Coronavirus

LIVE: Få seneste nyt om coronavirussen her (opdateres ikke længere)

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Hvad er status? 533 er indlagt med covid-19 i Danmark. Af dem er 137 indlagt på en intensivafdeling - og heraf er 119 i respirator.

77 personer er døde, mens de var smittet. Få hele overblikket her.

Trump: - Vi kan redde over en million liv

Amerikanerne kan redde over en million liv, hvis de overholder retningslinjerne for social distancering, siger USA's præsident, Donald Trump, ved et pressemøde foran Det Hvide Hus mandag aften dansk tid.

- Hver og en af os har en rolle i det her spil for at vinde krigen. Hver borger, familie og virksomhed kan gøre en forskel for at stoppe virussen, siger Trump.

Han siger samtidig, at over en million amerikanere er blevet testet for coronavirus. Ifølge Johns Hopkins Universitetet er over 150.000 bekræftet smittet i USA.

Anthony Fauci, der fungerer som Det Hvide Hus' topekspert i smitsomme sygdomme, fastholder ifølge CNN sin tidligere forudsigelse om, at over 100.000 amerikanere kan ende med at dø som følge af covid-19.

Trump understreger på pressemødet, at de næste 30 dage vil sætte amerikanerne på prøve.

I alt er 2945 coronasmittede amerikanere døde.

Spanien forbyder begravelsesceremonier

Spanske myndigheder forbyder begravelsesceremonier. Herunder også ceremonier i private hjem. Det skriver nyhedsbureauet AFP ifølge Ritzau.

Samtidig lyder det, at maksimalt tre personer må deltage ved selve gravsætningen. Tiltaget kommer, mens Spanien kæmper med et stigende antal døde - over 7300 personer er omkommet som følge af coronavirus. Kun Italien overgår Spanien i antallet af dødsfald.

I Danmark er begravelser og bisættelser ikke omfattet af forbuddet mod at forsamles mere end 10 personer.

Dog må der maksimalt være én person per fire kvadratmeter gulvareal i kirkens største rum. Samtidig skal deltagerne have mulighed for at holde to meters afstand.

Disneys topchefer går kraftigt ned i løn

Disneys topchefer går ned i løn på grund af coronavirus, skriver CNN. 

Selskabets administrerende direktør, Bob Chapek, går 50 procent ned i løn, mens bestyrelsesformand Bob Iger frasiger sig hele sit honorar, som i 2019 lød på 325 millioner danske kroner. Iger var dog også administrerende direktør i 2019.

Bob Chapeks grundløn er omkring 17 millioner danske kroner ifølge The Hollywood Reporter. Dog indeholder hans kontrakt mulighed for årlige bonusser, der langt overstiger grundlønnen.

Øvrige chefer vil gå mellem 20 til 30 procent ned i løn afhængende af deres titel.

Flytrafikken over Europa er næsten forsvundet

I takt med at coronapandemien udbreder sig, forsvinder verdens flytrafik. Denne animation fra Den Europæiske Organisation for Luftfartens Sikkerhed, Eurocontrol, viser forskellen sammenlignet med sidste år.

Dansk virksomhed donerer 1000 liter håndsprit til hospital

Odense-virksomheden Envases donerede mandag 1000 liter håndsprit til Odense Universitetshospital.

- En gratis donation er en lille pris at betale for at sige tak til dem, der hjælper os i samfundet i øjeblikket, siger Envases salgsdirektør Mikkel Nørgaard Dall til TV 2 FYN.

Envases producerer normalt ikke håndsprit, men da den allerede havde alle ingredienserne, og der i forvejen er flere kemiingengiører ansat i virksomheden, var selve produktionen ikke noget problem.

1000 liter håndsprit svarer cirka til et døgns forbrug af håndsprit på et hospital ifølge denne artikel fra DR.

New Yorks guvenør: Kom og hjælp os

New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, er mandag kommet med en indtrængende bøn til læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale fra hele USA. Han beder dem komme og hjælpe med at behandle coronapatienter i New York. 

