Coronavirus

Sådan skal du gøre, hvis din kollega hoster uden at holde sig for munden

To eksperter svarer på, hvordan du kan gribe ind, hvis du ser noget, du frygter vil bidrage til spredning af covid-19.

Du kender måske følelsen. Den indre indignation, når du ser nogen, som gør noget, du mener, er fuldstændig uforsvarligt.

I denne tid er der i høj grad grobund for den type følelser.

Danmark kæmper med covid-19-pandemien og myndighederne kommer på nærmest daglig basis med nye udmeldinger om, hvordan danskerne skal opføre sig for at stoppe smittespredningen i samfundet.

Ifølge antropolog og konfliktmægler Anne-Marie Christensen placerer det os allesammen i en moralsk gråzone: Vil du eksempelvis gribe ind, hvis personen bag dig i supermarkedskøen kommer tættere på end de anbefalede 1-2 meter?

- Der er ikke noget galt i at føle sig utryg og ville regulere, hvordan andre opfører sig. Men det vigtigt, at man ikke lader følelserne løbe af med en. Det giver kun anledning til konflikter, siger hun.

Herunder gennemgår hun syv dilemmaer fra hverdagen, som kan opstå under coronakrisen i Danmark.

Ledende overlæge fra Aalborg Universitetshospital Henrik Nielsen har desuden vurderet, hvor stor smitterisikoen er:

1. Du inviteres til en privat fest eller middag med mellem fire og otte andre venner eller familiemedlemmer

Smittefare: Jo mere man er sammen med andre, jo større er sandsynligheden for at smitte hinanden. Så enkelt er det. Det er dog ikke forbudt, og er man rask, holder sig fra kram og husker håndhygiejnen, har man mindsket risikoen betydeligt. Den vil dog aldrig være nul.

Det kan du gøre: Det bedste, man kan gøre, er at "blive på sin egen banehalvdel", råder Anne-Marie Christensen.

Hvis man er bange for, at man selv eller andre kan sprede smitte, så kan man høfligt afslå invitationen, eksempelvis med argumentet om, at man er nervøs for at blive smittet, da man har sårbare personer i sit nære netværk.

Hun vil til gengæld ikke anbefale, at man beder værten om at aflyse. Det er "uden for dine beføjelser".

- Men din aflysning kan måske få værten til at genoverveje arrangementet. Det kan være, de slet ikke har tænkt på, at der var smittefare.

Afstemning

Hvad ville du gøre?

2. En person lægger an til at give hånd eller highfive

Smittefare: Risikoen for at give smitte videre er høj, hvis man rører hinandens hænder. Derfor bør man lige nu helt undgå det.

Det kan du gøre: - Man kan bare sige: "Hvor har jeg bare lyst til at give dig en highfive, men den må vi have til gode, til efter alt det her coronavirus er overstået", siger Anne-Marie Christensen, som er overbevist om, at det ikke giver anledning til fornærmelse.

Afstemning

Hvad ville du gøre?

3. Personen bag dig i supermarkedskøen træder over den markerede linje på gulvet og kommer til at stå tættere på dig, end det anbefales

Smittefare: Står man tæt på hinanden, øger man risikoen for at smitte hinanden, hvis den ene skulle nyse eller hoste. Risikoen er minimal ved 1-2 meters afstand.

Det kan du gøre: Er der kun tale om et par centimeter over stregen, så mener Anne-Marie Christensen, at det er under bagatelgrænsen. Det kan skabe unødvendige konflikter, hvis man påpeger det.

Føler man derimod, at vedkommende står alt for tæt på, så kan man med et smil sige: "Normalt ville jeg ikke have noget imod, at du stod der, men er du ikke sød at holde afstand? Det er for at sikre os allesammen mod coronavirus".

Fællesskabsargumentet får ofte god respons og virker, mener konfliktmægleren. Hvis man beordrer fremmede til at ændre deres adfærd, har det den modsatte effekt.

Afstemning

Hvad ville du gøre?

4. Du ser en gruppe på ti mennesker, der har samlet sig i en park

Smittefare: Hvis bare én af de ti er smittet med coronavirus, er der stor sandsynlighed for, at vedkommende kommer til at smitte mindst én af de tilstedeværende i selskabet - og dermed skabe en ny smittekæde.

