- For vi står jo og kigger ind i en epidemi, som vi ikke har overstået endnu - vi står ikke på bagkanten af epidemien. Hvis vi stod på bagkanten af den, ville jeg hjælpe hvem som helst og hvor som helst, siger Lars Østergaard.

Italien er under pres

Italiens sundhedssystem er presset, og lande som Kina, Rusland, Cuba, Albanien og Tyskland har hjulpet italienerne.

Italien er det land i verden med flest dødsfald. 12.428 personer er indtil nu døde som følge af smitte med coronavirus, og med 105.792 bekræftet smittede har hospitalerne svært ved at følge med.

Og det er dét pres, som blandt andre Venstres Jan E. Jørgensen mener, Danmark skal forsøge at lette for italienerne.

Dansk sundhedspersonale kan godt blive sendt midlertidigt til Italien, siger EU-ordfører fra Venstre, Jan E. Jørgensen. Video: Oliver Louis Weise Hellum

- Man skal prøve at sætte sig selv i italienernes sted. Hvis coronavirussen var startet hos os, hvad havde vi så sat pris på? Havde vi sat pris på, at nogen var kommet for at hjælpe? spørger han og svarer:

- Ja, det havde vi, lyder det fra EU-ordføreren, som understreger, at det ikke skal ske, hvis det kompromitterer indsatsen mod coronavirus herhjemme.

Og stod det til overlæge Thomas Benfield, bør Danmark hjælpe - men ikke endnu.

- Vi bør selvfølgelig hjælpe, hvis vi kan. Jeg ville selv tage til Italien og hjælpe, hvis jeg kunne. Men vi kommer ikke til at have ledige hænder eller behandlingspladser foreløbig, siger han.

Problematisk at flytte patienter

Overlæge på Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard er enig i, at Danmark skal hjælpe Italien, hvis det er muligt.

Men forslagene fra politikerne er problematiske, mener han.

- At flytte patienter fra Italien til Danmark kan være farligt, for ilttrykket er lavere i et fly. Lægefagligt er det ikke optimalt at flyve patienter 2000 kilometer, hvis man i forvejen ligger i respiratorer.

Det samme gælder, hvis man skal transportere patienter fra Italien til Danmark i bil. Hvis der sker noget undervejs på motorvejene, er man mere begrænset i en ambulance, siger Lars Østergaard.

Næstformand Sofie Carsten Nielsen mener, Danmark bør hjælpe Italien, hvis vi har kapaciteten til det. Video: Oliver Louis Weise Hellum

Han betragter heller ikke forslaget om at sende lægefaglig personale til Italien som en mulighed.

- Hvis man skal arbejde i et andet land, skal man kunne tale sproget og forstå, hvad der sker i samfundet. Man kan ikke bare lige flytte en læge eller sygeplejerske fra Danmark til Italien, så det tror jeg ikke ville give mening, siger Østergaard.

Regeringen har indtil videre ikke meldt noget ud om, hvorvidt den har i sinde at drøfte mulighederne for at hjælpe Italien.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, henviste på et pressemøde onsdag til, at eventuelt hjælp til andre lande er noget, man vil kigge på, hvis regeringen beslutter det.