Antallet af registrede smittede i delstaten er mandag nået op på 66.500. Det er en stigning på 7000 i forhold til dagen før. Af de smittede er 1218 døde. Det er en stigning på 253 i forhold til et døgn tidligere. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Italien forlænger nedlukning endnu en gang

Den italienske regering forlænger landets restriktioner mod coronasmitten, skriver Reuters. Indtil videre vil restriktionerne gælde frem til påskedag, søndag 12. april.

Dermed kommer den nationale karantæne, som premierminister Guiseppe Conto iværksatte 9. marts, til at vare over en måned.

Nedlukningen bliver hermed forlænget endnu engang - sidst skete det 19. marts, hvor Conte bad italienerne blive indendøre til og med 3. april.

Karantænen forbyder italienerne at forlade hjemmet, medmindre de skal arbejde, til lægen eller har andre nødvendige ærinder.

Italien er det land i verden med flest coronarelaterede dødsfald med i alt 11.591 døde ifølge Johns Hopkins Universitetet.

Salget af vin og spiritus er faldet under coronaudbruddet

I landets store dagligvarekæder er salget af vin og spiritus dykket fem procent under coronaudbruddet.

Det oplyser Vin & Spiritus Organisationen i Danmark (VSOD), der har tallene fra Coop, Salling Group og Dagrofa, skriver Ritzau.

Ud over et lavere salg i dagligvarebutikkerne påpeger Carsten Suhrke, der er formand for VSOD, at salget til barer, caféer og restauranter helt er forsvundet, da de skal holde lukket i øjeblikket.

Omkring 20 procent af det samlede forbrug af vin og spiritus bliver drukket på barer, caféer og restauranter.

Pressemødet i Statsministeriet

Gik du glip af dagens pressemøde i Statsministeriet, kan du se det her. På pressemødet kom Mette Frederiksen blandt andet ind på, hvornår og hvordan Danmark kan åbnes op igen.

Coronaens indtog i Danmark skal bevares for eftertiden

Coronavirussens indtog i Danmark skal dokumenteres og bevares for eftertiden, skriver Ritzau.

Derfor går Rigsarkivet, stads- og lokalarkiverne, Det Kongelige Bibliotek og Nationalmuseet sammen i en fælles indsats.

 - Vi skal dokumentere, hvordan hverdagen nu leves og opleves på nye måder, og vi skal beskrive, hvordan nye fællesskaber og nye måder at være sammen på opstår som svar på en verdensomspændende krise, siger Lykke Pedersen, der er seniorforsker på Nationalmuseet.

Det Kongelige Bibliotek har i anledningen af pandemien udvidet sine daglige indsamlinger af digitalt indhold.

Der indsamles nu også indhold fra udenlandske hjemmesider om virusudbruddet i Danmark. Og ligeså indsamles der materiale fra sociale medier som Facebook, Twitter, Instagram, YouTube og TikTok.

Flertal vil fjerne minister fra forhandlinger

Et politisk flertal vil fjerne kulturminister Joy Mogensen (S) fra forhandlinger om kulturhjælpepakke. Det skriver Berlingske.

- Vi har mistet tilliden til, at Joy Mogensen er i stand til at sikre, at vi fortsat har et rigt og velfungerende kulturliv efter krisen, siger kulturordfører Zenia Stampe (R) til Berlingske.

Kritikken kommer fra både Det Radikale Venstre, Enhedslisten, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og løsgænger Uffe Elbæk.

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar til kritikken fra kulturminister Joy Mogensen.

Netanyahu testet negativ

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, er testet negativ for covid-19, skriver Reuters. Han blev undersøgt, da en af hans medarbejdere tidligere blev testet positiv for virussen.

Italien har 812 coronadødsfald på et døgn

812 coronasmittede i Italien er døde i det seneste døgn. Det viser tal fra italienske myndigheder mandag ifølge Reuters, skriver Ritzau.

Døgnet inden var der 756 dødsofre. I alt er 11.591 mennesker nu døde i Italien efter at være blevet smittet med coronavirus.

