Coronavirus

Mormor har været isoleret i to uger - brød ud i tårer ved synet af sit barnebarn

Lone Wessman plejede at se sit barnebarn hver anden dag. Men hendes KOL-diagnose betyder, at hun har måttet isolere sig under covid-19-pandemien.

- Jeg synes, at vi skal aftale, at det her er sidste gang, vi ser hinanden.

Følelserne sidder udenpå tøjet, og vi bliver tyndhudede

Lone Wessman, som lider af sygdommen KOL

Beskeden, som Malou Jeppson gav til sin mor Lone Wessman for lidt over to uger siden, var tydelig og kontant.

- Jeg vil ikke miste dig, mor.

64-årige Lone Wessman lider af lungesygdommen KOL og er altså i den risikogruppe, som er særligt følsomme, hvis de bliver smittet med coronavirus. Derfor følte Malou sig nødsaget til at tage beslutningen.

Det betyder, at de nære familiemedlemmer helt har måttet undgå den del af hverdagen, som de holder allermest af: At Lone Wessman kan se sit barnebarn Karen på halvandet år.

Selvom det var hårdt, synes Lone Wessman, at det var modent af hendes datter at være så forsigtigt omkring hende. Familiemedlemmerne plejer ellers at se hinanden hver anden dag, men da nogle med covid-19 ikke har symptomer, ville datteren ikke risikere intetanende at smitte sin mor.

Ligesom hos mange andre familier i Danmark, som er adskilt lige nu, har det affødt et kæmpe savn. Et savn, som selv tre daglige Facetime-opkald ikke har kunnet afhjælpe helt.

Men onsdag skete der noget, som kortvarigt bragte familien sammen igen efter de mange uger i isolation. I forbindelse med TV 2s særudsendelse 'Danmark holder sammen' lørdag havde datteren nemlig arrangeret en overraskelse.

Skilt med "Vi savner jer"

Det var fuldstændig uventet, da dørklokken ringede hjemme hos Lone Wessman i Randers.

Og da hun og hendes mand John åbnede døren, stod der tre velkendte smilende ansigter: Hendes datter Malou, svigersønnen David og barnebarnet Karen.

"Vi savner jer" og "Vi elsker jer" stod der med store bogstaver på to skilte, som de uventede gæster - på behørig afstand - holdt op foran sig.

Karen holdt også en tegning op, hun selv havde lavet.

Og det fik med det samme tårerne frem hos Lone Wessman.

- Lille Karen sagde: "Mormor. Briller", og jeg måtte forklare hende, at jeg tog mine briller af, fordi jeg blev rørt, siger hun til TV 2.

Fra deres plads cirka tre meter fra Lone Wessman forklarede Malou Jeppson, hvor meget de savnede at kramme hende.

Krisen gør os tyndhudede

Efter mødet foran sit hjem har Lone Wessman tænkt meget over, hvorfor hun reagerede så stærkt.

Hun er ikke tvivl om, at hun har savnet sin familie, men hun har mange gange før været væk fra dem i længere tid i forbindelse med ferie. Hun har normalt heller ikke let til tårer, og hun nægter - på trods af sin KOL-diagnose - at gå rundt med en dyb angst for at blive udsat for coronavirussmitte.

Lægerne har ikke kunnet forklare, hvorfor Lone Wessman har KOL. Hun har aldrig røget og har en sund livsstil. Normalt er hun også meget social. Hun ses med mange mennesker, arbejder med mennesker og har derudover et frivilligt arbejde på et hospice i Randers. Derfor har det været en stor omvæltning for hende pludselig ikke at måtte se nogen andre end sin mand.
Malou Jeppson gav sin mor beskeden om, at de ikke skulle ses, et par dage inden 11. marts, hvor statsminister Mette Frederiksen meldte ud, at store dele af det danske samfund lukkede ned.

Men hun beskriver alligevel tiden lige nu som meget usikker.

- Jeg tror, at det er uroen omkring fremtiden, der har fyldt mere hos mig, end jeg har erkendt. Følelserne sidder simpelthen udenpå tøjet, og vi bliver tyndhudede, siger hun.

Det er vigtigt at vise, at man tænker på hinanden i denne her tid

Malou Jeppson

Lige nu aner hun ikke, om hun først kan holde sit barnebarn igen om to uger eller otte uger. Eller mere.

- Hvis Søren Brostrøm (direktør i Sundhedsstyrelsen, red.) bare kunne sige, at alt var normalt om nogle uger, så havde vi noget at tælle ned til, siger hun og tilføjer, at hun selvfølgelig godt forstår, at det er umuligt i den nuværende situationen.

Anbefaler alle at gøre det samme

Besøget berørte også Malou Jeppson mere, end hun havde regnet med. Hendes øjne blev blanke ved synet af sin mor og datter, der tydeligt savnede hinanden.

- Jeg tænkte, at jeg ville tage det i stiv arm. Men da jeg så min mor på den måde og så, hvordan Karen bare gerne ville over til sin mormor, så opdagede jeg, hvor hårdt det egentlig er at være adskilt. Især når vi har været vant til, at man lige giver en krammer, siger hun.

Mødet har vist hende, hvor meget det egentlig betyder at være hinanden fysisk nær. Også selvom "nær" lige nu betyder et par meters afstand, så man ikke udsætter hinanden for unødig smittefare.

- Jeg vil virkelig anbefale alle, der har mulighed for det, at gøre noget lignende. Det kan være så lidt som at stå ude på gaden og vinke til hinanden fra altanen. Det er vigtigt at vise, at man tænker på hinanden i denne tid, siger hun.

Ligesom sin mor har Malou Jeppson og familien også isoleret sig derhjemme og undgår alt kontakt med andre. Kun på den måde kan de bidrage til, at coronaviruspandemien ikke kommer til at rase i Danmark alt for længe - så de og andre familier igen kan se deres kæreste.

Du kan se meget mere om Lone Wessman, Malou Jeppson og lille Karen i ’Danmark står sammen’, som sendes på TV 2 lørdag aften klokken 19.55.