Coronavirus

Kø foran våbenhandel i USA under coronakrisen: - Jeg vil gerne være klar til det værste

Våbenhandel har flere ugers ventetid på nye leverancer under coronakrisen. Salget af våben stiger altid i USA ved store kriser, siger korrespondent.

Klokken er 11 om morgenen i byen Baltimore i staten Maryland.

Det er koldt, og det regner, men alligevel er der dukket folk op for at stå i kø, og de venter gerne på, at Baltimore Customs Guns åbner butikken.

For de fremmødte er det ikke nær så vigtigt at sikre sig toiletpapir, flåede tomater på dåse eller håndsprit.

For dem er det vigtigt at være klar til at beskytte sig selv og familien, hvis coronavirussen skulle gå hen og skabe kaos i USA.

Derfor dukker de gerne op før åbningstid, så de kan sikre sig at komme først ind og ikke går tomhændet hjem uden ammunition.

- Du ved aldrig, hvad folk kan finde på at gøre i en krise som den, vi befinder os midt i. Så er det bedre at være klar, fortæller Dan Rapanotti til TV 2, imens han står i kø og venter på at komme ind.

- Tænk, hvis flere politimænd bliver smittet og ikke kan beskytte os. Jeg vil gerne være klar til det værste, fortæller Eric Meyers fra køen udenfor.

Tre ugers ventetid på nye våben

Inde i butikken er det stort set kun tomme hylder, som indehaveren Julean Seminazzi kan vise frem.

Han fortæller, at der i de seneste to uger har været kø foran hans butik, fra han åbnede, og til han lukkede.

Efterspørgslen på våben og ammunition har endda været så stor, at han har måtte udvide sine åbningstider og har meldt udsolgt tre gange.

- Hylderne er tømt. Lige nu er der tre ugers ventetid på at få nye beskyttelsesvåben hjem, da leverandøren oplever en kæmpe efterspørgsel fra våbenhandlere overalt i landet, fortæller Julean Seminazzi.

- Vi plejer at have omkring 30 til 40 våben hængende på væggene, men nu sælger vi våben, før de overhovedet har forladt leverandørens lager, fortsætter han.

Der hænger nogle få jagtgevær på de nøgne hvide vægge. Dem fik han hjem i går, og selvom de normalt ikke sælges som beskyttelsesvåben, er han ikke i tvivl om, at han nok skal få dem hurtigt solgt.

- På grund af den nuværende coronakrise kan jeg nemt sælge sådan et våben. Selv folk, der normalt ikke er til våben, kommer i disse dage ind og vil have fat i et, fortæller han.

Indsatte løslades fra fængsler

Det er nogle helt specifikke nyheder som følge af coronapandemien, der har skabt ekstra gunstige forhold i Julean Seminazzis forretning.

Flere af kunderne i butikken er nemlig bekymret over myndighedernes prioritering af deres sikkerhed.

For få dage siden trak det store overskrifter, at antallet af indsatte smittet med coronavirus i USA’s fængsler er blevet et stigende problem i mange stater.

Derfor har staten New Jersey meddelt, at man vil løslade op mod 1000 indsatte, der sidder fængslet for overtrædelse af prøvetid, samt dem, der er dømt ved kommunale domstole eller dømt for mindre forbrydelser såsom tyveri.

I byer som New York, Cleveland og Tulsa er de begyndt at løslade indsatte, som i forvejen er syge, ældre eller sårbare på grund af coronavirus.

Lyn-analyse

Amerikanerne har generelt meget lidt tillid til myndighederne og autoriteter. I den aktuelle krise er mange dybt bekymrede for, at ikke bare deres sundhedssystem, men nærmest hele deres samfundsstruktur, bryder sammen. Derfor væbner de, der i forvejen er glade for våben, sig endnu mere. De stoler ikke på, at politiet kommer, når de kalder. Samtidig frygter de, at deres familie og hjem vil blive røvet og plyndret, hvis det ender i kaos. Salget af våben stiger altid i USA ved store kriser og katastrofer. Efter terrorangreb og masseskyderier bliver mange mindet om, at de er sårbare. 

Politi ændrer procedurer

Flere politiafdelinger i USA har også meddelt, at de ændrer, hvordan de reagerer på henvendelser, så længe coronapandemien er en realitet.

Politiet i Los Angeles har for eksempel lukket deres receptioner på politistationerne, så ingen kan gå ind og anmelde en forbrydelse. I stedet opfordres borgerne til at ringe eller sende en mail med deres henvendelser.

I byen Syracuse i New York har det lokale politi meddelt, at de ikke længere reagerer på opkald, der ikke er nødsituationer, hvorfor borgerne i stedet henvises til deres online rapporteringssystemer.

Og det er netop tiltag som disse, der nu har skabt en frygt hos en del af den amerikanske befolkning og får dem til at stå i kø ved våbenhandlerne.

- Jeg tør ikke stole nok på regeringen til at tro, at de har kontrol over situationen, når indsatte løslades og politiet knapt må arbejde. Så er det bedre, at jeg har et våben og er klar til at beskytte min familie, fortæller Gavin Brickocole, der forlader våbenhandleren i Baltimore med en kasse ammunition under armen.