En optælling fra det amerikanske Johns Hopkins University viser, at der nu er registreret over 35.000 dødsfald som følge af coronasmitte på verdensplan. Over 25.000 af disse dødsfald er i Europa.

Det fremgik tidligere af opslaget, at dødstallet lå på 821.

Smittetrykket er næsten halveret, viser rapport

Det aktuelle smittetryk i Danmark er på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne.

Det fremgår af en ny prognose for coronaepidemiens fremtidige udvikling, som Statens Serum Institut mandag har udgivet, skriver Ritzau.

I prognosen fremgår det, at smittetrykket faldt fra cirka 2,6 den 12. marts til 1,4 den 24. marts.

Det betyder, at én smittet person tidligere smittede 2,6 personer i gennemsnit under sin sygdom. Det tal er altså faldet til 1,4 personer.

Hvis alle tiltag bliver ophævet efter 13. april, så vil smittepresset stige betydeligt, lyder det også i prognosen.

Rapporten peger også på, at principperne om at holde afstand, hjemmearbejde, videomøder, god hygiejne og begrænsning af forsamlinger skal være bærende elementer i en forsvarlig genåbning.

Sidst på ugen ved vi mere, håber Mette F.

Mette Frederiksen håber, at regeringen sidste på ugen vil kunne fremlægge bud på, hvordan samfundet gradvist kan genåbnes. Åbningen skal diskuteres med Folketingets partier, siger hun.

SSI: - Virus vil gå igennem den danske befolkning

Virus vil "gå igennem den danske befolkning og skabe en immunitet", siger direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak.

- Den immunitet vil man også kunne skabe med vaccine, men vi har ikke vaccinen endnu. Der går mindst ét år, før vi har en vaccine.

- Derfor vil smitten gå igennem befolkningen, og det skal helst være på en måde, hvor det er de unge og raske, der får den, ikke de ældre og svage, så sundhedsvæsnet kan følge med, siger Kåre Mølbak.

Mette F.: - Hold ved og hold fast

Danskerne har løst opgaven på en 'fantastisk og unik' måde, siger Mette Frederiksen. Det ser ud til, at alle de afsavn, som danskerne har lidt under, nytter, siger hun.

Hele åbningen af samfundet afhænger af, hvordan vi som samfund klarer de næste to uger. Derfor skal danskerne "holde ved og holde fast", ellers lykkes det ikke, siger statsministeren.

 - Hvis vi holder fast og ikke går på kompromis med myndighedernes retningslinjer og følger lovgivningen, så er vi et sted, hvor det kan forsvares at lave en stille og rolig, klog og gradvis genåbning af samfundet, siger Mette Frederiksen.

Åbningen afhænger af de næste to uger, siger Mette F.

Statsminister Mette Frederiksen siger, at det er for tidligt at sige konkret, hvordan regeringen vil starte genåbningen af samfundet:

- Vi har stadig behov for at se de faglige anbefalinger. Og for regeringen er det vigtigt, at genåbningen sker i tæt samarbejde med Folketingets partier.

- Samtidig afhænger det også meget af, hvad der sker de kommende to uger. Derfor vil vi også forsætte med at gennemføre lovgivning, som giver mulighed for at gribe ind, hvis for mange danskere ikke respekterer retningslinjerne fra sundhedsmyndighederne. Men vores håb er, at vi ikke får brug for den ekstra lovgivning, siger Mette Frederiksen.

Brostrøm: - Kæmpe, kæmpe stor succes

Det er en "kæmpe, kæmpe stor succes", at man i dag kan se, at kurven over smittespredning er fladet ud, siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

- Nu er det vigtigt, at vi holder fast i de gode vaner. Ellers risikerer vi, at epidemien blusser op igen. Derfor er det vigtigt, at vi er sammen ved at holde afstand. At vi holder møder på arbejdspladsen, men det foregår på video. Eller at vi mødes med familien på telefonen og video.

- Det er gode vaner, som vi ikke skal forlade, selvom der nu er snak om en genåbning, siger Søren Brostrøm.