Det kan du gøre: Lige nu er det direkte ulovligt at samles mere end ti mennesker. Anne-Marie Christensen synes derfor, at man skal tænke sig om en ekstra gang, hvis man føler behov for at konfrontere gruppen.

- Folk er så anspændte i øjeblikket. Det er jo reelt en kriminel handling, og derfor mener jeg, at det er en politiopgave. Politiet er på gaden og har hjemmel til at give bøder, siger hun.

Hun anbefaler, at man prøver at tøjle sine følelser, så man ikke kommer til at handle overilet.

- Man skal huske sig selv på, at det ikke er dem, som er skyld i hele coronakrisen. Man skal prøve at sætte sig ind i, at folk nok savner socialt samvær rigtig meget i øjeblikket, og det er derfor, de gør det.

Afstemning

Hvad ville du gøre?

5. Din kollega glemmer at holde sig for munden og nyser højt ud i rummet

Smittefare: Hvis man nyser og hoster, så bør man faktisk slet ikke tage på arbejde. Gør man det alligevel, udgør et nys ikke umiddelbart en stor risiko for smittespredning, hvis man desuden holder afstand fra hinanden. De dråber, som kommer ud med nyset, svæver ikke rundt i luften, men de kan ende på overflader eller hænder, hvorfor det er vigtigt at vaske hænder og spritte af omkring sig.

Det kan du gøre: Rådet om, at vi ikke skal nyse ukontrolleret, er blevet kommunikeret helt fra starten, og derfor ser Anne-Marie Christensen det som en "alarmerende" handling - også selvom det nok ikke er med vilje.

- Der er det helt okay at sige det til sin kollega. I stedet for at anklage dem for at sprede smitten, kan man fortælle dem, at de gerne må være opmærksomme på det. Det vil være ærgerligt, hvis andre bliver syge på arbejdspladsen, siger hun.

Afstemning

Hvad ville du gøre?

6. Dit familiemedlem, som ikke har holdt sig isoleret, besøger sin mor eller far, som er over 80 år

Smittefare: Risikoen for smitte mellem to ellers raske personer er ikke særlig høj. Nogle kan dog være syge med covid-19 uden at vide det. Besøger de et ældre familiemedlem, skal de gøre sig bevidste, at ældre er særligt sårbare og kan udvikle alvorlige symptomer.

- Man kan aldrig helt afvise, at der er en risiko for at smitte hinanden, så det er i bund og grund op til en selv, om man vil løbe risikoen, siger overlæge Henrik Nielsen.

Det kan du gøre: Anne-Marie Christensen synes, at man skal tage det op med sit familiemedlem. Der er nemlig masser af andre måder at kommunikere på end at være fysisk sammen, hvor risikoen for at smitte er til stede.

- Man kan sige, at det vil være at vise større omsorg for mormor, hvis man ikke ses lige nu. Og så kan man foreslå, at man i stedet ringer, skyper eller får sendt blomster på hendes fødselsdag, så hun ikke føler sig ensom.

Afstemning

Hvad ville du gøre?

7. Du har taget dit barn med hen på en legeplads, hvor du oplever, at børnene står tæt, krammer og hoster uden at holde sig for munden

Smittefare: Det ser ud til, at coronavirus ikke er særlig farlig for børn. Men børnene kan bringe smitten videre til andre - måske svage personer - hvor den har større konsekvenser.

Det kan du gøre: Det vil være umuligt at bede børn om ikke at kramme, og man bør under ingen omstændigheder begynde at irettesætte andre forældre, hvis deres børn kommer tæt på dit, mener Anne-Marie Christensen.

Hvis man ikke bryder sig om situationen, vil det bedste være at finde en anden legeplads, hvor der ikke er så mange andre.

- Jeg ved, at det kan være svært, fordi man måske har skabt en forventning hos barnet om, at de skal på en bestemt legeplads, men der synes jeg, at det er bedre at finde et andet sted, så man overholder retningslinjerne.

Afstemning

Hvad ville du gøre?