Coronavirus

Bør vi irettesætte hinanden under coronakrisen? Her er politiets retningslinjer til borgerne

Danskerne er gode til at følge reglerne, men der kan være situationer, hvor det giver mening at bryde ind, siger politiinspektør.

Hvordan skal man forholde sig, hvis man ser nogen, der ikke følger myndighedernes retningslinjer under coronakrisen?

Skal man for eksempel sige noget, hvis man ser en gruppe på over ti mennesker samlet et offentligt sted?

Det er der måske mange, der har spurgt sig selv om, siden myndighederne 18. marts indførte forsamlingsforbud i Danmark på grupper over ti.

Og ifølge politiet kan der være god grund til at gribe ind. Men danskerne skal ikke "lege politibetjente" over for hinanden. Det fastslår Tenna Wilbert, politiinspektør fra Rigspolitiets Nationale Beredskabsafdeling.

- Vi skal overlade det til politiet at være politi. Som borger skal man se det som, at vi skal hjælpe hinanden, siger Tenna Wilbert.

Brug din sunde fornuft

Hun understreger, at siden dette er en ny situation, kan vi alle komme til uforvarende at bryde reglerne.

- Det her bryder med måden, vi før har gjort tingene på. Og derfor kan vi alle sammen komme til for eksempel at gå eller sidde for tæt, siger Tenna Wilbert.

Bør man bryde ind, hvis man for eksempel ser 15 mennesker sidde tæt sammen i en park?

- Det vil altid være en afvejning for den enkelte, om det giver mening i situationen. Det gælder i alle situationer, hvor nogen gør noget, der er i strid med loven. I de her nye tider handler det grundlæggende om, at vi alle bruger vores sunde fornuft og hjælper hinanden, siger Tenna Wilbert og tilføjer:

- Hvis man tænker, at noget er i strid med reglerne, og hvor man vurderer, at der er smittefare, kan man altid kontakte politiet, siger Tenna Wilbert.

Sådan irettesætter du - uden at skabe konflikt

Tenna Wilbert understreger dog, at politiet generelt oplever, at danskerne er gode til at følge de nye regler.

- Politiet er selvfølgelig også stadig til stede i øget omfang på gader og stræder for at vejlede og råde, og vi er også klar til at udskrive bøder, skulle det være nødvendigt, siger hun.

Hvis man oplever noget, hvor man vurderer, at det er hensigtsmæssigt at gribe ind over for andre, kommer her en række råd til, hvordan det gøres bedst muligt.

Rådene stammer fra konfliktmægler og antropolog Anne-Marie Christensen, som giver råd til, hvordan man irettesætter fremmede - uden at starte en konflikt.

Sådan tager du kontakt til fremmede om corona

  1. Pak følelserne væk

    Når vi føler trang til at irettesætte andre, er det ofte, fordi vi føler en indignation. Det kan give vrede følelser, men dem skal man pakke væk, inden man henvender sig til andre. Negative følelser skaber blot modstand.

    - Træk vejret dybt og find ind til den rationelle side, inden du henvender dig, siger Anne-Marie Christensen.

  2. Appeller til fornuften

    Når man skal henvende sig til andre med et budskab, er man nødt til at appellere til deres sunde fornuft, ikke deres følelser. 

    - Man kan for eksempel bare sige lige ud: Det ser hyggeligt ud, men vi er alle meget bekymrede i denne tid. Vi har fået at vide, vi skal holde os fra hinanden, så vil I ikke nok være søde at lade være. 

  3. Vær i øjenhøjde

    Det er de færreste, der bryder sig om, når nogen kommer og sætter sig over andre. Derfor er det vigtigt at henvende sig til andre i øjenhøjde. 

    - Når man søger at samarbejde, er venlighed det, der virker bedst. Ikke underdanighed eller at sætte sig over andre, siger Anne-Marie Christensen. 

  4. Stop, hvis det ikke lykkes første gang

    Hvis ikke man når igennem med sit budskab første gang, lykkes det næppe, hvis man prøver igen. Derfor skal man stoppe.

    - Man skal godt nok være dygtig, hvis man skal lykkes med at komme igennem anden gang, siger Anne-Marie Christensen.